Matúš Šutaj Eštok krátko pred prezidentskými voľbami hovorí o "obrovskej kauze"
17 | 03 | 2024 I Gabriela Fedičová

RTVS SA USVEDČUJE VO VLASTNOM PRIAMOM PRENOSE, myslí si minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (HLAS - SD) a krátko pred pred prezidentskými voľbami hovorí na sociálnej sieti o "obrovskej kauze".

Tá "obrovská kauza"  je podľa Matúša Šutaja Eštoka to, že vládna koalícia chce upraviť pôsobenie RTVS, pretože ju v dnešnej podobe nepovažuje za verejnoprávne medium.

"Opozícia zvoláva protesty za "záchranu" RTVS, "záchranu demokracie" a podobné nezmysly. Mám teda jeden návrh: pozrime sa, ako túto "verejnoprávnosť" prezentuje RTVS na svojich vlastných obrazovkách. Pretože po prečítaní liberálnej tlače má človek dojem, že dnes máme na Slovensku televíziu rangu britskej BBC alebo Českej televízie a že jej generálny riaditeľ Machaj je prvým laureátom Nobelovej ceny za žurnalistiku," vysvetľuje Matúš Šutaj Eštok.

Minister vnútra reaguje aj na politickú diskusnú reláciu RTVS O päť minút 12, ktorá je podľa neho výkladnou skriňou "verejnoprávnosti" RTVS.

Tá podľa Matúša Šutaja Eštoka vyzerala takto:

-Po úvodnej gratulácií moderátora Makaru novému predsedovi SaS Gröhlingovi k jeho včerajšiemu zvoleniu dostáva tento pán neprerušovaných päť minút na tirády o skvelej budúcnosti SaS.

-Hoci inokedy moderátor skáče po plafón, ak príde reč na tých, ktorí v štúdiu nie sú - a obzvlášť v súvislosti s vrcholiacou prezidentskou kampaňou - pán Gröhling veselo v priamom prenose rozpráva, že "Korčokovo víťazstvo by sme si želali všetci, aby sme mali nasledovníka Zuzany Čaputovej v jej hodnotách".

-Ďalších 45 minút ústrednej politickej diskusie patrí "situácii v RTVS ". Klasický formát dvaja na jedného, kde moderátor a opozičný politik spoločne tlčú po hlave vládneho poslanca.

-Aby teda celá relácia nebola len o RTVS, lebo už by to asi bolo čudné každému divákovi, ešte sa na 15 minút otvorí téma trestného zákona - zrejme sa dramaturgia relácie domnieva, že za posledných päť mesiacov bolo na túto tému primálo debát.

-Čakal som až do konca, či aspoň symbolicky venuje RTVS nejaký priestor tomu, čo ľudia naozaj chcú vedieť - či sa ich život bude vyvíjať k lepšiemu, či im štát dokáže pomôcť v ich problémoch, či Slovensko nebude zatiahnuté do vojny. Nič, ani symbolicky. Jediná veta.

"Neviem, ako pre RTVS, ale pre mňa ako občana znamená "verejnoprávnosť" to, že takáto televízia ponúka kvalitné programy, neslúži ako eldorádo súkromných firiem na ich ryžovanie a v spravodajstve a politických diskusiách rieši SKUTOČNÉ PROBLÉMY ĽUDÍ, na ktoré slovenskí občania chcú poznať odpoveď," dodáva Matúš Šutaj Eštok.

Minister vnútra odporúča, aby si RTVS pozrela akýkoľvek reprezentatívny prieskum toho, čo ľudí na Slovensku naozaj trápi a potom nech sa pozrie do zrkadla, koľko času a priestoru týmto témam venuje.

"Dnes jej spravodajstvo a politické diskusie nepripomínajú boj za ľudí, ale boj pár funkcionárov RTVS o svoje stoličky," konštatuje v závere príspevku na sociálnej sieti Matúš Šutaj Eštok.

Rudolf Huliak komentuje predačný útok medveďa. Na TOTO už nie je čas
Celkový počet zranených po vyčíňaní medveďa v centre Liptovského Mikuláša je päť. Na brífingu to v nedeľu potvrdil primátor mesta Ján Blcháč. Napadnutí ľudia utrpeli škrabance aj pohryzenia, všetci boli prepustení do domácej liečby. V meste sú už... Čítať ďalej
17 | 03 | 2024 | Gabriela Fedičová

Roman Michalko (SNS) vs Branislav Gröhling (SaS): Ostrá diskusia o médiách

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) je neobjektívna a vníma to aj značná časť divákov. V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to uviedol predseda parlamentného výboru pre kultúru a médiá Roman Michelko (SNS). Predseda SaS Branislav Gröhling upozornil, že zmeny v zákone o RTVS z dielne rezortu kultúry vracajú televíziu do tvrdého socializmu.

"Silné a nezávislé médiá musia byť kreované tak, aby boli objektívne, nestranné a vyvážené," zdôraznil Michelko. To podľa neho RTVS aktuálne nie je. Pripomenul tiež, že aj koalícia s SaS v minulosti zasahovala do zmien v RTVS. "Zlikvidovali verejnoprávnosť čisto účelovým spôsobom," uviedol s tým, že dnes im to rovnakí ľudia vyčítajú. Gröhling poznamenal, že návrh zmien týkajúcich sa RTVS je neprípustný. "Ide urobiť koniec RTVS tak, ako ju poznáme a bude to vládna propagandistická televízia," podotkol.

Gröhling po sobotňajšom (16. 3.) zvolení za nového predsedu strany SaS priblížil, že nad spoluprácou s Progresívnym Slovenskom absolútne neuvažuje. Môžu však podľa neho spolu vládnuť. "Nevidím dôvod, prečo by každá jedna vláda musela byť vláda nejakých troch alebo štyroch subjektov," avizoval. Pre Michelka je predstava dvojkoalície SaS a PS takmer nulová. "To naozaj takto nebude," uviedol s tým, že toľko liberálov na Slovensku nie je.

Rudolf Huliak komentuje predačný útok medveďa. Na TOTO už nie je čas
Celkový počet zranených po vyčíňaní medveďa v centre Liptovského Mikuláša je päť. Na brífingu to v nedeľu potvrdil primátor mesta Ján Blcháč. Napadnutí ľudia utrpeli škrabance aj pohryzenia, všetci boli prepustení do domácej liečby. V meste sú už... Čítať ďalej
17 | 03 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik