PRÍKAZ ZNEL AŽ DO POSLEDNÉHO UKRAJINCA! Až 650 tisíc ukrajinských mužov v EÚ. Generál ich odporúča vydať
19 | 03 | 2024 I Diana Zaťková

Bývalý náčelník Generálneho štábu Armády ČR Jiří Šedivý tvrdí, že by mala Európska únia vydať ukrajinských utečencov, ktorých zúfalo potrebuje ukrajinská armáda. Tá sa stretáva s nedostatkom vojakov a údajne sa snaží naverbovať až pol milióna ľudí. V krajinách EÚ sa pritom nachádza okolo 650-tisíc ukrajinských mužov, ktorí ale majú status utečencov, a tak si ich návrat Ukrajina nemôže vynútiť, informujú české Parlamentní Listy.

 

Ukrajinská armáda má v poslednej dobe zúfalý nedostatok munície a tiež ľudských zdrojov. Nedostatočná finančná a vojenská pomoc Západu a najmä Spojených štátov, kde stále nebol schválený nový balíček pomoci vo výške desiatok miliárd dolárov, je iba jedným z problémov, o ktorých sa dlhodobo hovorí. Tým druhým je nedostatok mužov v armáde.

Ukrajina potrebuje obnoviť takmer celú armádu

Armáda údajne potrebuje až pol milióna mužov, ale na svojom území už takmer nemá koho mobilizovať lebo sa muži brannej povinnosti vyhýbajú. Český generál vo výslužbe Jiří Šedivý tak tvrdí, že by sa mali do svojej vlasti vrátiť bojaschopní muži, ktorí sa zdržiavajú v krajinách Európskej únie. Tých je v Európe podľa odhadov 650-tisíc, Brusel ale ich vydaniu bráni, pretože všetci majú utečenecký status.

„Požiadavka na mobilizáciu pol milióna vojakov naznačuje, že Ukrajina potrebuje obnoviť takmer celú armádu. Mobilizácia mala začať už na jeseň, veľká časť Ukrajincov sa vojne vyhýba, v zahraničí je až 650 tisíc bojaschopných mužov, veľká časť mužov z Ukrajiny utiekla.“

PRIESKUM Česi a Slováci o svojich vládach: FIALA POHOREL U VLASTNÝCH!
Ako vyplýva z exkluzívneho prieskumu spoločnosti SANEP, takmer šesťdesiat percent Čechov nesúhlasí s rozhodnutím premiéra Petra Fialu (ODS) so zrušením tradičných medzivládnych stretnutí najvyšších predstaviteľov oboch krajín (57,1 %), informuje... Čítať ďalej
19 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

„Ak chceme Ukrajine pomôcť, mali by sme prísť s tým, že ak sú v Česku bojaschopní muži, mali by byť poslaní späť na Ukrajinu. Na fronte chýbajú vojaci, bol by som za, keby bola vyhlásená mobilizácia, aby sa Ukrajinci žijúci na Západe vrátili do vlasti. Krajina nemá kde brať, zatiaľ čo možnosti Ruska sú takmer neobmedzené,“ uviedol Šedivý pre Echo24.cz.  

Zelenskyj nechce niesť za tvrdú mobilizáciu politickú zodpovednosť

Ukrajinská armáda podľa Šedivého utrpela v posledných mesiacoch ťažké straty, a pokiaľ sa jej rýchlo nepodarí doplniť stavy, môže sa začať rozpadať obrana pozdĺž dlhej frontovej línie. Ruské sily by tak mohli preniknúť späť na územie bližšie ku Kyjevu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa však podľa Šedivého zatiaľ vyhýba tvrdšej mobilizácii na území samotnej Ukrajiny, pretože za ňu nechce mať politickú zodpovednosť.

„Vojská utrpeli pomerne veľké straty, je potrebné zmeniť spôsob vedenia boja, lenže Zelenskyj čakal veľmi dlho. Zmena sa mala odohrať už v novembri,“ povedal Šedivý pre CNN Prima NEWS.

Ing. Jiří Šedivý, armádní generál v záloze, bývalý náčelník Generálního štábu AČR, expert na bezpečnost a krizový management VŠ CEVRO Institut

„Myslím, že je úplne zrejmé, že k tomu dôjde. Zelenskyj na seba ale nechce vziať politickú zodpovednosť za rozhodnutie, čo sa mu môže vypomstiť. Aj keby sa o nej ale rozhodlo dnes, rovnako zaberie týždne a mesiace, kým sa celá mašinéria dá do pohybu,“ upozornil bývalý náčelník Generálneho štábu Armády ČR.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik