"Chytajú ich ako psy." Ukrajincov lovia, aby išli na front...
17 | 03 | 2024 I Gabriela Fedičová

Branná povinnosť priamo na ulici. Muži, ktorí sa skrývajú pred vojakmi branných výborov. Dokonca aj chorí sú posielaní do vojny, ktorí by v normálnej politickej situácii stáli v rade na invalidné dôchodky. Teraz? Odvod trvajúci desať minút a okamžite na vojnový front. Politológ a profesor na Ottawskej univerzite v Kanade Ivan Kačanovský hovoril o situácii na Ukrajine. Ukrajinská armáda je zdecimovaná a vyčerpaná.

Kachanovskij poukázal na článok vo Washington Post, ktorý hovorí o neutešenej situácii na Ukrajine.

"Washington Post teraz informuje o tom, čo som predtým povedal na základe osobných informácií a početných videí na Telegrame. To je to, čo samozvaní podporovatelia Ukrajiny v skutočnosti podporujú a zároveň nebojujú sami proti sebe," napísal rozhorčene profesor.

A cituje Washington Post: "V tejto ukrajinskej dedine nezostali takmer žiadni muži. V tejto dedine na juhozápade Ukrajiny zostáva len niekoľko mužov v bojovom veku a tí, ktorí zostanú, sa obávajú, že budú každú chvíľu odvedení. Ich susedia sú už stovky kilometrov na východ v zákopoch vpredu. Niektorí boli zabití alebo zranení. Viacerí chýbajú. Iní z tejto vidieckej oblasti - asi 45 míľ od rumunsko-moldavskej hranice - utiekli do zahraničia alebo našli spôsoby, ako sa vyhnúť vojne, buď s legitímnymi výnimkami, alebo sa skrývajú."

Washington Post opísal, že ukrajinská armáda je na pokraji sily. Príliš veľa mŕtvych a zranených; Bojaschopní vojaci sú vyčerpaní a potrebujú posily. Medzitým je Rusko, napriek obrovským stratám, početne neustále na koni. "Ukrajina zúfalo potrebuje viac vojakov, pričom jej sily sú vyčerpané mŕtvymi, zranenými a vyčerpaním. Napriek obrovským stratám Ruska útočníci stále výrazne prevyšujú ukrajinských obrancov, čo je výhoda, ktorá pomáha Moskve postupovať na bojisku. Ukrajinský parlament diskutuje o návrhu zákona, ktorý by rozšíril súbor návrhov, čiastočne znížením veku oprávnenosti z 27 na 25 rokov. Určite nie tak účinne, ako by si vyžadovala situácia na fronte.

Washington Post ďalej opisuje náborárov, ktorí sa potulujú po uliciach miest a dedín na západnej Ukrajine a zachytávajú mužov ako psov. "Civilisti tu hovoria, že vojenskí regrúti chytajú každého, koho môžu. Na Západe mobilizačné úsilie neustále zasieva paniku a nevôľu v malých poľnohospodárskych mestách a dedinách, ako je Makiv, kde sa vojaci pracujúci pre odvodové úrady potulujú po takmer prázdnych uliciach a hľadajú zostávajúcich mužov. Dodáva, že to vedie k hnevu v postihnutých mestách a dedinách a v Kyjeve, kam podobné odvodové komandá nechodia.

Obyvatelia dedín a miest sa bránia pred náborom do vojenských klubov pomocou moderných technológií. Vytvorili akési digitálne susedské hodinky a navzájom sa varujú prostredníctvom sociálnej siete Telegram o príchode náborových pracovníkov. "Miestni obyvatelia používajú telegramové kanály, aby varovali pred pozorovaniami vojakov a zdieľali videá vojakov, ktorí nútia mužov do svojich vozidiel, čím podnecujú fámy o únosoch," uviedol Washington Post a dodal, že niektorí muži teraz sedia vo väzení za to, že sa odmietli dobrovoľne prihlásiť.

A že nepriaznivý zdravotný stav človeka ho ochráni?

Washington Post zdieľal príbeh 36-ročného Valentina Kametsuka, ktorý sa objavil vo Washington Post. "Ľudia sú chytení ako psy na ulici," povedala 35-ročná Olga Kamečyuk, ktorej manžela Valentina odviedli v júni vojaci, ktorí k nemu prišli a požiadali ho o doklady po tom, čo sa zastavil na káve na hlavnej ceste neďaleko Makivu. Napriek tomu, že mu diagnostikovali osteochondrózu, poruchu kĺbov, prešiel lekárskou prehliadkou za 10 minút, povedala, a bol nasadený na front, kde bol zranený.

"Celá dedina bola takto obsadená," povedala Valentinova matka Natalia Kosparenko. Po troch otrasoch mozgu a ranách od šrapnelov sa Valentin nedávno vrátil domov. Listoval v telefóne a ukázal svoju fotografiu s viac ako tuctom vojakov. Len dvaja sú stále nažive, povedal," podelil sa o príbeh z vojny na Ukrajine profesor Ivan Kačanovský.

To, čo píše Washington Post, sa zhoduje s osobnou skúsenosťou Kachanovského, že jeden z jeho príbuzných zomrel neďaleko Kupjanska, ďalší bol tam zranený a jeden sused je nezvestný s celou jednotkou pri Bachmute. "Bolo mi tiež povedané, že všetci muži v dedine, kde žili moji ďalší príbuzní, boli mobilizovaní, vrátane mrzákov a postihnutých. A môj najlepší priateľ, ktorý žil v Mariupole, je stále nezvestný," povedal profesor na konci roka.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik