VIDEO! Zoroslav Kollár o Korčokových postojoch k vojne a mieru
17 | 03 | 2024 I Eka Balašková

V úvode šiesteho videa, ktorým podnikateľ Zoroslav Kollár pozdravil prezidentského kandidáta Ivana Korčoka znie odvolávka na klasický román z čias napoleonského ťaženia, Vojna a mier. Kollára zaujíma, aký má Korčok názor na vojnu a mier. Prirodzene, nejde mu o román, ale o Korčokov zásadný, zásadový a principiálny názor. Ten však Korčok podľa Kollára nemá. Alebo – má?

Kollár vo videu upozornil, že Korčok má USA za v každom konflikte za spravodlivé. Svedčia o tom jeho mediálne výroky pri napadnutí Iraku. O Korčokových názoroch na konflikt v Juhoslávii veľa Kollár nevie, no zato pozná názory na konflikt na Ukrajine, prípadne v pásme Gazy.

Byť diplomatom a prezidentom je rozdiel

Práve preto, že Korčok väčšinou koná, ako diplomat. Lenže podľa Kollára je otázka vojny alebo mieru veľmi principiálna vec.

„Alebo vojnové konflikty delíte ešte stále na spravodlivé a nespravodlivé tak ako vás to naučili počas štúdia na vysokej škole na hodinách marxisticko-leninskej filozofie? V takom prípade by boli vojny, ktoré vedú Spojené štáty Americké vždy tie spravodlivé a všetky ostatné sú tie nespravodlivé,“uvažuje Kollár a pripomína, že mnohokrát ak silnejšia krajina napadne slabšiu, hľadáme ospravedlnenie pre jej skutky. Ako príklad uvádza konflikty medzi USA a vietnamom, či inváziu ZSSR do Maďarska alebo Československa a v konečnom dôsledku aj obsadenie Krymu Ruskom.

NAKA ZASAHOVALA
Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala 11 osôb pri protidrogovej akcii s názvom "Rybár", ktorá sa konala počas týždňa. Policajti zaistili výrobňu heroínu, 505 gramov heroínu a ďalšie chemické látky. Informoval o tom hovorca policajného... Čítať ďalej
16 | 03 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Zaujímavé Korčokove vyjadrenia

„Sú to presne dva roky, odkedy sa Ruská federácia rozhodla pošliapať medzinárodné právo a zaútočiť na nášho východného suseda Ukrajinu; Rusko je agresor a Ukrajina je obeť; mier na Ukrajine nastane keď Rusko prestane útočiť;  predpoklad akéhokoľvek mieru je však to, že ruské bomby prestanú dopadať na ukrajinské školy, škôlky a nemocnice a to aký mier a za akých okolností Ukrajina akceptuje, musíme nechať na Ukrajincov, zatiaľ je našou povinnosťou podporovať Ukrajinu a robiť všetko pre to, aby sa ubránila,“znejú z videa nie len tieto Korčokove výroky. Popri nich aj ten, že Korčok bude Ukrajinu podporovať aj počas prezidentskej kampane. Ako diplomat by Korčok podľa Kollára mal naspamäť ovládať medzinárodné verejné právo. Pripomenul mu Iránsku revolúciu, ktorej predchádzal dlhý vývoj. Výsledkom bolo obsadenie veľvyslanectva USA v Bagdade a zadržanie 52 občanov Spojených štátov ako rukojemníkov. Tí boli prepustení po obrovskom fiasku americkej armády, no a to USA odpustiť nemohli.

Irak a Korčokovo premlčiavanie sa

„Odvtedy sa datuje najväčšie nepriateľstvo Spojených štátov a Iránu ako prvý trest Spojené štáty Americké podporili irackého diktátora Saddáma Husajna, aby rozpútal vojnu proti Iránu. Výsledok, okrem množstva mŕtvych nebol žiadny, ale Husajn si myslel, že je spojenec a kamarát s USA,“ pripomína Kollár históriu a po ďalších faktoch sa pýta Korčoka, čo si myslí o poprave Husajna a vymyslenom dôvode napadnutia Iraku.

„Vy ste vtedy pracovali na ministerstve zahraničných vecí. Aké ste k tomu zaujali stanovisko? A aké stanovisko ste zaujali k protiprávnemu bombardovaniu Juhoslávie v roku 1999? Asi ako hovorí pán Gyimesi - premlčali ste sa až na kandidáta za prezidenta Slovenskej republiky,“ dodáva Kollár.

Korčok v centre diania

„Boli ste priamo v centre diania a boli ste priamym účastníkom protiprávneho bombardovania Juhoslávie. Súhlasili ste s tým bombardovaním, pri ktorom zahynuli stovky civilistov alebo nie? A teraz si porovnáme konflikt na Ukrajine. Áno, všetky mocnosti si vždy nájdu dôvod, alebo ospravedlnenie na začatie agresie sovietsky zväz a Rusko nie je výnimkou,“ uvažuje Kollár s tým, že v Rusku je podľa jeho skúseností väčšia sloboda médií, ako v EÚ.

TOTO Progresívci NEMÔŽU myslieť vážne: V uliciach volajú po ĎALŠEJ VRAŽDE - KUCIAK IM NESTAČIL! (VIDEO)
"Potrebujeme niečo veľké, ako bol kedysi Kuciak, čo tak vyhnalo všeckých ľudí do tých ulíc," povedal mladý slniečkar v piatok na proteste proti vláde. Prepáčte, ale nie. Nepotrebujeme ďalšiu vraždu mladých ľudí, varuje na sociálnej sieti... Čítať ďalej
16 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Stepan Bandera a Soman Suchevič a mnoho ďalších s krvou na rukách

„To, že najmä vo východnej časti Ukrajiny boli opakované útoky pravicových extrémistov, ktorých vďaka ich vyčíňaniu a fašistickým znakom a prejavom môžeme nazvať neonacistami priznávajú aj západné médiá. Malo Rusko právo napadnúť východnú Ukrajinu, aby chránilo etnických Rusov na tomto území, ktorí boli opakovane atakovaní a napádaní? Nuž, ak si zoberiete príklad z Iraku, tak si asi na tomto svete môže robiť každý, čo chce,“ konštatuje Kollár, podľa ktorého Rusko malo na svoj krok plné právo.

Jaltská dohoda z roku 1945

Kollár pripomína, že Jaltská dohoda priniesla rozdelenie Európy a dohodlo sa množstvo dobrého. Článok 5 platí dodnes. Ten okrem iného hovorí zavedenie poriadku. v Európe sa musí urobiť takým spôsobom, ktorý umožní oslobodeným národom zničiť posledné stopy nacizmu a fašizmu.

„A v bode číslo 4 sa hovorí, že akékoľvek tri vlády usúdia, že pomery v niektorom oslobodenom európskom štáte potrebujú takúto akciu  poradia sa o tom, ako treba splniť spoločný záväzok v tomto vyhlásení,“  vytiahol z dohody Kollár len krátku pasáž, ktorá podľa neho dáva Rusku právo po vzájomnej dohode zlikvidovať fašizmus.

Iný Korčokov názor

„Vy pán Korčok máte asi úplne iný názor ako som už spomenul v čase bombardovania Juhoslávie ste boli priamo v centrále NATO. Aký ste mali vtedy názor sa asi nedozvieme, ale poznám vaše názory na konflikt na Ukrajine. Určite iba náhodou je rovnaký ako názor Spojených štátov Amerických. Vojna, vojna, vojna je vám úplne jedno, koľko mužov, koľko žien a koľko detí tam zomrie. Spojené štáty povedali, že je to protiprávna agresia Ruska a tak sa postupuje presne podľa tohto naratívu,“ vyčíta Kollár s tým, že predlžovanie konfliktu hospodársky likviduje EÚ a s ňou aj Slovensko.

PO KORČOKOVI STRÁCA NERVY UŽ AJ MLADÝ ŠIMEČKA
V predtuche volebnej prehry a nesplnenej úlohy cudzích ambasád po Korčokovi stráca nervy už aj mladý Šimečka. Tiež sa pekne odkopal na včerajšej demonštrácii - v ďalšom pokračovaní svojej predvolebnej šou pod názvom "Čo dokáže ulica". Skonštatovala... Čítať ďalej
16 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Izraelsko-palestínsky konflikt

„Nuž takto pán Korčok, keď je agresorom Rusko je agresor. Keď je agresorom Izrael, tak nie je agresor. Vaše stanovisko k tomuto konfliktu ste povedali v rozhovore v relácii face to face s pánom Ghanamo, kde ste dostali otázku, či je v poriadku, s akým počtom civilných obetí prebieha konflikt v pásme Gazy. Odpovedali ste: Ja ju považujem za legitímnu. Potom ste dostali ďalšiu otázku,  či považujete vojenskú odpoveď Izraela, pri ktorej zomrie 29-tisíc ľudí na strane Palestínčanov za legitímnu,“ rekapituluje Kollár a pre lepšiu predstavivosť vysvetľuje, že takýto počet obetí, ak by ich niekto naukladal za sebou, línia by bola dlhá 43 kilometrov. A to Korčok povedal synovi Palestínčana, ktorý sa narodil v palestínskom utečeneckom tábore. Za všetko hovorí Ghanamov výraz.

Reprofoto z YouTube | Adel Ghanam v rozhovore s Korčokom

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik