Česká republika dodá muníciu na Ukrajinu aj od spojencov Ruska
18 | 03 | 2024 I Dušan Janek

Česká republika využíva kontakty z obdobia studenej vojny na hľadanie munície pre Ukrajinu. V čase, keď je blokovaná zbrojná pomoc zo Spojených štátov, výroba munície na Západe sa pomaly zvyšuje a zásoby ukrajinskej armády sa zmenšujú, Praha nakupuje aj od krajín, ktoré vystupujú ako spojenci Moskvy. V nedeľu o tom informoval denník Wall Street Journal (WSJ), informuje portál novinky.cz.

Podľa WSJ Česká republika, ktorú denník označil za jedného z najhorlivejších podporovateľov Ukrajiny v jej obrane proti ruskej agresii, zabezpečila približne 800 000 kusov delostreleckých granátov od rôznorodej skupiny dodávateľov z celého sveta a identifikovala ďalších 700 000 kusov, ktoré by mohla objednať s dodatočnými finančnými prostriedkami. Tie boli zatiaľ zabezpečené pre prvú transmisiu 300 000 nábojov, pričom Nemecko ponúklo zďaleka najväčší príspevok munície.

Bývalá príslušnosť tejto krajiny k bývalému sovietskemu bloku sa ukázala ako nečakaná výhoda, uviedli americké noviny. Česká republika zdedila veľký zbrojársky priemysel so zákazníkmi na celom svete a dobré vzťahy s mnohými krajinami globálneho Juhu, ktoré majú veľké zásoby zbraní zo sovietskej éry a sú schopné vyrobiť ďalšie.

Praha je zdržanlivá, čo sa týka miesta, odkiaľ náboje pochádzajú, ale tvrdí, že medzi dodávateľmi sú aj niektorí spojenci Ruska. Obchodné dohody stanovujú, že dodávky sa budú prepravovať cez Českú republiku alebo tretie krajiny, aby sa zakrylo akékoľvek priame spojenie medzi krajinami pôvodu a Ukrajinou a aby sa dodávateľ nevystavil hnevu Moskvy.

"Dôvernosť je tu kľúčová: Tomáš Pojar, poradca českého premiéra Petra Fialu pre národnú bezpečnosť, povedal: "Hovoríme a budeme hovoriť s každým, bez ohľadu na jeho lojalitu alebo politický postoj - s niekoľkými výnimkami, ako je Severná Kórea.

Pokrytecká nálepka neutrality

Podľa Jana Jireša, námestníka českého ministerstva obrany, česká iniciatíva odhalila rozpor medzi priateľskými verejnými postojmi niektorých vlád voči Rusku a ich ochotou uzatvárať dohody so spojencami Ukrajiny v súkromí.

"Ak prídete s balíkom peňazí, majú záujem," povedal Jakub Janda, šéf pražského think-tanku Európske hodnoty, a dodal, že Česká republika je vnímaná ako "neutrálna" v porovnaní s USA, ktorých podobné iniciatívy odmietli dodávatelia v Afrike, Ázii a Latinskej Amerike.

Českí predstavitelia, ktorí stoja za diskrétnymi nákupmi munície, pre WSJ uviedli, že ich úsilie sa začalo krátko pred ruskou inváziou na Ukrajinu v plnom rozsahu pred viac ako dvoma rokmi. Začali potichu cestovať po svete, uzatvárať dohody a vyjednávať vývozné licencie s desiatkami výrobcov. Do veľkej miery obišli aj ťažkopádnu byrokraciu NATO a Európskej únie, ktorých členovia sa spolu s USA medzitým zamerali skôr na zvyšovanie domácej produkcie.

"Česká iniciatíva pomôže Ukrajine stabilizovať front a znovu získať prevahu," povedal Nico Lange, bývalý náčelník štábu nemeckého ministerstva obrany. Podľa analytikov Ukrajina potrebuje každý mesiac až 200 000 kusov munície rôzneho kalibru, aby mohla čeliť ruskému náporu.

USA brzdí patová situácia v Kongrese

Noviny vo svojom článku poukazujú na pomalý nárast výroby zbraní v Spojených štátoch a Európe. V USA ju brzdí patová situácia v Kongrese, zatiaľ čo v Európe sa kvôli problémom v dodávateľskom reťazci, nedostatočnému financovaniu zo strany vlády a nedostatku pracovných síl výrazné zvýšenie výroby očakáva až koncom budúceho roka alebo začiatkom roka 2026. WSJ v tejto súvislosti navyše poukazuje na to, že až polovica všetkej vojenskej produkcie EÚ bola do polovice roka 2023 vyvezená do tretích krajín, nie na Ukrajinu.

Podľa predstaviteľov krajiny bude produkcia USA do konca tohto roka predstavovať 70 000 delostreleckých granátov mesačne a v polovici roka 2025 by sa mala zvýšiť na 80 000 granátov. EÚ uviedla, že jej muničné závody budú schopné vyrábať 1,4 milióna nábojov ročne do konca roka 2024 a dva milióny do konca roka 2025.

Petr Fiala je hysterický autista neschopný vyriešiť problémy poľnohospodárov
Protesty českých poľnohospodárov, od malých cez stredných až po tých väčších, ktoré sa koncom týždňa konali v Prahe, boli ešte veľmi mierne. Hrozby vlády ich však možno naučia, ako správne "bojovať za svoje záujmy" v štýle farmárov vo Francúzsku či... Čítať ďalej
12 | 03 | 2024 | Dušan Janek

Podľa britského inštitútu RUSI by sa výroba delostreleckých nábojov v Rusku, ktoré čelí tvrdým hospodárskym sankciám, mala stabilizovať na úrovni troch miliónov delostreleckých nábojov ročne.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik