Stojíme na pokraji postapokalyptickej vízie
19 | 03 | 2024 I Dušan Janek

„Svet sa stal nebezpečnejším, ale NATO sa stalo silnejšie,“ vyhlásil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v uplynulých dňoch, počas zverejňovania výročnej správy Aliancie za rok 2023. Dodal, že by bolo historickou chybou nechať Putina vyhrať. "A mne v jeho slovách niečo chýba,“ vyjadril sa Marián Kéry (SMER – SSD).

Marián Kéry označil Stoltenbergove slová za výroky bez štipky pregnantnosti a sebakritiky. Tvrdí, že v nich nie je náznak sebareflexie, že nebyť ambícií NATO rozširovať sa až k hraniciam s Ruskou federáciou, to znamená až na Ukrajinu, nebol by ani Majdan, ani zvrhnutie demokraticky zvoleného prezidenta Ukrajiny Janukovyča v roku 2014, čo vyústilo do vojenských nepokojov na východe Ukrajiny. A zrejme by nedošlo k anexii Krymu, ani vpádu vojsk Ruskej federácie na Ukrajinu vo februári 2022.

NATO nie je už symbolom bezpečnosti. Zahráva si s budúcnosťou svojich členov

„Svet sa stal nebezpečnejším v tejto časti sveta nielen kvôli porušeniu medzinárodného práva zo strany Ruska, ale aj kvôli zbytočnej a nebezpečnej rozpínavosti NATO, vo veľkej miere vyplývajúcej aj z istej bohorovnosti Aliancie. Čo sa nám môže stať, mohli si spievať po roku 1999, keď sa USA a NATO prepieklo bombardovanie Juhoslávie bez mandátu OSN. Bombardovanie, ktorého výsledkom bolo rozbitie suverénneho štátu a súhlasom veľmocí posvätený vznik Kosova, ktoré Slovensko doteraz neuznalo, a som presvedčený, že by ani tak nikdy urobiť nemalo. Po bombardovaní Juhoslávie lietadlami NATO sa naozaj nič nestalo, a tak išlo NATO ďalej. Až sa bumerang vrátil vo veľmi nebezpečnej podobe hrozby III. svetovej vojny,“ otvorene hovorí o hrozbe, aká tu snáď ešte nebola a ktorá sa stáva tak reálnou a pertraktovanou aj u bežnej časti obyvateľstva.

MÁME SA BÁŤ? Začala sa spolupráca na HISTORICKEJ PORÁŽKE USA, VB a Západu?
Vysoký líder jemenskej militantnej organizácie Houthi v nedeľu uviedol, že Rusko, Čína a ďalší členovia geopolitickej koalície BRICS spolupracujú s Húsíami, aby dosiahli „historickú porážku USA, Spojeného kráľovstva a Západu“, informuje americký... Čítať ďalej
19 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

„To, ako udalosti na východe Ukrajiny eskalujú od februára 2022, je neakceptovateľné. Vina aj Ruskej federácie na tejto eskalácii je nespochybniteľná, slovenská diplomacia to opakovane jasne deklaruje. Slovensko nikdy nemôže uznať samostatnú Luhanskú či Doneckú republiku, rovnako ani zmenu hraníc Ukrajiny. Je tu ale jedno veľké ALE. Tento nezmyselný konflikt, v ktorom sa už desať rokov ničí minimálne východ Ukrajiny, mohol byť rokovaniami riešený už niekoľko týždňov po vypuknutí vojenského konfliktu, čo však USA a Veľká Británia odmietli (návšteva britského ministerského predsedu Borisa Johnsona v Kyjeve). Prečo sa tu odvtedy takmer vôbec nehovorí o mieri?“ pýta sa Kéry.

Prečo ten, kto o ňom hovorí, je okamžite ostrakizovaný? Prečo tu Macron, spolu s niektorými európskymi lídrami, špekulujú o možnom vyslaní vojsk NATO na Ukrajinu? Vďakabohu za aspoň trošku rozumné prístupy krajín ako Nemecko a Španielsko. Nemecký kancelár Scholz napriek kritike stále odmieta poskytnúť Ukrajine nemecké najmodernejšie rakety Taurus.  „To je hranica, ktorú ako kancelár nechcem prekročiť,“ cituje Kéry nemeckého kancelára. „Povedal s tým, že chce zabrániť, aby sa Nemecko zapojilo do tejto vojny, čo na kancelárovi veľmi oceňujem,“ dodáva.

Jens Stoltenberg / TA SR

Biela vlajka nie je prejavom zbabelosti. Naopak. Kedy to nórsky pomätenec pochopí?

Ukrajina by mala mať odvahu na vyvesenie bielej vlajky a rokovania o ukončení vojny s Ruskom. Tieto slová pápeža Františka v rozhovore, ktorý má v stredu 20. marca odvysielať švajčiarska televízia RSI, vyvolali v niektorých kruhoch neskutočne negatívne reakcie. Účelovo sa to zúžilo len na „bielu vlajku“, pápežove slová o rokovaniach nikto nespomínal. Vatikán to jasne povedal, nežiada, aby Ukrajina kapitulovala. Nemá na to žiaden mandát. Čo je však na tom zlé, keď hlava katolíckej cirkvi opakovane volá po mieri a okamžitom ukončení zabíjania? Marián Kéry s postojom hlavy katolíckej cirkvi absolútne súhlasí.

„Musím zdôrazniť aj skutočnosť, že od polovice roka 2022 sú teraz Ukrajinci pravdepodobne najslabší. Okrem nedostatku zbraní a munície, chýbajú Ukrajine ľudské zdroje. V armáde pomaly nemá kto bojovať. Násilné odvody sa tak dnes dejú po celej Ukrajine. Mobilizácia rozdeľuje ukrajinskú spoločnosť. Čoraz viac podobných správ sa objavuje aj v slovenských liberálnych médiách, hoci ich novinári sú stále viac menej za pokračovanie konfliktu,“ konštatuje hrdinskosť liberálov, bojujúcich len s perom v ruke.

ZBRANE na Ukrajinu! Zn.: Rýchlo
Členovia Severoatlantickej aliancie musia preukázať politické odhodlanie pri podpore Kyjeva. Krajiny bloku by mali rýchlo dodať muníciu dôležitú pre Ozbrojené sily Ukrajiny, povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Opäť zdôraznil, že... Čítať ďalej
14 | 03 | 2024 | Ivan Mihale

Kéry sa vrátil k podarenému šéfovi NATO

„Jensom Stoltenbergom som začal a ním aj skončím: „Ukrajincom nedochádza odvaha, ale munícia,“ vyhlásil na jeseň končiaci generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Ak to však bude takto pokračovať, Ukrajincom budú chýbať najmä vojaci. Raz sa tak mierové rokovania s Ruskom, ktoré by medzinárodné spoločenstvo určite ešte stále mohlo dotlačiť do kompromisu - to znamená, aby sa nemenili hranice Ukrajiny a aby Ukrajina zostala neutrálna, začnú. Čím neskôr sa tak stane, tým to bude horšie aj pre Ukrajinu. Bežný Ukrajinec si potom môže položiť legitímnu otázku: „Stálo to všetko za to?“ bilancuje Kéry bezvýchodiskovú situáciu Ukrajiny, do ktorej ju ešte hlbšie dostávajú pohlavári, medzi ktorých patrí aj Stoltenberg.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik