AKTUALIZOVANÉ Polícia potvrdila inú verziu: Bieloruska nebola priamo obeťou medveďa! Čo sa teda stalo?
16 | 03 | 2024 I Diana Zaťková

Bieloruska, ktorú našli v Demänovskej Doline bez známok života, nebola podľa najnovšej správy polície obeťou medveďa, informuje TA3.

V piatok (15.3) v podvečerných hodinách počas vychádzky po turistickej trase z obce Lazisko, okr. Liptovský Mikuláš smerom na vrch SINA sa po strete s medveďom hnedým rozdelili dve osoby utekajúc od seba.

Predbežná príčina smrti

"31-ročná žena z Bieloruska bola nájdená bez známok život, pričom obhliadajúci súdny lekár konštatoval ako predbežnú príčinu smrti zlyhanie centrálneho nervového systému z dôvodu pádu z výšky, ktoré spôsobilo devastačné poranenie hlavy," uvádza Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Žiline v oficiálnom vyjadrení. Súčasne dodáva, že presnú príčinu smrti určí až súdna pitva.

V súvislosti s uvedenou udalosťou poverený príslušník Obvodného oddelenia Policajného zboru Liptovský Mikuláš začal trestné stíhanie za prečin usmrtenie.

Obeťou incidentu s medveďom na Liptove má byť 31-ročná Bieloruska
Obeťou piatkového (15. 3.) tragického incidentu s medveďom na Liptove má byť 31-ročná občianka Bieloruska. V sobotu o tom informovali z ministerstva životného prostredia (MŽP). Štátny tajomník envirorezortu Filip Kuffa ubezpečil, že ak sa potvrdí... Čítať ďalej
16 | 03 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

AKTUALIZOVANÉ Horská záchranná služba upresňuje

"Dňa 15.03.2024 v podvečerných hodinách bolo na tiesňovú linku HZS „18300“ nahlásené, že v oblasti Sinnej v Nízkych Tatrách došlo k stretu 2 osôb s medveďom. Dvojica – muž (29 r.) so ženou (31 r.) z Bieloruska sa následne rozutekali každý iným smerom a podľa informácii od nahlasovateľa, medveď mal prenasledovať 31 – ročnú ženu, ktorá mužovi zmizla z dohľadu a nemal s ňou ani hlasový kontakt," približujú záchranári na sociálnej sieti.

"Do terénu okamžite odišli záchranári HZS z Oblastného strediska Nízke Tatry so psom, dvaja príslušníci Strediska lavínovej prevencie s dronmi s termovíziou, spolu s príslušníkmi Policajného zboru SR a členom Zásahového tímu pre medveďa hnedého. Po krátkom čase služobný pes označil miesto pod skalným prahom, kde sa po páde strmým terénom nachádzala medveďom prenasledovaná žena, žiaľ už bez známok života."

Medveď sa v tom čase nachádzal v ich blízkosti, našťastie sa ho podarilo za pomoci služobného psa, kriku a varovného výstrelu príslušníka PZ SR zahnať. "S mužom sa podarilo nadviazať zvukový kontakt a následne ho druhá skupina záchranárov našla uviaznutého nad skalným prahom. Bol vystrašený ale bez zranení. Muža záchranári HZS sprevádzali k služobnému vozidlu HZS a previezli do Domu HZS na Lúčky," opiseje HZS.

Telo ženy bolo po nevyhnutných úkonoch pomocou spustov vyprostené z exponovaného terénu, pozemne transportované na Lúčky a odovzdané príslušníkom PZ SR. Okolnosti ako aj príčina úmrtia je predmetom ďalšieho vyšetrovania.

Obeťou incidentu s medveďom na Liptove má byť 31-ročná Bieloruska
Obeťou piatkového (15. 3.) tragického incidentu s medveďom na Liptove má byť 31-ročná občianka Bieloruska. V sobotu o tom informovali z ministerstva životného prostredia (MŽP). Štátny tajomník envirorezortu Filip Kuffa ubezpečil, že ak sa potvrdí... Čítať ďalej
16 | 03 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik