Slovenská poslankyňa sa riadne obula do českého premiéra
17 | 03 | 2024 I Eka Balaskova

S českými politickými špičkami dochádza trpezlivosť aj poslankyni za Smer Zuzane Plevíkovej. Tá už pred parlamentnými voľbami s nevôľou hovorila o ich pokusoch o zasahovanie do slovenskej vnútornej politiky, no vtedy to nebolo také okaté. Myslí si, že je najvyšší čas s takouto praxou skončiť.

Na sociálnej sieti Plevíková píše, že už pred parlamentnými voľbami sa vláda Petra Fialu na adresu Smeru vyjadrovala podľa vlastných názorových preferencií. Robia to spôsobom, ktorý v histórii nie len našich dvoch národov nemá obdobu. Rovnako ani dôvody, pre ktoré Fiala vyškrtal svoj prejav po tom, ako sa dozvedel, že na samite v Paríži bude aj predseda vlády SR Robert Fico. Podľa Plevíkovej takéto kroky a vyhlásenia nepomáhajú udržiavaniu dobrých vzťahov medzi oboma vládami. Roberta Fica pritom za to, "že má blízko k Rusku" kritizoval aj Emmanuel Macron

Nevídane drzé spôsoby

„Českí politici by mohli prestať opäť zasahovať do prebiehajúcej kampane. Píšem OPÄŤ! Už počas blížiacich sa parlamentných volieb mali stále potrebu sa vyjadrovať na adresu nášho premiéra R. Fica a strany SMER-SSD na základe svojich vlastných preferencií. Od českého prezidenta P. Pavla, ktorý sa ešte minulý rok vyhrážal, že v prípade vlády R. Fica by sa vzťahy Česka a Slovenska zhoršili, až po eurokomisárku Jourovú, ktorá musí doteraz niečo nezmyselne komentovať, a pritom by sa mala hlavne starať o svoj národ a aj ho patrične zastupovať. Tento rok začal český premiér P. Fiala zrušením medzivládnych konzultácii so Slovenskom. A to bez akéhokoľvek pádneho dôvodu. Následne prijal predsedu PS-ka Šimečku. Naozaj si nepamätám, či takýmto drzým spôsobom okolití vysoko postavení politici kedykoľvek v minulosti zasahovali do kampane iných štátov,“ konštatuje Plevíková.

Česká vláda má problém: V českých uliciach sa čoraz častejšie ozýva - RADŠEJ FICA AKO FIALU!
„Súčasná česká vláda vytvára problémy českej krajine aj sebe snáď na všetkých možných úrovniach, od zahraničnej politiky cez poľnohospodárstvo až po dôchodky. To naznačuje, že aj ukončenie schôdzok českej a slovenskej vlády je len prechodná... Čítať ďalej
16 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Vyškrtaný prejav

„Teraz najnovšie prišiel proaktívny premiér Fiala s ďalším vyhlásením o tom, ako preškrtal svoj prejav o Ukrajine na samite v Paríži, keď sa dozvedel, že na rokovaní bude aj premiér R. Fico.  Vyškrtal niekoľko bodov o českej iniciatíve nákupu munície. Argumentuje tým, že nechce, aby strategické informácie o munícii pre Ukrajinu odišli cez slovenského premiéra bližšie k ruským ušiam. To nemyslí vážne!,“žasne poslankyňa.

Pod úroveň štátnika

Plevíková sa preto pýta, či mu takýto nápad pošepol Michal Šimečka, s ktorým sa v uplynulom týždni Fiala stretol v Prahe.

„Takéto hrubé, účelové a hlúpe klamstvá už nemajú ani úroveň štátnika. Je absolútne nemysliteľné, aby sa vyjadrovali iní štátnici z iných krajín takto nebezpečne a nevhodne. A neustále počas každej prebiehajúcej predvolebnej kampane,“pohoršene konštatuje Plevíková.

Tá českého premiéra upozorňuje, že naša spoločná história je natoľko bohatá a vzťahy sú jedinečné, preto ich nemôžeme narušovať takýmito nevhodnými vyhláseniami. „Naším cieľom je posilňovať spoluprácu a vzájomný dialóg,“ dopĺňa Plevíková.

„Zdržte sa, prosím, pán premiér Fiala, akýchkoľvek ďalších nevhodných konaní a vyjadrení, aj so svojimi niektorými kolegami. Ako by sa vám páčilo takéto zasahovanie z našej strany?,“ uzatvára poslankyňa.

Vytýkal aj Macron

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtkovej televíznej debate hovoril aj o Robertovi Ficovi. Kritizoval ho, že vyzradil debatu spojencov o tom, či poslať na Ukrajinu vojakov a označil ho za politika, ktorý je veľmi blízky Rusku.

Slovenský premiér pred cestou na samit v Paríži povedal, že o tom bude reč, no Slovensko vojakov na Ukrajinu nepošle. Diskusia však podľa Macrona mala ostať dôverná. Týždeň po schôdzke v Paríži mali západní spojenci videokonferenciu o možnosti vyslania vojakov na Ukrajinu. Slovenského zástupcu na ňu už nepozvali.

Macron kritizuje Fica. Vraj je veľmi blízky Rusku
Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtkovej televíznej debate spomenul aj slovenského premiéra Roberta Fica. Francúzsky prezident Emmanuel Macron v dnešnej televíznej debate hovoril aj o Robertovi Ficovi. Kritizoval ho, že vyzradil debatu... Čítať ďalej
15 | 03 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik