V Českej republike hlásia rapídny nárast nakazených čiernym kašľom. Očkovanie nestačí. Dôležitá je "politická korektnosť"
18 | 03 | 2024 I Dušan Janek

Prudko rastúci počet prípadov čierneho kašľa v Českej republike je spôsobený najmä nízkou účinnosťou súčasných vakcín a skutočnosťou, že sa znižuje skupina ľudí, ktorí sú všeobecne odolní voči čiernemu kašľu, a zvyšuje sa podiel ľudí s nižšou alebo žiadnou imunitou.

"Čierny kašeľ však nie je hrozbou pre staršie deti, dospievajúcich a dospelých, ktorí sú zdraví a netrpia chronickými ochoreniami. Len je potrebné včas začať liečbu antibiotikami, aby sa zabránilo vzniku "reflexného" kašľa," uviedol pre ParlamentníListy.cz profesor Jiří Beran. Epidemiológ však upozorňuje, že ochrana pred očkovaním klesá na 86 % už po roku od podania vakcíny.

Choroba, ktorá v minulosti spôsobila v Európe epidémie a zabila desaťtisíce ľudí, väčšinou deti, sa vracia. V Českej republike bol čierny kašeľ od začiatku roka potvrdený u viac ako tritisíc ľudí, čo je najviac od 60. rokov minulého storočia. Po šesťdesiatich rokoch teda čelíme hrozbe ochorenia, ktoré sa stalo minulosťou. Ministerstvo zdravotníctva je očividne zaskočené.

Nakazené deti nesmú opustiť priestory školy a ísť domov!

Na piatkovej tlačovej konferencii v snahe upokojiť situáciu ústami svojej hlavnej hygieničky Pavly Svrčinovej tvrdilo, že riaditelia škôl nesmú posielať neočkované deti domov, aj keď sa čierny kašeľ vyskytol v triede, ktorú navštevujú. Ministerstvo zdravotníctva tak uviedlo, že nie je potrebné postupovať podľa vyhlášky, ktorá podrobne popisuje postup v takomto prípade. Samotné ministerstvo zdravotníctva vlani vyhlášku novelizovalo, ale teraz sa ňou odmieta riadiť!

Ministerstvo zdravotníctva reagovalo unáhlene a nepremyslene na situáciu v Prahe, kde krajská hygienická stanica informovala školy o postupe, ktorý treba dodržať v prípade chorého žiaka. To znamená, že odporučila, aby boli neočkované deti z konkrétnej triedy, v ktorej sa vyskytol laboratórne potvrdený prípad, poslané domov. Vzhľadom na povinné očkovanie sa to mohlo týkať napríklad jedného žiaka.

Byrokracia je dôležitejšia ako zdravý rozum

Hlavná hygienička toto stanovisko odmietol s týmto odôvodnením: "Vyhláška je nadradená zákonu, ktorý hovorí, že opatrenia sa majú prijímať na základe posúdenia rizika, a to bolo stanovisko Hygienickej stanice hlavného mesta Prahy. To bol výsledok posúdenia, ktoré vykonala Hygienická stanica hlavného mesta Prahy. Napriek tomu sa vyhlášky - ako napríklad tá o epidemiologickej bdelosti - vydávajú preto, aby podrobne opísali to, čo zákon neupravuje, a aby slúžili ako čo najpodrobnejší návod, čo treba robiť.

Politická korektnosť je dôležitejšia ako zdravie detí

Nemalo ísť o plošné nahlasovanie detí zo škôl. Znamenalo by to len, že ak by sa v určitej triede vyskytol čierny kašeľ, zdravotníci by neočkovanému dieťaťu, ktorému hrozí toto ochorenie, nedovolili 21 dní navštevovať školu. Samotná rýchlosť a obsah oznámenia Ministerstva zdravotníctva a hlavného hygienika môže súvisieť s ich oprávnenou obavou, že by ukrajinské deti mohli byť nahlásené z tried, čo by bolo politicky problematické. Je však dobré pripomenúť slová Romana Chlíbeka, predsedu Českej vakcinologickej spoločnosti, ktorý v prvých mesiacoch po príchode státisícov ukrajinských utečencov do Českej republiky upozornil na nízku zaočkovanosť v roku 2022. V rozhovore pre Deník.cz upozornil, že im chýba základné očkovanie proti mnohým chorobám, najmä proti osýpkam, čiernemu kašľu a tuberkulóze.

Nové vakcíny sú takmer neúčinné

Profesor Jiří Beran, riaditeľ a vedúci lekár Centra očkovania a cestovnej medicíny v Hradci Králové, má vysvetlenie pre rýchlo rastúci počet prípadov čierneho kašľa v Českej republike, ktorý sa nevyskytol už viac ako 60 rokov. "Je to spôsobené najmä nízkou účinnosťou súčasných vakcín a tým, že ľudia, ktorí mali čierny kašeľ v detstve a ešte neboli očkovaní, sú vo veku približne 67 rokov a viac. Prekonanie ochorenia im zanechalo dlhodobú imunitu. Táto skupina ľudí, ktorí sú voči čiernemu kašľu do značnej miery imúnni, sa v populácii zmenšuje a podiel ľudí s nižšou alebo žiadnou imunitou sa zvyšuje. Raz za niekoľko rokov prechádza čierny kašeľ celou populáciou, čím sa znižuje počet vnímavých ľudí. Tak ako sa to deje teraz u nás, deje sa to aj v Bulharsku, Macedónsku, Čiernej Hore, Španielsku a ďalších krajinách," vyjadril sa epidemiológ Jiří Beran.

ÚVZ SR VARUJE! Nebezpečné ochorenie je na Slovensku na vzostupe
Na Slovensku od začiatku roka do konca februára zaznamenali 123 prípadov ochorenia na čierny kašeľ. Najviac prípadov sa týkalo detí. Informoval o tom Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR s tým, že počet prípadov v posledných týždňoch oproti... Čítať ďalej
07 | 03 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Pri neskorej liečbe sa vyskytuje štádium záchvatového kašľa

Môže sa tiež podeliť o svoje vlastné skúsenosti s príznakmi a priebehom ochorenia, keďže sám sa s čiernym kašľom stretol. "Čierny kašeľ som mal asi pred 15 rokmi. Začína ako mierny a hlavne častý, nepríjemný kašeľ, ktorý relatívne odoláva akejkoľvek symptomatickej liečbe a v tom čase je vhodné nasadiť antibiotiká. Diagnostikoval mi ho profesor Havlík počas telefonátu, keď sme sa bavili o jednej publikácii, kašľal som do telefónu a on mi povedal: 'Jirka, máš čierny kašeľ'. Predpísal mi príslušné makrolidové antibiotiká, ale bolo už neskoro a ja som dostal záchvat kašľa. Nebolo to nič príjemné, najmä v noci. Z môjho pohľadu by som toto ochorenie u zdravého človeka označil ako 'nepríjemné'," spomína na prekonanú chorobu, ktorou sa nakazil pri športe.

Detaily z lekárskeho vyšetrenia Bidena: ANI SI NESPOMENUL, KEDY BOL VICEPREZIDENTOM!
Počas vyšetrovania a vypočúvania v súvislosti so zadržiavaním tajných dokumentov trpel prezident Spojených štátov amerických Joe Biden výpadkami pamäti. Nepamätal si rok úmrtia svojho syna Beaua Bidena, ani obdobie, keď bol viceprezidentom počas... Čítať ďalej
16 | 03 | 2024 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik