Vedec bojoval za pravdu, VYHODILI HO!
17 | 03 | 2024 I Dušan Janek

Bol proti zatváraniu škôl a uzamykaniu počas covidu. Tvrdil, že by sme mali chrániť staršie vrstvy, ale nechať spoločnosť žiť. Argumentoval aj proti všeobecnému očkovaniu. Teraz musel kvôli tomu opustiť Harvardovu univerzitu. "Motto Harvardu je 'veritas', čo v latinčine znamená pravda. Ale ako som zistil, za pravdu vás môžu vyhodiť," napísal vedec Martin Kulldorff, informujú Parlamentne Listy.

Americký epidemiológ Martin Kulldorff je pôvodne švédsky biostatistik. Od roku 2003 je profesorom medicíny na Harvard Medical School. Je členom poradného výboru pre bezpečnosť liekov a riadenie rizík amerického Úradu pre potraviny a liečivá, členom podskupiny pre bezpečnosť vakcín a členom poradného výboru pre očkovacie postupy amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb. V súčasnosti bol z Harvardu prepustený za svoje postoje počas covidu.

Čo také nevhodné hlásal?

V roku 2020 bol Kulldorff spoluautorom takzvanej deklarácie z Great Barringtonu, ktorá sa zasadzovala za zrušenie reštriktívnych opatrení v prípade menej rizikových skupín. Tvrdil, že stádová imunita by sa mala vyvinúť prostredníctvom infekcie skôr, ako budú k dispozícii vakcíny. Zároveň presadzoval tézu, že zraniteľné osoby by mohli byť chránené pred vírusom, keď už sú infikované. Deklarácia bola široko odmietnutá a Tedros Adhanom Ghebreyesus, generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ju kritizoval ako "neetickú a neuskutočniteľnú".

Pravda o očkovaní ako neetický argument hodný verejného pranierovania?

Počas pandémie sa Kulldorff postavil proti opatreniam na kontrolu choroby, ako je očkovanie detí, uzávery, sledovanie kontaktov, bojoval proti kovovým pasom a nariadeniu o nosení respirátorov. V súvislosti s očkovaním detí tvrdil, že riziká sú oveľa väčšie ako prínosy.

"Vo vyhlásení sa jasne uvádza, že neexistuje vedecký konsenzus pre zatváranie škôl a mnohé iné opatrenia na uzavretie škôl. V reakcii na to však útoky proti mne zosilneli - a dokonca sa stali hanlivými," napísal Kulldorff na City Journal. A poukázal na kritiku voči nemu a ďalším profesorom za to, že odmietajú uznať výluky ako vedecky podložené opatrenie, ktoré má mať pozitívny vplyv na šírenie kovidov. V dôsledku jeho konania sa na Harvardovu univerzitu začali počas kampane proti covidu sypať sťažnosti a výzvy na jeho umlčanie

V roku 2021 vedec Kulldorff spolupracoval s republikánskym guvernérom Floridy Ronom DeSantisom. DeSantisovi poradil, že deti by nemali nosiť kukly a respirátory. "Deti by nemali nosiť tvárové masky. Nemali by to robiť. Nepotrebujú ich na svoju ochranu a nepotrebujú ich ani na ochranu iných ľudí." Video s ich činmi bolo následne stiahnuté z YouTube s odôvodnením, že porušuje zásady YouTube týkajúce sa zdravotníckych informácií.

Súd v USA rozhodol: Covid neškodný pre ľudí pod 65 rokov. Lockdowny škodlivé
Guvernér Floridy republikán Ron DeSantis už na konci roka 2022 vydal podnet o 19 stránkach na zostavenie tzv. veľkej súdnej poroty floridského najvyššieho súdu,. Tá sa mala zaoberať výrobou vakcín proti covidu a ich propagáciou na Floride. Teraz,... Čítať ďalej
12 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

V roku 2022 Kulldorff podporil protesty v Kanade prostredníctvom sociálnych médií a stal sa stálym poradcom guvernéra DeSantisa pre verejné zdravie.

Za pravdu dostal akademické „zbohom“

Teraz bol Kulldorff prepustený z Harvardu.

"Veda nemôže prežiť v spoločnosti, ktorá si neváži pravdu a nesnaží sa ju objavovať. V takejto kultúre vedecká komunita postupne stratí podporu verejnosti a pomaly sa rozpadne. Hľadanie pravdy si vyžaduje akademickú slobodu s otvoreným, vášnivým a civilizovaným vedeckým bádaním, s nulovou toleranciou voči ohováraniu, šikanovaniu alebo prepúšťaniu. Dúfam, že Harvard jedného dňa nájde cestu späť k akademickej slobode a nezávislosti," napísal suspendovaný profesor pre City Journal, ktorý informoval o jeho prepustení z univerzity. "Motto Harvardu je 'veritas', čo v latinčine znamená pravda. Ale ako som zistil, za pravdu vás môžu vyhodiť," uzavrel vedec Martin Kulldorff.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik