Česká vláda má problém: V českých uliciach sa čoraz častejšie ozýva - RADŠEJ FICA AKO FIALU!
16 | 03 | 2024 I Diana Zaťková

„Súčasná česká vláda vytvára problémy českej krajine aj sebe snáď na všetkých možných úrovniach, od zahraničnej politiky cez poľnohospodárstvo až po dôchodky. To naznačuje, že aj ukončenie schôdzok českej a slovenskej vlády je len prechodná choroba, ktorú voľby vyliečia,“ povedal v rozhovore pre Parlamentní Listoy.cz politológ profesor Oskar Krejčí. 

Vláda zrušila spoločné rokovania so slovenským kabinetom Roberta Fica. To už sme tu dlho nemali. Aký veľký to zanechá tieň na priateľstve oboch krajín?
 
Netreba z rozhodnutia českej vlády robiť drámu: to by rozbíjačom vzťahov so Slovenskom len vyhovovalo. Súčasná česká vláda vytvára problémy českej krajine aj sebe snáď vo všetkých možných úrovniach, od zahraničnej politiky cez poľnohospodárstvo až po dôchodky. To naznačuje, že aj ukončenie schôdzok českej a slovenskej vlády je len prechodná choroba, ktorú voľby vyliečia. Toto je chyba, ktorú bude možné ľahko napraviť.

Prof. Oskar Krejčí, zdroj: FB/VŠVMV

Pre politológa je súčasná česká vláda potvrdením faktu, že najnebezpečnejšou na liberálnej demokracii je skutočnosť, že požičiava ministerské kreslá ľuďom nepripraveným. Ľuďom, ktorí skúsenosť a vzdelanie nahrádzajú ambíciami a zaslepeným ideologizovaním. Inu, ako hovorí Shakespearov Richard III.: „Kde nie sú orly, z vrabcov sú hneď dravci.“

Nie sú naopak rokovania s ľuďmi s rozdielnymi názormi vždy tie najprínosnejšie?

Nemusia byť. Mnoho ľudí sa v diskusii utvrdzuje vo svojich omyloch. Málokto vie počúvať. Pozrite sa do nášho Parlamentu: tam „diskutujú“ ľudia spravidla len preto, aby predstavili svoje stanovisko alebo zdržiavali. Keď americký psychológ Kenneth West popisoval správanie štvorročných detí, upozornil, že tie sa nehrajú spolu, ale vedľa seba, že hovoria zároveň a neobťažujú sa načúvaním druhým. Tým, ktorí veria, že sebastrednosť končí v detstve, West odporučil, aby si vypočuli záznam z politickej schôdze. Napríklad u nás z Parlamentu. Kde je politika slúžkou kariéry, a nie službou krajine, kde chýba dobrá vôľa a inteligencia, tam žiadna diskusia nepomôže.
Česká politika by sa od slovenskej dištancovať nemala. Vojna na Ukrajine je aj tak prehraná
Pozastavenie medzivládnych konzultácií so Slovenskom je zásadnou chybou. Pražská kaviareň zdvíha varovný prst a poučuje Slovákov. Česká vláda si berie občanov dvoch krajín ako rukojemníkov, povedal v relácii Interview ČT24 podpredseda Poslaneckej... Čítať ďalej
15 | 03 | 2024 | Dušan Janek
 

Ostatne Slováci už sú dosť naštvaní, ako im naša vládnuca politická garnitúra radí, koho majú voliť. Prečo majú ľudia okolo profesora Fialu tieto kantorské poučovacie maniere?

Tak, teraz sme sa dostali na tenký ľad – ja som sa tiež občas plietol do slovenských volieb…

Problém je trochu inde. Vo vyváženosti, v politickej a novinárskej mravnosti. Keď slovenská vláda navrhne zákonné zmeny vo verejnoprávnych médiách, je oheň na streche. Keď vláda v Poľsku vykoná v týchto médiách prevrat, nič sa nedeje. Predstieraná starosť o demokraciu na Slovensku má obdobné pozadie ako väčšina farebných revolúcií. Tie tvoria snaha kontrolovať majetok či aspoň zisky a zahraničná politika. 

A keď hovorím o zahraničnej politike, nemám na mysli hneď nevhodnú orientáciu. Ono niekedy stačí, keď sa vysloví iný názor. To potom v „slobodných médiách“ vypukne búrka a opozícia vyrazí do ulíc. Dnešná úloha je jasná. Zabrániť tomu, aby sa ľudia v Česku v stále väčšom množstve nezhromažďovali pod transparentom s nápisom „Radšej Fica ako Fialu!“.

„Skutočnú pravdu má pápež František: je čas začať myslieť na ľudí, priznať si skutočný stav a nájsť odvahu na konanie,“ napísali ste na web !Argument. Je ten odkaz schopný niečo zmeniť?

Mal by, keď sa ľudia ako súčasný americký prezident či súčasný poľský premiér hlásia ku katolícizmu. Lenže politici si väčšinou z konfesií vyberajú len to, čo sa im hodí. Pápežove slová by ale mohli priviesť k zamysleniu aspoň duchovenstvo a tú časť verejnosti, ktorá si pápeža váži za jeho doterajšiu prácu. Bez ohľadu na vyznanie.
Pellegrini usmernil novinárku z Denníka N
"Tisís zamestancov sa postavilo za zachovanie RTVS a zvažujú aj štrajk, čo by ste im odkázal," pýta sa Denisa Gdovinova, žurnalistka z Denníka N, Petra Pellegriniho. Predseda strany Hlas – SD a kandidát na post prezidenta Slovenskej republiky však... Čítať ďalej
15 | 03 | 2024 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik