MIMORIADNA SPRÁVA! Vo viacerých okresoch na severe Slovenska vyhlásili mimoriadnu situáciu
21 | 03 | 2024 I Gabriela Fedičová/TASR

Vo viacerých okresoch na severe Slovenska vyhlásili mimoriadnu situáciu pre výskyt synantropných medveďov. Ide o okresy Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Poprad, Kežmarok, Žilina, Martin a Turčianske Teplice. Stalo sa tak po štvrtkovom zasadnutí krízových štábov na jednotlivých okresných úradoch. Vyhlásenie mimoriadnej situácie sa očakáva aj vo viacerých okresoch Banskobystrického kraja a v niektorých okresoch Trenčianskeho kraja.

Cieľom vyhlásenia mimoriadnych situácií je podľa ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) ochrana ľudí žijúcich v mestách. "Umožní nám to aj v rámci Policajného zboru aj zásahových tímov lepšie reagovať na zvýšený výskyt medveďa. Zásahové tímy budú posilnené, a tak chceme jasne ľuďom garantovať to, že štát je tu na to, aby ich chránil," povedal po stredajšom (20. 3.) zasadnutí vlády šéf rezortu vnútra.

Nárast počtu konfliktných situácií medveďa s človekom je podľa ministerstva životného prostredia dôsledkom synantropizácie veľkého počtu jedincov v rizikových oblastiach. "Rizikové oblasti sú určované na základe katastrálnych území, v ktorých v predchádzajúcom období najčastejšie dochádzalo k pravidelnému prieniku synantropných jedincov medveďa hnedého do intravilánu, prípadne do blízkosti ľudských sídiel v extraviláne," ozrejmil envirorezort v materiáli, o ktorom rokoval v stredu vládny kabinet.

V týchto okresoch má minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) podľa uznesenia vlády zabezpečiť posilnenie hliadkovej činnosti Zásahového tímu pre medveďa hnedého. Šutaj Eštok má tiež zabezpečiť zvýšenie hliadkovej činnosti polície v dotknutých okresoch a potrebné materiálne vybavenie jednotlivých hliadok.

"V období mimoriadnej situácie budú vykonávané opatrenia na zamedzenie rizík ohrozenia obyvateľov medveďom hnedým, na zmiernenie následkov mimoriadnej situácie a minimalizovanie škôd," uviedol envirorezort.

SLOVENSKO ZASIAHNE nezvyčajné počasie! TOTO sa na nás rúti
Na Slovensko sa rúti nezvyčajné počasie. Ochladenie a prízemný mráz vystrieda teplo a potom podľa meteorológov nastane situácia, ktorá sa dá považovať potenciálne aj za veľmi nebezpečnú. K nášmu územiu sa rúti studený front, ktorý by mal začať cez... Čítať ďalej
21 | 03 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik