ABSURDNÁ SITUÁCIA POČAS LOCKDOWNU! Polícia pokutovala človeka bez domova
21 | 03 | 2024 I Eka Balaskova

Dlhotrvajúce lockdowny, ktoré mali zabrániť v šírení ochorenia covid-19 v rokoch 2020 a 2021 priniesli aj množstvo absurdných situácií. Von ste mohli len v najnutnejších prípadoch, domáce zviera ste mohli venčiť len do určitej vzdialenosti od domova, na nákupy len v určitých hodinách a tiež si pamätáme regály s napríklad hračkami opáskované tak, aby sa k nim kupujúci nedostal... Horšie však bolo absurdné pokutovanie tých, ktorí nedodržiavali zákaz vychádzania. Premotivovaní policajti udeľovali pokuty dokonca aj ľuďom bez domova.

Topky informujú, že pri jednom z podobných prípadov ombudsman Róbert Dobrovodský dosiahol zrušenie nezákonnej pokuty. Na jej udelenie nebola splnená zákonná podmienka, navyše pokutovaný sa na ulici zdržiaval počas výnimky. Verejný ombudsman však nemá právomoci, aby mohol pokutu zrušiť sám, preto podal protest cez bratislavskú okresnú prokuratúru. Tá zabezpečila, že patričné policajné oddelenie obe udelené pokuty zrušilo, čo kvituje aj Dobrovodský.

Dvakrát sto eur od „bezdomovca“

Dobrovodský podľa Topiek riešil niekoľko podnetov, ktoré jeho úrad dostal ešte pod vedením jeho predchodkyne, Márie Patakyovej. Podnety sa týkali pokutovania ľudí bez domova za porušenie zákazu vychádzania počas núdzového stavu v čase pandémie ochorenia COVID-19.  Podávateľovi posledného z týchto podnetov Okresné riaditeľstvo PZ Bratislava I, jeho Obvodné oddelenie v Starom meste-stred uložil dve pokuty, každú vo výške sto eur.

Prezidenta SR si občania doteraz priamo volili päťkrát (FOTO)
V sobotu 23. marca sa uskutoční prvé kolo voľby prezidenta Slovenskej republiky (SR). V prípade, že v ňom žiadny z uchádzačov nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov, bude sa druhé kolo konať v sobotu 6. apríla. TASR v tejto súvislosti prináša... Čítať ďalej
19 | 03 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Pokuty boli nezákonné

Dobrovodského hovorca Branislav Gigac informuje, že verejný ochranca práv preskúmaním podnetu zistil, že obe rozhodnutia vydané v priestupkovom konaní boli vydané v hrubom rozpore so zákonmi. V čase uloženia oboch pokút totiž porušenie zákazu vychádzania v čase núdzového stavu síce bolo porušením právnej povinnosti, no nešlo o priestupok. Za porušenie tohto zákazu nebolo možné uznať osobu vinnou zo spáchania priestupku a uložiť jej pokutu.

„Skutková podstata priestupku podľa zákona o civilnej ochrane, ktorej sa mal dopustiť podávateľ, totiž porušenie zákazu vychádzania, podľa ústavného zákona o bezpečnosti štátu, vôbec nedefinovala ako priestupok. Z dôvodu ich trestnoprávnej povahy sa však v prípade priestupkov uplatňujú rovnaké zásady, ako v oblasti trestného práva,"uvádza Gigac.

Presúval sa do útulku

Pokuty boli nezákonné aj z iného dôvodu – podávateľa spĺňal jednu z výnimiek zo zákazu vychádzania – ako osoba bez domova sa v čase udelenia oboch pokút presúval do zariadenia, ktoré ľuďom bez domova poskytuje sociálne služby, čo policajti nezohľadnili.

„V danom prípade tak podávateľ nielenže nespáchal priestupok podľa zákona o civilnej ochrane, ale ani neporušil zákaz vychádzania podľa ústavného zákona o bezpečnosti štátu a naň nadväzujúcich uznesení vlády Slovenskej republiky účinných v tom čase,"objasňuje Gigac.

Protest už má prokuratúra

Toto rozhodnutie vydané v blokových konaniach nie je možné preskúmať mimo odvolacieho konania. Navyše v prípade právoplatných rozhodnutí orgánov verejnej správy porušujúcich základné práva a slobody má ombudsman oprávnenie odporúčať preskúmanie rozhodnutia mimo odvolacieho konania. Verejný ochranca práv preto podal Okresnej prokuratúre Bratislava I podnet na podanie protestu prokurátora proti obom rozhodnutiam, s návrhom obe rozhodnutia zrušiť.

Ak však policajný orgán protestu prokurátora nevyhovie, ombudsman tvrdí, že prokurátor by voči obom rozhodnutiam mohol podať správnu žalobu na správnom súde.

Kardiochirurg Fischer bez váhania: ZA PROBLÉMAMI SAGANA SO SRDCOM MÔŽE BYŤ OČKOVANIE!
Slovenský éter pred pár dňami obletela správa, že cyklista Peter Sagan podstúpi budúci týždeň operáciu srdca. Informoval o tom na sociálnej sieti Instagram. Opäť sa mu totiž ozvali problémy so srdcom. Po februárovej ablácii, čo je liečba, ktorá sa... Čítať ďalej
19 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Spokojný ombudsman

„To boli dôvody, pre ktoré som skonštatoval, že Okresné riaditeľstvo Policajného zboru Bratislava I – Obvodné oddelenie Staré Mesto – stred vydaním rozhodnutí o priestupkoch a udelením pokút porušilo zákaz ukladania trestov bez opory v zákone podľa čl. 49 Ústavy SR a čl. 7 ods. 1 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd. Polícia taktiež porušila základné právo na inú právnu ochranu a na spravodlivý proces podľa čl. 46 ods. 1 Ústavy SR a čl. 6 ods. 1 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd. Som rád, že prokurátorka Okresnej prokuratúry Bratislava I môjmu podnetu vyhovela a že polícia následne svoje dve rozhodnutia zrušila.“ skonštatoval Dobrovodský.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik