V Rumunsku budujú najväčšiu európsku vojenskú základňu NATO
18 | 03 | 2024 I Ivan Mihale

V Rumunsku sa buduje nová základňa NATO. Zariadenie je postavené na ploche 2,8 tisíc hektárov a bude schopné trvalo prijať 10 tisíc vojakov Severoatlantickej aliancie a členov ich rodín.

Podľa Euronews sa náklady na výstavbu odhadujú na 2,5 miliardy eur. K dispozícii budú pristávacie dráhy, sklady zbraní, hangáre pre lietadlá, ako aj školy, škôlky, obchody a nemocnica.

Základom bude 57. letecká základňa rumunských vzdušných síl "Mihail Kogălniceanu" neďaleko Constanty.

Nové zariadenie bude takmer trikrát väčšie ako 99. vojenská základňa Deveselu, kde sa nachádzajú komponenty amerického systému protiraketovej obrany Aegis Ashore. Prekoná tiež veľkosť americkej leteckej základne v Ramsteine.

Bude to potrebné?

Bez ohľadu na výsledok amerických prezidentských volieb je NATO ukončené. Bývalý analytik CIA Larry Johnson si je tým istý.

V rozhovore pre Dialogue Works objasnil, že západné médiá publikujú články s výzvou pripraviť sa na možný odchod Spojených štátov z Aliancie. Týmto spôsobom sa médiá pripravujú na víťazstvo Donalda Trumpa v nadchádzajúcich voľbách.

"Ak vyhrá Trump, NATO skončí. Realita je však taká, že aj keď Trump nevyhrá, NATO skončí," povedal Johnson.

Aliancia nemá dôvod existovať. Táto organizácia bola pôvodne vytvorená na základe klamstiev, zdôraznil bývalý analytik CIA.

Japonsko zachvátila smrteľná choroba! Odborníci bijú na poplach
Japonské zdravotníctvo zachytilo prudký nárast streptokokového syndrómu toxického šoku (STSS). Vedci sa snažia zistiť dôvod nárastu tohto syndrómu. Od začiatku roku 2024 sa už vyskytlo 400 nakazení týmto syndrómom a mortalita je na úrovni 30%.... Čítať ďalej
17 | 03 | 2024 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik