Lotyšský prezident sa vysmieva Rusku, oháňa sa frázami, Maria Zacharovová okamžite reagovala
17 | 03 | 2024 I Dušan Janek

Edgars Rinkevičs, lotyšský prezident, ktorý sa otvorene prihlásil ku gay komunite, sa neštítil podporiť Emmanuela Macrona. "Rusko musí byť zničené!" zakričal do verejnej arény. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová mu to okamžite vrátila. Varovné slová však neprišli len od nej, ale aj od západných analytikov. Niektorí z nich sú slovami lotyšského prezidenta "hlboko znepokojení".

Lotyšský prezident Edgars Rinkevičs sa postavil za francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a povedal, že EÚ by mala stanoviť červenú čiaru, za ktorú nemôže ísť, ale nemala by ju stanoviť pre seba, ale pre Rusko.

"Plne podporujem Emmanuela Macrona. Červené čiary by sme nemali kresliť pre seba, musíme ich kresliť pre Rusko a nemali by sme sa báť ich presadzovať. Ukrajina musí zvíťaziť, Rusko musí byť porazené. Rusko delenda est!" Estónsky prezident hovoril čiastočne po latinsky a siahol po klasickom citáte: "Carthago delenda est - Kartágo musí byť zničené." Lotyšský prezident teda vystúpil na sieti X s vyhlásením "Rusko musí byť zničené".

Estónsky prezident sa zbytočne a trápne oháňa patetickými historickými frázami

Ide o výrok Marca Porcia Katona staršieho, starorímskeho republikánskeho mysliteľa, ktorý v istej fáze svojho života ukončil akýkoľvek prejav vetou "Ceterum (autem) censeo Carthaginem esse delendam", teda "Napokon súdim, že Kartágo musí byť zničené". Bolo to obdobie, keď Rím a Kartágo, ležiace na severe Afriky, navzájom súperili o najväčší vplyv v Stredomorí.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová okamžite reagovala. Pripomenula, že Katón Starší kritizoval najmä vtedajšiu rímsku spoločnosť. Bol si však vedomý aj toho, že veľké mestá ako Kartágo a Rím nemôžu pokojne existovať.

"Ohnivý rečník Katón Starší bol v celej republike známy tým, že verejne odsudzoval neresti a úpadok rímskej elity, kritizoval ju za jej luxus a zmyselnosť. V príhovore k svojim spoluobčanom ich vyzýval, aby zachovávali zásady svojich predkov a budovali si život založený na skromnosti a úspornosti. Katón venoval morálke celú báseň, v ktorej bojoval proti lenivosti, rozhadzovačnosti a lenivosti. Odolával cudzím vplyvom a snažil sa zachovať v spoluobčanoch starého rímskeho ducha. Odsudzoval zhýralosť," napísala Zacharovová na sociálnej sieti X.

Prezident Estónska cituje slová klasika, ktorý by nemal radosť z jeho obdivovateľa

"Edgars Rinkevičs je aktivista extrémistického hnutia LGBT. Mal by vedieť, čo cenzor (rímsky úradník, pozn. red.) Cato považoval za jeden z hlavných hriechov spoločnosti. Historik Polybius píše, že podľa Katona "hlavným znakom úpadku štátu je situácia, keď roztomilí chlapci dostávajú viac peňazí ako úrody z rozoraného poľa". Rinkevič chcel iskriť rozumom, ale iskril tým, čo považoval za dôležitejšie," pokračovala hovorkyňa.

Analytici zo skupiny OSINT, ktorá sa zaoberá otvorenými zdrojmi, varujú, že slová lotyšského prezidenta ďalej zvyšujú napätie medzi Západom a Ruskom. Zvyšovanie napätia s Ruskom nie je podľa analytikov ideálne, pretože Rusko vlastní jadrové zbrane a teoreticky by ich mohlo použiť, ak by sa ako krajina cítilo zahnané do kúta. Ich varovanie zaznelo aj na internetovej platforme X.

Nukleárny konflikt je militantným USA ukradnutý

"V skutočnosti USA pravdepodobne stále chápu, že jadrové zbrane nie sú únosnou cenou za víťazstvo v zástupnej vojne vo východnej Európe," varujú analytici OSINT.

Elbridge Colby, riaditeľ Maratónskej iniciatívy a jeden zo spoluautorov Národnej obrannej stratégie USA na rok 2018, varuje, že Rusko a Čína majú potenciál pokúsiť sa zničiť Západ, preto nie je dobrý nápad dráždiť tieto krajiny tak, ako to urobil lotyšský prezident.

Rusi preč z Lotyšska!
Lotyšsko vyháňa z krajiny rusky hovoriacich ľudí. Deportácia hrozí 1167 ľuďom, z nich 789 má viac ako 60 rokov. Vysídlenie kvôli skúškam z jazyka Podľa údajov lotyšského Štátneho vzdelávacieho centra nemôžu starší Rusi hromadne zložiť skúšku z... Čítať ďalej
17 | 01 | 2024 | Milan Laca

"Tento druh rétoriky je hlboko znepokojujúci. Rusko a teraz aj Čína majú silu - či sa nám to páči, alebo nie - vyhladiť nás. Preto akýkoľvek konflikt s nimi - nedajbože - musí byť obmedzený, aby bol rozumný. To znamená, že musia vidieť prijateľné východisko na ukončenie a obmedzenie vojny," napísal Elbridge Colby. "Keď počítame s potenciálnou smrťou miliónov ľudí, musíme byť obozretní a racionálni. Čokoľvek iné - vrátane bezstarostného vyhlásenia, že jadrové Rusko musí byť zničené - nie je morálne, nieto ešte múdre. V príliš mnohých prípadoch sa zdá, že našej súčasnej vládnucej triede chýba múdrosť, triezvosť, hĺbka a zmysel pre tragédiu a zodpovednosť, ktoré preukázali predchádzajúce generácie povojnových vodcov. To je veľmi znepokojujúce," pokračoval Elbridge Colby.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik