Poľský prezident uviedol, kedy Rusko zaútočí na NATO
21 | 03 | 2024 I Gabriela Fedičová

Poľský prezident Andrzej Duda v rozhovore pre americkú stanicu CNBC v utorok povedal, že Rusko napadne NATO už v rokoch 2026 alebo 2027. Odvolal sa na nespresnené nemecké zdroje. Podľa neho by sa členské krajiny NATO mali zaviazať, že budú na obranu dávať tri percentá HDP.

„Varovné zvony už zvonia,“ povedal Duda, keď upozorňoval na nové dôkazy, že Vladimír Putin zdvojnásobil rýchlosť prechodu na vojnovú ekonomiku. „Máme dva alebo tri roky, počas ktorých môžeme zvýšiť svoje úsilie, posilniť výrobu munície a zbraní, aby sme maximalizovali bezpečnosť Európy, boli pripravení a zaistili, že sa k invázii nedostanú,“ uviedol Duda pre CNBC .

Posilnenie výroby zbraní a munície sa nemôže odkladať, a preto by sa mali členské krajiny NATO zaviazať k zvýšeniu výdavkov na obranu na tri percentá HDP. Teraz sa majú vydávať dve percentá a mnohé krajiny ani to neplnia, Poľsko ale vydáva štyri percentá HDP.

„Všetky tieto veci sa musia urobiť poriadne, aby sme neboli zatiahnutí do vojny. Kľúčom je vytvoriť takú odstrašujúcu silu, ktorá zaistí, že nebudeme napadnutí. To je cieľom, pretože nikto z nás nechce vojnu,“ povedal Duda.

Dánske varovanie

CNBC ale nebola schopná overiť, aké nemecké zdroje Duda mal na mysli, keď hovoril o dvoch až troch rokoch do ruského útoku. Dudovo vyjadrenie prišlo deň po tom, čo v televízii Polsat poľský generál Rajmund Andrzejczak povedal, že "poľskej armáde zostávajú na prípravu už len dva tri roky," povedal.

Andrzejcakove slová vyvolali znepokojenie, ale už 9. februára dánsky minister obrany Troels Lunds Poulsen varoval, že k ruskému útoku môže dôjsť za tri až päť rokov: „Ruská kapacita vyrábať vojenské vybavenie ohromne vzrástla. Nedá sa vylúčiť, že počas troch až piatich rokov otestuje Rusko článok päť a solidaritu v NATO. To nie je hodnotenie NATO z roku 2023, to sú nové poznatky, ktoré sa teraz dostávajú do popredia.“ Jeho slová pre Jyllands-Posten ocitovala agentúra Reuters .

Prvé kolo prezidentských volieb bude 23. marca
Slovensko si 23. marca v prvom kole a 6. apríla v prípadnom druhom kole volí hlavu štátu. Prezidentské voľby sú teda dvojkolové. Obe kolá sa budú konať v sobotu od 7.00 do 22.00 h. Ide už o šiestu voľbu hlavy štátu, ktorú vyberú občania. Prezident... Čítať ďalej
21 | 03 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok