Tomáš ide rozdávať peniaze. Kto dostane 300 a kto až 8-tisíc eur?
15 | 03 | 2024 I Dušan Janek

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny predstavilo projekt, do ktorého štát investuje viac ako 307 miliónov eur pod názvom Finančné stimuly pre zamestnanosť. Je to akýsi nálet na ľudí, ktorí sú buď dlhodobo nezamestnaní, nízko kvalifikovaní, hendikepovaní, alebo rizikové skupiny do veku do 30 rokov a nad 50 rokov.

„Všetkých týchto ľudí sa budeme snažiť dostať do zamestnania a tento obrovský projekt, ktorí sme pripravili v spolupráci s Ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatiky predstavíme práve dnes. Obsahuje osem konkrétnych aktivít,“ uviedol minister Erik Tomáš (HLAS -SD).

Prvou z nich bude prax pre mladých

„Každý mladý človek do tridsať rokov, ktorý nemá vysokoškolské vzdelanie môže náš program využiť. Takéhoto uchádzača o zamestnanie umiestnime do zamestnania na dobu od troch do šiestich mesiacov a budeme mu poskytovať finančný príspevok vo výške životného minima, ktoré je momentálne vo výške 269 €. Je to priestor na „oťukanie sa“ so zamestnávateľom. Tento program bol spustený aj v minulosti a mal obrovský úspech. 80 % týchto ľudí sa následne aj reálne zamestnalo.“

Ďalšou aktivitou bude motivačný príspevok

„Chceme motivovať ľudí, ktorí poberajú dávku v hmotnej núdzi, aby sa zamestnali. Ak sa takýto človek zamestná, popri samotnom plate bude dostávať od Úradu práce prvých šesť mesiacov 150 € mesačne a ďalších šesť mesiacov polovicu,“ uviedol Erik Tomáš. Má to byť stabilizáciou zamestnanca v pracovnom procese.

Nasledujúcim bodom bude mentorované zapracovanie

Pri ňom po dobu jedného roka priamo k mzde uchádzača o zamestnanie pracujúceho v určitom subjekte zároveň prispeje Ministerstvo práce aj na mzdu mentora. Ten pomôže priamo na pracovisku zapracovať sa novému zamestnancovi. Je to spôsob, ako zatraktívniť tento proces aj pre potenciálnych zamestnávateľoch.

Bude fungovať i tzv. práca na skúšku

Uchádzač o zamestnanie bude umiestnený vo firme na štvrťrok vo forme skúšobnej doby, nebude dostávať mzdu, ale od štátu, resp. Úradu práce bude dostávať príspevok vo výške životného minima a zároveň dostane príspevok aj zamestnávateľ motivačný príspevok na pracovné pomôcky pre adepta na zamestnanie.

Pomoc pre samostatne zárobkovo činné osoby

Živnostníci, ktorí prejavia záujem o otvorenie si živnosti podporí rezort Erika Tomáša jednorázovým príspevkom vo výške 7721 eur. Predtým však dostane profesijné poradenstvo a bude musieť predložiť reálny podnikateľský plán.

Ďalšie aktivity pomôžu zdravotne ťažko postihnutým občanom

Prvou z nich je podpora chránených dielní. Každá chránená dielňa, ktorá dokáže zamestnanca dostať na otvorený trh práce bude dostávať od štátu príspevok vo výške od 282 až do 470 € na zamestnanca a to po dobu šiestich mesiacov. Ministerstvo práce sa bude snažiť udržať ZŤP osobu na trhu práce. Vzhľadom na to, že na pracoviskách dochádza i k pracovným úrazom, čo môže priviesť osobu k veľmi nelichotivej situácii. Ak pracovný úraz spôsobí ťažké zdravotné postihnutie, štát poskytne zamestnávateľovi, ktorý udrží takúto osobu na pracovisku príspevok po dobu deviatich mesiacov. To umožní postihnutému nestratiť pracovné návyky a nedostal sa do existenčných problémov.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny poskytne pomoc postihnutým deťom vysokým finančným príspevkom (VIDEO)
Erik Tomáš (Hlas-SD) je presvedčený, že špeciálne veci si žiadajú špeciálne zmeny zákonov. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny z tohto dôvodu predložilo legislatívu zákona o sociálno-právnej ochrane detí a sociálnej kuratele vďaka ktorému... Čítať ďalej
29 | 02 | 2024 | Dušan Janek

Pre ZŤP pracovníkov vznikla aj „debarierizácia“ pracovísk. Zamestnávatelia v tomto prípade dostanú príspevok vo výške maximálne 20 000 € na úpravu pracoviska tak, aby na tomto pracovisku mohli pôsobiť aj ZŤP osoby.

„Tieto peniaze sa budú čerpať z Európskeho sociálneho fondu,“ pripomenul Erik Tomáš. „Práve preto je tu s nami aj pán minister Richard Raši, ktorému chcem veľmi pekne poďakovať za spoluprácu a za pružnosť ministerstva. Takto má vyzerať spolupráca medzi ministerstvami ak ide o dobrú vec,“ vyjadril sa minister práce, sociálnych vecí a rodiny.

Všetky tieto aktivity sa spustia už od apríla tohto roku, aby začali fungovať už od 1. mája, Sviatku práce, čo má byť symbolickým prejavom zdôraznenia významu práce aj zo strany sociálne-demokraticky orientovaných politikov.

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik