Spravodajská smotánka TV Markíza protestuje. Vadí im, že si nemôžu krákať ako im zobák narástol
20 | 03 | 2024 I Dušan Janek

Smotánka TV Markíza sa vrhla do založenia „odborov“. Niečo tak charakteristické presocialistické črty spoločnosti sa zrazu zrodilo aj v hlavách striktne propravicového média, pranierujúceho všetko, čo súvisí s minulosťou a bývalým režimom. Uzavreli sa tak do klbka a pichajú ako jež.

Spravodajstvo TV Markíza tvrdí, že vyžaduje „objektívnejši a vyváženejší obsah“. Mali na to roky a roky času. Prečo sa ho teda nechopili už dávno? Zrazu šermujú s frázami, ktoré im boli desiatky rokov cudzie? Vyváženosť im kedysi nechutila, v politických diskusiách sa nahrávalo vždy jednej strane a dnes hovoria o pluralite názorov. Takéto vyjadrovanie sa s pokojom v srdci dá označiť za smiešne.

Redaktori spravodajstva televízie Markíza sa po nástupe nového šéfa sťažujú na zásahy do ich práce v prospech vlády Roberta Fica zo Smeru.

Napätie sa vystupňovalo až tak, že koncom februára poslali riaditeľovi televízie Petrovi Gažíkovi list so žiadosťou o riešenie situácie. Podpísala ho drvivá väčšina redaktorov a moderátorov vrátane ľudí z regionálnych štábov Markízy po celom Slovensku.

Napätie medzi reportérmi Markízy a vedením televízie preto pretrváva

Protestný list redakcie spravodajstva pomenúva zásahy do ich novinárskej práce a zachytáva aj to, ako sa nový riaditeľ správ Michal Kratochvíl snažil zastaviť pozvanie do diskusnej relácie Na telo plus pre špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica. Na štvrtkovej porade redakcie s vedením odznelo, že Kratochvíl v januári pri debate o tom použil slová, že „Lipšic je v Prahe červené súkno“.

Selekcia diskutérov nikomu v Markíze nevadila

To, že si Michal Kovačič do svojej relácie Na telo pozýval hostí len a len podľa jeho chute bolo vždy v najlepšom poriadku. Takáto svojhlavosť nemohla viesť k ničomu inému ako k vnútornej tenzii medzi spravodajcami a vedením. Niekto asi nechce pochodiť ako Janka Krescanko Dibáková, pretože jej zlatým časom evidentne odzvonilo.

Na schôdzke vedenia Markízy sa zúčastnil riaditeľ televízie Peter Gažík, nový riaditeľ spravodajstva Michal Kratochvíl a niekoľko desiatok redaktorov. Šepká sa aj o ďalších, doteraz verejne neznámych pokusoch o zásah do aktivít novinárov TV Markíza.

Ako sa potvrdilo, Kratochvíl mal už po začiatku roku problém s výberom hostí. A to najmä s prokurátorom-neprokurátorom Lipšicom v internetovej verzii politickej diskusie Na telo, ktorú má pod palcom nie príliš korektne, ba až arogantne vystupujúci rozumbrada Michal Kovačič.

Vyvážená diskusia nemá čo v spravodajstve TV Markíza hľadať

Redaktorom Markízy nevyhovuje, že prezidentský kandidát Peter Pellegrini (HLAS – SD) bude mať príležitosť diskutovať aspoň v takej miere ako Ivan Korčok a nazýva toto konanie ako „mocenský bonus“.

Nový riaditeľ Michal Kratochvíl rozbúril krv spravodajcov natoľko, že sa na neho v liste vyžalovali ako na riaditeľa, ktorého „... príchodom sa v redakčných procesoch začali zavádzať postupy, ktoré sú nezlučiteľné s vnútornými redakčnými smernicami CME a televízie Markíza,“ uvádza sa v protestnom liste. Skrátka, starého psa novým kúskom nenaučíš, najmä ako o to nemá záujem a stráži si vstup do svojej páchnucej búdy.

TV Markíza sa bude musieť teda pozrieť pravde do očí, zvážiť význam slova sebareflexia, pretože ak tak neurobí, bude pokračovať v stopách RTVS, ktorej skrátila a zúžila vláda obojok natoľko, aby sa vyvarovala neprestajnému falošnému štekotu až zavýjaniu. Inak žiadne protestné listy nepomôžu a redaktori spravodajstva TV Markíza si budú musieť pobaliť kufre tak, ako to bude musieť urobiť aj časť redaktorov v RTVS.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik