Niekomu v europarlamente HRABE! Plynom sa kúriť NEBUDE
15 | 03 | 2024 I Ivan Mihale

Strategický záväzok EÚ dať definitívnu stopku emisiám skleníkových plynov sa už čoskoro citeľne dotkne aj domácností. Zákaz dostane vykurovanie plynom či drevom, povinne budeme musieť zrekonštruovať domy. Z europarlamentu sa na členské štáty Európskej únie valí nová legislatíva, kvôli ktorému už čoskoro vykurovaniu plynom zazvoní umieračik.

Podľa novej smernice o energetickej náročnosti budov tak bude členským krajinám EÚ zakázané vykurovanie fosílnymi palivami, teda aj plynom. Od budúceho roka už na vykurovanie plynom nebude možné čerpať dotácie, píše portál Topky.

Kedy dajú plynovým kotlom definitívnu stopku?

  • Nové budovy budú mať od roku 2030 nulové emisie
  • Opatrenia na zníženie účtov za energiu, boj proti zmene klímy
  • Poľnohospodárske budovy a historické budovy možno vylúčiť
  • Budovy produkujú 36 % emisií skleníkových plynov v EÚ

Európskym parlamentom (EP) tento týždeň prešla nová podoba regulácie energetickej efektivity budov. Smernica určuje hneď niekoľko dôležitých dátumov rámcujúcich zmeny vo vykurovaní a energetickej náročnosti budov.

„Členské štáty musia navrhnúť, aké opatrenia príjmu k dekarbonizácii vykurovacích systémov s ohľadom na postupné vyradenie vykurovania fosílnymi palivami do roku 2040,“ píše European Parliament News. Pôvodný termín mal byť však o päť rokov skôr. Koniec využívania fosílnych palív tak mal pôvodne prísť už v roku 2035.

Na Slovensku sa tak nová smernica dotkne viac, ako polovice všetkých domácností

Podľa portálu Slovgas, pripojenie na plyn má na Slovensku 838.325 domov. Je to 67,9 percenta zo všetkých sčítaných domov. V porovnaní s rokom 2011 ide o vyše štvrtinový nárast.

Plyn ako prevažujúci zdroj na vykurovanie využíva na Slovensku 1.480.472 bytov, čo je 66,2 percenta zo všetkých sčítaných bytov. V porovnaní s rokom 2011 je to nárast o 366.613 bytov (o 32,9 percenta), píše sa na portáli.

V priebehu najbližších 15 rokov tak bude musieť takmer milión domácností hľadať nový spôsob vykurovania svojho obydlia.

Novinka sa dotkne aj novostavieb

Všetky nové budovy by mali mať od roku 2030 nulové emisie; Nové budovy, v ktorých sídlia alebo vlastnia verejné orgány, by mali mať od roku 2028 nulové emisie. Pri výpočte emisií členské štáty zohľadnia potenciál globálneho otepľovania počas životného cyklu budovy vrátane výroby a likvidácie stavebných výrobkov použitých na jej stavbu.

Televízie museli MENIŤ PLÁNY! Boja sa o účasť v predvolebných debatách
Najsledovanejšie slovenské televízie museli meniť svoje plány v prípade vysielania predvolebných debát prezidentských kandidátov. RTVS a TV Markíza v aktualizácii vysielacích plánov naznačujú, že všetci pozvaní kandidáti nemusia napokon pozvanie do... Čítať ďalej
15 | 03 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik