ZBRANE na Ukrajinu! Zn.: Rýchlo
14 | 03 | 2024 I Ivan Mihale

Členovia Severoatlantickej aliancie musia preukázať politické odhodlanie pri podpore Kyjeva. Krajiny bloku by mali rýchlo dodať muníciu dôležitú pre Ozbrojené sily Ukrajiny, povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Opäť zdôraznil, že Ukrajina potrebuje väčšiu podporu "a potrebujú ju teraz". Generálny tajomník opäť povedal, že ozbrojené sily Ukrajiny nemajú dostatok munície a NATO má schopnosť poskytnúť presne to, čo potrebujú.

"A teraz musíme ukázať politické odhodlanie tak urobiť. Všetci spojenci musia plne využiť svoje zdroje a rýchlo ich dodať," uzavrel Stoltenberg.

Nemecko vychladlo

Bundestag nepodporil požiadavku, aby nemecká vláda poslala rakety Taurus ozbrojeným silám Ukrajiny. Za návrh uznesenia hlasovalo 190 poslancov, 495 proti.

Toto je tretie negatívne hlasovanie o takýchto uzneseniach. Hoci predtým Bundestag podporil výzvu poskytnúť Ukrajine zbrane dlhého doletu, nemecká vláda ju ignorovala, píše Bild.

Dánsko neprestáva

Dánsko dá vyše 300 miliónov eur na delostrelecké zbrane pre Ukrajinu. Peniaze pôjdu na systémy Caesar francúzskej výroby, mínomety aj muníciu „Delostrelecké systémy a mínomety sú Ukrajinou mimoriadne žiadané,“ uviedol minister obrany Troels Lund Poulsen. „Tieto zbrane venujeme v spolupráci s našimi spojencami a sú dôležitým signálom, že sme súčasťou širokého frontu a podporujeme Ukrajinu,“ dodal. 

Dánsko je štvrtým najväčším darcom vojenskej pomoci Ukrajine.

Nebude neskoro?

Zástupcovia krajín EÚ sa zhodli na piatich miliardách eur pre Ukrajinu na zbrane, muníciu a ďalšie potreby na obranu pred ruskou agresiou, oznámilo Belgicko. Kompromis hľadali niekoľko mesiacov, zhodu musia ešte schváliť samotné členské krajiny.

„Dohoda! Veľvyslanci EÚ sa v zásade dohodli na reforme Európskeho mierového nástroja (EPF), ktorý má podporiť Ukrajinu sumou päť miliárd eur v rozpočte na rok 2024. EÚ je stále odhodlaná trvalo podporovať Ukrajinu a zaistiť, že táto krajina dostane vojenské vybavenie, ktoré potrebuje na svoju obranu,“ uviedlo belgické predsedníctvo.

Zelenskyj padá, zmetie ho hnev ľudu?
Ak by sa prezidentské voľby konali na Ukrajine, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj by bol ťažko porazený. Ukázali to výsledky prieskumu Centra pre sociálny a trhový výskum (CSMR). V4NA uvádza, že podľa prieskumu verejnej mienky Valerij... Čítať ďalej
14 | 03 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik