Generál Viktorín má odkaz pre bývalú ministerku Máriu Kolíkovú
17 | 03 | 2024 I Eka Balaskova

Námestníkom riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) sa 7. marca stal Pavol Gašpar. Poverený bol výkonom práv, povinností a zodpovednosti riaditeľa SIS. Udialo sa tak v súlade so štatútom tejto inštitúcie, ako osoba navrhnutá vládou SR prezidentke SR na vymenovanie do funkcie riaditeľa Slovenskej informačnej služby. Vzápätí na to sa okrem prezidentky Zuzany Čaputovej ozvavala aj Mária Kolíková (SaS). Generál Jozef Viktorín (hnutie Republika) o spôsobe komunikácie o tajnej službe hovorí, ako o zrade národných záujmov.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová informovala, že zvažuje prenechanie menovania nového riaditeľa tajnej služby na svojho nástupcu. Vláda následne schválila zmenu štatútu SIS. V stredu (6. 3.) bol Gašpar vládou z pozície štátneho tajomníka Ministerstva spravodlivosti SR odvolaný.

Hneď 7. marca Mária Kolíková zvolala mimoriadne rokovanie výboru na kontrolu SIS – dianie okolo Pavla Gašpara považuje za nezákonné.

Generál Jozef Viktorín na sociálnej sieti kritizuje spôsob, akým sa o vedení SIS diskutuje. Upozorňuje, že Mária Kolíková by mala poznať zákon, ktorý jasne hovorí o utajovaní všetkých skutočností týkajúcich sa SIS. Kolíková a Dostál podľa neho takýmto spôsobom informujú cudzie štáty o tom, o čom by sa nemali ako dozvedieť.

Kolíková v panike

„Ako predsedníčka kontrolného výboru pre SIS zvolávam mimoriadne rokovanie výboru na pondelok o 13:00, aby sa členom výboru predstavil nový námestník SIS Pavol Gašpar, ktorý bol poverený riadením Slovenskej informačnej služby a rovnako, aby predstavil svoje ciele pri vedení SIS," uviedla Mária Kolíková na sociálnej sieti.

„Trvám na presvedčení, že zmena štatútu, na základe ktorej je P. Gašpar poverený vedením SIS je v rozpore so zákonom a očakávam, že príslušné orgány v dohľadnej dobe urobia v tejto súvislosti nápravu," dodala Kolíková.

MÁRIA KOLÍKOVÁ JE úplne BEZ SEBA! Zvoláva mimoriadne rokovanie!
Poslankyňa NR SR, Mária Kolíková (SaS) je zdá sa v panike! Reaguje na zvolenie nového námestníka SIS a zvoláva mimoriadne rokovanie výboru. Kolíková trvá na svojom a ohlasuje to na sociálnej sieti. "Ako predsedníčka kontrolného výboru pre SIS... Čítať ďalej
07 | 03 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Tajná služba nie je supermarket

Armádny generál Jozef Viktorín kritizuje spôsob, akým sa o SIS diskutuje. Mediálnu, ale aj politickú diskusiu prirovnáva ku klebetám o otvorení nového supermarketu v meste.

„To čo predvádza predovšetkým duo Kolíkova – Dostál v súvislosti s touto témou je pre mňa neprijateľné. Obaja sa pasujú do roly právnych expertov (samozrejme) na všetko a hlavne podľa toho ako sa to hodí. Dnes sa tým bodom ich „odborného“ záujmu stalo zaradenie p. Gašpara ml. do SiS. Samozrejme sú poslanci a svoj názor by mat mali. Zároveň však ruka v ruke s tým ide aj nevyhnutná požiadavka, aby pri jeho prezentovaní rešpektovali platný zákon,“ myslí si Viktorín s tým, že Kolíková by si mala uvedomiť, že všetko, čo sa týka SIS musí byť zo zákona komunikované v utajovanom režime.

„Toto je explicitne uvedené v zákone. Myslím si, že by to mala vedieť aj ona, aj poslanec Dostál ako aj všetci, ktorí vehementne túto tému verejne komunikujú. Osoby, ktoré majú byť verejnosti známe sú riaditeľ a hovorca inštitúcie. Verejnosť ani nemôže vedieť koľko má SIS námestníkov a aká je ich pôsobnosť,“ dopĺňa Viktorín.

Spochybňujú všetko, no kde boli pred rokmi?

„Na moje počudovanie pani exministerka toto všetko spochybňuje a pre ňu tradične zľahčuje. Povedal by som, že tak progresívno liberálne a zabalené v obale slušnosti. To je presne ten ich štýl.

Zároveň sa jej mentálnemu klonu Dostálovi podarilo vyjadreniami k previerkam ich spochybniť a teda spochybniť aj povinnosti NBU v tejto činnosti. Verejne im kladiem otázku a nenaivne neočakávam odpoveď: kde boli obaja, keď sa preveroval Lipšic,pýta sa Viktorín.

Dôkaz neúcty

„Chcem dôrazne protestovať proti ich štýlu politiky, ktorý samozrejme je blízky celej aktuálnej opozícii – spochybňovanie. Všetkého. Od suverenity Slovenska až po (v tomto prípade) našej tajnej služby. Je to cielená taktika, implantovaná od ich západných učiteľov: a priori vytváranie atmosféry nedôvery, podozrievania a samozrejme aj znevažovania. Dokazujú tým svoju neúctu k Slovenskej republike a k jej inštitúciám,“ uvažuje generál vo výslužbe.

Europoslanec: Havrani v RTVS mi chýbať nebudú
Veľká časť Slovákov sa teší zo zmien, ktoré na štvrtkovej (14. marca) tlačovej besede (TB) avizovali ministerka kultúry Martina Šimkovičová, podpredseda vlády Tomáš Taraba (nom. SNS) a Andrej Danko (SNS). Radosť zo zmien netají ani europoslanec... Čítať ďalej
15 | 03 | 2024 | Eka Balaskova

 To už hraničí so zradou záujmov SR

„Má to samozrejme už pomaličky aj nádych zrady našich národných záujmov, pretože takýmito vyjadreniami napomáhajú aj diplomatom pôsobiacim v SR, ktorí sa takto od nich dozvedajú informácie, ktoré by sa za normálnych okolností nemali ako dozvedieť.  Je do očí bijúce, ako destabilizácia fungujúceho systému je ich jediným cieľom. V duchu politiky – čím horšie tým lepšie. A to je pre mňa neprípustné,“ uzatvára Viktorín.

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik