Česi píšu: Na Ukrajine trafili Rusi české lietadlo
21 | 03 | 2024 I Gabriela Fedičová

Po sociálnych sieťach sa šíria zábery, ktoré majú zachytávať ruský úder na české lietadlo Aero L-39 Albatros, ktoré sa malo nachádzať na ukrajinskej leteckej základni Kulbakino neďaleko Mykolajivu, informujú Parlamentní listy. Zničenie lietadla by znamenalo pre Ukrajinu už niekoľkú stratu L-39. Česká spoločnosť Aero Vodochody však dúfa, že európske krajiny čoskoro Ukrajine zaobstarajú najnovšie české prúdové lietadlo L-39NG.

 

Na záberoch, ktoré sa šíria po sociálnych sieťach a nemožno ich nezávisle overiť, je možné vidieť zábery zo vzdušného útoku na ukrajinskú leteckú základňu Kulbakino a zásah stojaceho lietadla Aero L-39 Albatros, ktoré bolo vyvinuté v 60. rokoch vo vtedajšom československom podniku Aero Vodochody a je najrozšírenejším prúdovým cvičným lietadlom na svete.


Podľa komentátorov zaoberajúcich sa vojenskou tematikou malo byť na zničenie lietadla ukrajinskej armády, vyrobeného v Čechách, použitý ruský dron ZALA Lancet a údajne zničené cvičné lietadlo L-39 Albatros malo byť upravené do verzie ľahkého bitevníka.

Hoci Ukrajina mala na začiatku ruského napadnutia až 47 týchto československých strojov, odhaduje sa, že ich bolo niekoľko zničených pri ruských úderoch, a stratu dvoch lietadiel pre Ukrajinu znamenala aj tragická nehoda z vlaňajšieho augusta v Žytomyrskej oblasti.

Zrážku dvoch cvičných lietadiel Aero L-39 Albatros vtedy neprežil ani jeden z najlepších ukrajinských letcov Andrij Pilščykov, zvaný Juice, ktorý pomohol ubrániť Kyjev počas leteckej bitky v prvých dňoch ruskej invázie.

Uvažuje sa o tom, že by Ukrajine mohla pomôcť nová verzia tohto podzvukového lietadla – L-39NG, ktorej sériovú výrobu česká spoločnosť Aero Vodochody spustila nedávno po dvadsiatich rokoch. Práve toto nové lietadlo by mohlo hrať tiež kľúčovú úlohu v posilnení ukrajinskej armády.

Výkonný viceprezident Aero Vodochody pre obchod Filip Kulštrunk vo februári priblížil v rozhovore pre CZ Defence prínosy lietadla, pričom menoval, že je L-39NG schopný pokryť viac funkcií, od výcviku pilotov až po ľahké bojové a prieskumné misie.

„Navyše je to najefektívnejšie lietadlo vo svojej kategórii,“ hovorí Kulštrunk, ktorý súhlasil aj s tým, že toto lietadlo by mohlo byť vhodným riešením aj pre Ukrajinu. „L-39NG je možné zároveň využiť ako ľahké bojové lietadlo proti pozemným aj vzdušným cieľom. Disponuje piatimi závesníkmi pre rôzne zbrane a vybavením pre misie a môže slúžiť aj na prieskum a spravodajské účely,“ popisoval.

„Letún je pre Ukrajinu výborným riešením, ktoré navyše stojí zlomok ceny oproti iným lietadlám či zbraniam poskytovaným Ukrajine,“ poznamenal Kulštrunk s tým, že dúfa, že niektorá z krajín v blízkej dobe prejaví záujem o obstaranie moderného českého lietadla pre Ukrajinu. "O tom, že sú lietadlá L-39NG vhodné pre Ukrajinu a je možnosť, aby ich niektorá vláda Ukrajine darovala, sme už informovali a snažíme sa dať vedieť aj v rámci krajín EÚ," doplnil.

BANKY PRIPRAVUJÚ VEĽKÉ ZMENY! VIEME, na čo sa treba pripraviť
Takmer všetky banky na Slovensku pripravujú pre svojich klientov zmeny. Čas ukáže, ako ich budú klienti vnímať, či pozitívne, alebo negatívne. V konečnom dôsledku výsledok ukáže až čas. Vieme, na čo sa musíme pripraviť. Na zmenu medzi prvými... Čítať ďalej
21 | 03 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok