POLITICO sa pustilo do Slovenska! UPS... TOTO im nevyšlo
20 | 03 | 2024 I Diana Zaťková

Prvé kroky premiéra Roberta Fica od návratu k moci spustili v Bruseli známe poplašné zvony. Touto vetou začína článok bruselského liberálneho denníka POLITICO s titulkom "Slovensko, ďalší problém právneho štátu EÚ". Článok, ktorý je tak zaujatý, jednostranný a zavádzajúci, že aj na POLITICO je to už jednoducho príliš. Tak sme sa bližšie pozreli na autorov článku i na to, koho názory prezentovali. A čuduj sa svete!

"Od pokusov o ovládnutie verejnoprávnych médií až po zrušenie špeciálnej prokuratúry a papagájovanie ruskej propagandy, slovenská vládna koalícia vytrháva stránky z hracej knihy maďarského premiéra Viktora Orbána, pokiaľ ide o neliberálne názory," píše portál. Teda vlastne píšu autori článku Ketrin Jochecová a Nicolas Camut.

V tomto momente si musíme uvedomiť, že Ketrin Jochecová pred nástupom do POLITICO v roku 2023 bola hovorkyňou českého predsedníctva EÚ na Ministerstve vnútra Českej republiky v Prahe. Zároveň bola členkou Global Policy Research Group a dohliadala na výskum boja proti dezinformáciám v EÚ. Jochecová predtým absolvovala stáž na tlačovom oddelení Rady Európy. Takže novinárka vycvičená Fialovou vládou a dotvarovaná bruselskou europolitikou.

Nicolas Camut bol novinárom pre Agence France-Presse (AFP) v Ženeve, Lyone a Rennes. Počas štúdia pracoval aj ako prekladateľ na voľnej nohe pre New York Times. Môžeme teda predpokladať, že Camut, ktorý je uvedený ako druhý redaktor, skôr pomáhal Jochecovej preložiť článok do zrozumiteľnej angličtiny.

Poďme sa však venovať článku a tomu, koho zo slovenskej politiky autori oslovili, na koho myšlienkach celý článok vôbec postavili.

ŠOKUJÚCE! DENNÍK N prekročil všetky ČERVENÉ ČIARY!
Som rád, že som dnes mohol prijať mladých antifaštov, ktorí reprezentovali Slovensko na tradičnom Svetovom festivale mládeže a študentstva pred pár dňami v ruskom Soči. Sú to statoční mladí ľudia, neboja sa ísť proti prúdu, obhajujú mier a silné... Čítať ďalej
19 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Vašečka - sociológ Denníka N

"Fico sa snaží vytvoriť mafiánsky štát... kde primárnym cieľom je udržať fungovanie pyramídy moci,“ citujú autori sociológa Michala Vašečku z Bratislava Policy Institute.

Toho Michala Vašečku, ktorý pravidelne rozoberá situáciu na Slovensku v diskusiách Denníka N "Ako zachrániť demokraciu" spolu s Monikou Tódovou, Martinom Šimečkom, otcom lídra PS, Mariánom Leškom a šéfredaktorom Matúšom Kostolným.

Toho Vašečku, ktorý si myslí, že voliči vládnej koalície sú dezoláti a stále ešte nechce spolu so svojimi kunčaftami v diskusii pochopiť, že parlamentné voľby už boli a progresívci nevyhrali.

Tódová, Vašečka, Šimečka st., Kostolný, Leško, zdroj foto: FB/Eduard Chmelár

Martin Hojsík - okydávač Slovenskej republiky

"Podpredseda Európskeho parlamentu Martin Hojsík (PS) verí, že Komisia bude brať situáciu na Slovensku vážne. „Komisia je oveľa viac naklonená neopakovať chyby, ktoré sa stali v Maďarsku o situácii, ktorá bola príliš dlho tolerovaná a Orbánovi bolo dovolené eskalovať,“ povedal," cituje POLITICO progresívca Hojsíka.

Toho Martina Hojsíka, ktorý organizuje protivládne protesty priamo v Bruseli a od decembra v jednom kuse vyzýva EÚ, aby zvážila zastavenie Slovensku prílev peňazí z eurofondov tak, ako sa to stalo v minulosti v prípade Maďarska a Poľska. Tak dlho donáša na Slovensko a žaluje Bruselu každý krok vlády, ktorý sa mu nepáči, že si vyslúžil na verejnosti prezývku "Okydávač". Pamätáme si aj jeho marihuanové protesty za dekriminalizáciu drogy. 

„Vedieme diskusiu o strednodobom rozpočte. Nemôžeme podkopať vnútornú dôveru členských štátov, že sa nestaráme dobre [o financie]. A my nie sme strážcovia ich peňazí. A od Fica je mimoriadne naivné, keď verí, že sa z toho dostane,“ povedal Hojsík pre POLITICO.

Hojsík tiež varoval, že ak bude Ficova vláda pokračovať v neliberálnej ceste, Slovensku môže hroziť strata prístupu k eurofondom.

Wiezik, Hojsík, Šimečka, foto: FB/Hojsík

Ľudovít Ódor - možno budúci progresívny europoslanec

"Ficovým prvoradým cieľom po návrate k moci bolo zatvorenie špeciálnej prokuratúry. „Prioritou pre [Fica] je vykúpiť si beztrestnosť kumpánov, rozložiť demokraciu a nastoliť nejaký autokratický režim,“ povedal POLITICO bývalý premiér Ľudovít Ódor.

Ten Ľudovít Ódor, ktorý sa pol roka hral akože na šéfa vlády "odborníkov", pritom bol predĺženou rukou Progresívcov a prezidentky Čaputovej a ktorý povedie kandidátku Progresívneho Slovenska do eurovolieb. 

Ódor, Šimečka, foto: TASR

“Lipšic a jeho ľudia posledného tri a pol roka systematicky prenasledovali Fica a Ficových chlapov. Lipšic je najdôležitejším nepriateľom Fica a jeho ľudí, nie opozície, nie intelektuálov,“ myslí si podľa POLITICO Michal Vašečka.

Podľa Vašečku sa Fico momentálne sústreďuje na umiestňovanie svojich ľudí do kľúčových inštitúcií – podobne ako to urobil Orbán v Maďarsku. A ďalším krokom by mohla byť slovenská mediálna scéna.

Test právneho štátu v prezidentských voľbách - čo tým chce POLITICO povedať?

Blížiace sa prezidentské voľby budú podľa POLITICO ďalšou skúškou právneho štátu. "Slováci idú túto sobotu k volebným urnám, aby si zvolili nového prezidenta krajiny, pričom druhé kolo medzi dvoma najvyššími kandidátmi sa pravdepodobne uskutoční 6. apríla.

Hoci je funkcia prezidenta na Slovensku do značnej miery slávnostná, odchádzajúca prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá sa neuchádza o znovuzvolenie, bola dôležitým nárazníkom proti niektorým kontroverzným rozhodnutiam Ficovej vlády.

Ten nárazník už čoskoro nemusí existovať, keďže predseda slovenského parlamentu – a Ficova pravá ruka – Peter Pellegrini je lídrom na poste budúceho prezidenta. Ale pravdepodobne to bude tesné. Pellegrini je na dobrej ceste získať 37 percent hlasov, pričom liberálny opozičný kandidát Ivan Korčok, bývalý minister zahraničia a veľvyslanec v USA, by mal podľa predpovedí získať 36 percent," odhaduje portál.

Pellegrini: Kto chce byť vláde protiváhou, chce byť v permanentnom konflikte (VIDEO)
Podľa prezidentského kandidáta Petra Pellegriniho (Hlas-SD) Prezidentský palác nemôže byť len ceremoniálnou budovou. Chce z neho vytvoriť priestor, kde sa budú tvoriť vízie a programy ako zmeniť Slovensko na krajinu dobrú pre život. V relácii... Čítať ďalej
16 | 03 | 2024 | Eka Balaskova

"On [Pellegrini] neuznáva rovnováhu síl. A keďže je aj súčasťou tejto vládnej koalície, nikdy by sme nemohli očakávať, že pôjde na Ústavný súd alebo kdekoľvek pre nejaké sporné veci. Bude z neho len akýsi poštár: bude podpisovať veci a navštevovať zahraničie,“ povedal pre POLITICO bývalý premiér Ódor.

Prezidentské voľby sú podľa Ódora kľúčové pre budúce smerovanie krajiny. "Nemyslím si, že by bolo dobré, aby táto vláda mala všetko, potrebujeme vyvažujúci prvok, ktorý bude zastupovať všetkých občanov, nielen 55 percent z nich," uzavrel Ódor pre POLITICO.

My tu doplníme postreh Moniky Beňovej, ktorá síce reagovala na slová prezidentského kandidáta Ivana Korčoka, ale tak sa zdá, že veta "nemôžu mať všetko", je pre progresívcov, a teda aj Ódora a Korčoka akousi mantrou. "Najtrápnejšou poznámkou je, ako “nemožu mať všetko”.Tak si pripomeňme, ako vláda od roku 2020 mala prezidentku, predsedov vlády, predsedu NR SR, zvolila si svojho generálneho prokurátora a šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry, prezidenta PZ SR, riaditeľa RTVS, a v podstate v štátnej správe vymenili všetkých až po vrátnikov,“ pripomína Beňová.

Prezidentský duel: HANBA, STRAŠNÁ HANBA! To po tomto Korčok tak veľmi túžil? PO TOMTO VÝPRASKU?
KORČOK VYBUCHOL – PELLEGRINI HO ZOŽRAL ZAŽIVA! Duel, na ktorý sme už všetci nedočkavo čakali. Dvaja najväčší favoriti prezidentských volieb – Peter Pellegrini a Ivan Korčok – sa vôbec po prvýkrát stretli v predvolebnej debate. Z tejto debaty bude... Čítať ďalej
19 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

A teraz si poďme všetko pekne zhrnúť

Článok napísala bývalá hovorkyňa Ministerstva vnútra Českej republiky Ketrin Jochecová. V ohováraní Slovenska sa spoľahla na troch respondentov - sociológa Michala Vašečku, sparingpartnera Martina M. Šimečku pri diskusiách v Denníku N, Martina Hojsíka, podpredsedu europarlamentu za Progresívne Slovensko a Ľudovíta Ódora, Čaputovej expremiéra, ktorý momentálne vedie kandidátku Progresívneho Slovenska do eurovolieb. 

Jochecová sa ani nesnažila osloviť nikoho iného zo Slovenska, aby článok aspoň pôsobil zdaním akejsi vyváženosti názorov. Jednoducho to dala na hulváta ako propagáciu názorov PS a kampaň proti slovenskej vládnej koalícii. Dokonca Slovákom hovorí, že ak nezvolia v prezidentských voľbách kandidáta, ktorého podporuje PS, na Slovensku skončil právny štát! Akým právom?

Milí naši čitatelia, nezvykneme takýmto štýlom rozoberať zaujatosť mainstreamu či už slovenského alebo európskeho. Určite si to viete vyvodiť aj sami. Ale denník POLITICO už prekročil všetky medze nestrannej žurnalistiky. A tak, ako vláda Českej republiky, snaží sa ovplyvňovať voľby na Slovensku, názory strany, ktorá vo voľbách nedosiahla na najvyššiu métu, prezentuje ako fakty o Slovensku a Slovákoch a v neposlednom rade napľúva do tváre všetkým občanom SR, ktorí volili strany súčasnej koalície.

Nadácia Zastavme korupciu ŠOKUJE: KORČOK NEHOVORÍ PRAVDU! (VIDEO)
Ivan Korčok bol hosťom v relácii Rádia Expres Braňo Závodský naživo. Hovoil o tom, ako chce „slúžiť vlasti“, ako je vďačný za spätnú väzbu, ktorú mu ponúkajú predvolebné prieskumy, atď. Okrem iného však hovoril aj o tom, ako čelí rôznym klamstvám,... Čítať ďalej
20 | 03 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik