NEUVERÍTE! POHLAVNE ZNOVUZRODENÝ "SYN" riaditeľa RTVS Machaja bol vlastne DCÉRA
16 | 03 | 2024 I Dušan Janek

Tridsaťšesťročný Damián je mladý fešný režisér, ktorý sa „narodil v tele ženy“. Minulosť, keď bol nespravodlivou matkou prírodou označený ako Danka nepopiera. Práca šikovných chirurgov z neho však urobila to, o čom vždy sníval. „Chlapa“. O komunite „trans“ osobností píše na blogoch a točí o nich aj videá. Je synom generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja. 

Damián Machaj má pre umenie slabosť rovnako, ako jeho otec, ktorý ako riaditeľ RTVS rozhoduje, čo je pre umenie na Slovensku dobré a čo nie. Preto sa ako tvorca audiovizuálneho umenia, podcastov, fotograf a častý návštevník spoločenských podujatí venuje jeho srdcu tak blízkej tematike podpory sociálnej spravodlivosti a práv „transsexuálnych a homosexuálnych ľudí“.

Ako sa stal tým, čím je teraz

Jeho prerod na to, o čom vždy sníval byť začal v roku 2013. Písal o ňom vtedy aj v blogu. „Minulý rok na konci prázdnin som sa (ako sa hovorí v trans kruhoch) znovunarodil. Prijal som nové meno a začal žiť život, na ktorý som sa dlho pripravoval. Znie to takto dosť ezo alebo starwars jedijovsky, ale vlastne to nie je také sci-fi. Začal som s tranzíciou - premenou (fyzickou, psychickou, sociálnou...), ktorá smerovala k naplneniu toho, ako ja vnímam svoju rodovú identitu. Častejšie sa pre tento proces používa zastaraný pojem zmena pohlavia, ktorý je podľa mňa zavádzajúci, pretože tranzícia nie je o prerobení niekoho na niečo iné a operatívnych zákrokoch," vyjadril sa teraz už Damián, predtým ešte Danka.

Momentálne je režisérom a producentom audiovizuálneho obsahu. Jeho okolie ho od narodenia chápalo ako ženu. Zvláštne...

„Damián“ začal časom zisťovať, že byť ženou v tele ženy nie je normálne

Premena k „trazícii“ nebola krátka, no prebehla postupne a bez psychických zvratov. Danku síce ako realitu vtedy nezapieral. Považoval ju za „neoddeliteľnú súčasť života“.

„Po puberte som sa prezentoval skôr v androgénnej polohe, pretože som sa necítil komfortne v ženskej identifikácii a prekážalo mi, že ma ľudia ako ženu vidia. Nevedel som ale, ako s tým pracovať“ uviedol v roku 2020 Damián pre českú organizáciu Transparent CZ.

Musel ísť von, aby mu všetko doklaplo

Na univerzite v rámci študijného výmenného pobytu vycestoval do Nórska. Necítil sa tam byť taký obmedzený ani jazykovo a začal sa hrať so svojou sexuálnou identitou. Stalo sa to aj pomocou k tomu, aby vo svojich dvadsiatich siedmych rokov vyrukoval s pravdou von.

,,So svojou tranzíciou som začínal, keď som mal 27. Prvé injekcie hormónov. Druhá puberta. Kolotoč menších a väčších zmien. Ďalšie príbehy o dosiahnutí vizáže skutočného chlapa a o vykúpení šťastia skalpelom. Dysfória sa strieda s eufóriou, všetko sedí a potom zase nič nesedí a tak stále dookola. Zmätené nákupy, pánske kabínky. Zmena mena a všetky ups and downs. Akné, fúzy, mutujem," uviedol pre českú variáciu časopisu Vogue.

,,Sexuologičku som prvýkrát navštívil, keď som mal 22. Mal som koniec druhého semestra na FAMU. Ročník som ukončil videom, ako zjem banán a narastie mi penis. Video bolo aj v televízii. Nechápavý pohľad mamy, otec je pyšný na svoju anvantgardnú umelkyňu. Je doba obeda, doktorka konečne dotelefonuje, usmejem sa a začnem vysvetľovať: pocity akéhosi nesúladu a nepatričnosti, nie je to tak, že by som svoje telo nenávidel a že by som ako dieťa neznášal bábiky, ale snažím sa popísať svoj vracajúci sa pocit zvláštneho opojenia," dodal Damián.

zdroj: Facebook | Damián Machaj

Dnešný Damián je vraj konečne sám sebou, lebo nie je kým je

 „Patrí medzi najlepšie hodnotených režisérov a autorov podcastov v Česku. Žije tam už skoro 18 rokov. On sa tak rozhodol, je to jeho rozhodnutie. Má skvelé zázemie a dostal niekoľko významných cien. Je na špičke podcastového sveta v Česku,” hovorí pyšný otec Damiána Ľuboš Machaj. „O tomto veľmi rád rozprávam. Jeho profesia je veľmi zaujímavá. Damián je veľmi inšpiratívny a veľa vecí som s ním aj konzultoval. V online svete a čo sa týka podcastov mi pomáhal. Viete, Česi sú v tomto veľmi popredu. Teraz robí aj nejaký český seriál o podsvetí a je veľmi obľúbený. Má 2 milióny sledovateľov. Patrí k špičke v tomto odvetví, dodal. O svojom finančnom prerode z boháča na finančného skrachovalca, po ktorom sa stal zvláštnou zhodou okolností riaditeľom RTVS však Damiánov otec rád nehovorí.

REAKCIA Fica na čistky v RTVS: Najväčšie OPĽUTIE štátneho sviatku SLOBODY a DEMOKRACIE! (VIDEO)
Neexistuje väčšie opľutie štátneho sviatku slobody a demokracie, ako vyhodiť novinárov za to, že nechali odvysielať prejav opozičného politika, skonštatoval líder Smeru Robert Fico v reakcii na vyhadzov takmer celého vedenia spravodajskej stanice... Čítať ďalej
18 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik