Detaily z lekárskeho vyšetrenia Bidena: ANI SI NESPOMENUL, KEDY BOL VICEPREZIDENTOM!
16 | 03 | 2024 I Dušan Janek

Počas vyšetrovania a vypočúvania v súvislosti so zadržiavaním tajných dokumentov trpel prezident Spojených štátov amerických Joe Biden výpadkami pamäti. Nepamätal si rok úmrtia svojho syna Beaua Bidena, ani obdobie, keď bol viceprezidentom počas prezidentovania Baracka Obamu. Toto vyšetrovanie sa uskutočnilo ešte v roku 2022.

V bývalej washingtonskej kancelárii súčasného amerického prezidenta Joea Bidena sa našli tajné vládne dokumenty z obdobia, keď bol viceprezidentom za vlády Baracka Obamu a pôsobil v americkom Senáte od novembra 2022 do januára 2023. Prípad vyšetrovala aj FBI. V januári 2023 bol právnik Robert Hur vymenovaný za osobitného poradcu, aby vyšetril "možné neoprávnené odstránenie a uchovávanie utajovaných dokumentov alebo iných záznamov".

V správe z 5. februára 2024 Robert Hur uviedol, že sa obáva, že ak by sa prípad dostal pred súd, Biden by sa porote predstavil ako "sympatický, dobre situovaný starší muž so slabou pamäťou", a preto by mal problém presvedčiť porotu, že by ho mala odsúdiť za "závažný trestný čin, ktorý si vyžaduje duševný stav úmyselného konania".

V správe Hur sa dospelo k záveru, že dôkazy sú preto nedostatočné na odsúdenie. "Dospeli sme k záveru, že dôkazy nie sú dostatočné na usvedčenie a neodporúčame stíhať pána Bidena za uchovávanie utajovaných afganských dokumentov," uvádza sa v správe.

Správa uvádza nie príliš komfortné zistenia

Podľa tej istej správy bola pamäť amerického prezidenta vo veľmi zlom stave. Počas výsluchu vraj Biden trpel vážnymi výpadkami pamäti. Podľa Hura si Biden nedokázal spomenúť ani na smrť svojho syna Beaua Bidena, ktorý zomrel 30. mája 2015 v dôsledku recidívy nádoru.

Podľa 258-stranového prepisu, ktorý videl Forbes a ktorý bol zverejnený v súdnom výbore Snemovne reprezentantov, mal Biden požiadať Hura, aby objasnil dátum synovej smrti.

"V ktorom mesiaci Beau zomrel?" Biden sa spýtal počas niekoľkohodinovej relácie z 8. mája 2022. "Panebože, 30. mája," pripomenul a nakoniec mu stačilo pripomenúť rok jeho úmrtia.

Biden popiera, že by sa dopustil priestupku. "Okrem toho viem, že v správe je venovaná pozornosť niektorým formuláciám o mojom spomínaní na udalosti. Je tam dokonca zmienka o tom, že si nepamätám, kedy môj syn zomrel. Ako sa, do čerta, opovažuje to vyťahovať. Úprimne povedané, keď mi položili túto otázku, myslel som si, že im do toho nič nie je," rozhorčil sa americký prezident. "Pravdou je, že som za dva dni urobil päť hodín rozhovorov, ktoré sa týkali udalostí spred 40 rokov.  V tom istom čase som riadil medzinárodnú krízu."

Podľa Hura a prepisu rozhovorov nebol dátum smrti jeho syna v skutočnosti jediným dátumom, ktorý si Biden nemohol zapamätať. Nebol si istý ani tým, kedy skončil vo funkcii viceprezidenta ("bol rok 2013, keď som prestal byť viceprezidentom?"). Právnik ho opravil, že to bolo v roku 2017

DEDUŠKO SA ZASE DOMOTAL: Biden pozval Američanov, aby s ním leteli do Moskvy
Americký prezident Joe Biden v živom vysielaní na stránke Bieleho domu povedal, že lieky v Moskve sú o 40 % lacnejšie ako v USA. A vyzval Američanov, aby sa tam s ním vybrali. Prejav odvysielala tlačová služba Bieleho domu. Americký prezident Joe... Čítať ďalej
08 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Pri obhajobe svojho zaobchádzania s utajovanými dokumentmi po odchode z funkcie Biden opakovane povedal vyšetrovateľom ministerstva spravodlivosti, že nevedel o tom, že utajované dokumenty sa nachádzajú v jeho osobnom sídle v Delaware a v súkromnej kancelárii vo Washingtone, D.C. Sám seba označil za neorganizovaného a tvrdil, že manipuláciu so spismi prenechal svojim zamestnancom.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik