Česká politika by sa od slovenskej dištancovať nemala. Vojna na Ukrajine je aj tak prehraná
15 | 03 | 2024 I Dušan Janek

Pozastavenie medzivládnych konzultácií so Slovenskom je zásadnou chybou. Pražská kaviareň zdvíha varovný prst a poučuje Slovákov. Česká vláda si berie občanov dvoch krajín ako rukojemníkov, povedal v relácii Interview ČT24 podpredseda Poslaneckej snemovne a 1. podpredseda hnutia ANO Karel Havlíček. Otázka, či hnutie ANO vedie spisy svojich odporcov, vyvolala slovnú prestrelku medzi Havlíčkom a moderátorkou Terezou Kručinskou.

Rozhovor otvorila téma Ukrajiny. Podľa Havlíčka by silné krajiny, prípadne EÚ alebo NATO, mali vyvinúť maximálne úsilie na ukončenie vojny na Ukrajine. Na otázku, aký postoj by v tejto otázke zaujalo hnutie ANO, ak by bolo vo vláde, odpovedal: "Nerobím si ilúzie, že by Česká republika, či už by bola pri moci táto vláda alebo naša vláda, úplne otočila koleso dejín. Ale nemali by sme vidieť len to, čo chceme vidieť, a donekonečna opakovať, že Ukrajina musí vyhrať, keď je čoraz zjavnejšie, že sa dostáva do slepej uličky, alebo dokonca že Ukrajina začne prehrávať. Treba vyvinúť maximálne úsilie, aby sa tie takzvané mierové rokovania skutočne začali."

Vojakov na Ukrajinu áno alebo nie?

V tejto súvislosti odmietol úvahy o vyslaní jednotiek z krajín NATO na Ukrajinu. "Nezabúdajme, že Ukrajina čelí obrovskej presile. Rusko má niekoľkokrát väčšiu armádu. Mohli by sme byť svedkami toho, že Ukrajinci stratia viac vojakov. A čo sa stane potom? Zásadne odmietame myšlienku, že by do krajiny mali vstúpiť vojská NATO," pokračoval Havlíček.

Česká vláda v uplynulých dňoch prerušila medzivládne konzultácie so Slovenskom. podľa premiéra Fialu sa obe krajiny rozchádzajú v názoroch na kľúčové zahraničnopolitické otázky, najmä na príčiny ruskej invázie na Ukrajinu. Havlíček takéto kroky vníma negatívne. "Je to chyba. Vláda môže mať iný názor ako iná vláda, ale na druhej strane by si nemala brať za rukojemníkov občanov dvoch krajín, ktoré sú si najbližšie zo všetkých krajín, ktoré sú okolo nás. Nemala by si brať za rukojemníkov ľudí ako vzťahy na úrovni rodín, kultúry a tak ďalej. Vláda Petra Fialu tu po roku 2025 nepochybne nebude," povedal Havlíček v relácii Interview ČT24.

Fiala nie je Česko

Havlíček uviedol, že občania nesúhlasia s rozhodnutím vlády Petra Fialu, ale to sa dá vyčítať z toho, akú malú dôveru má vláda u ľudí. "Táto vláda má absolútnu dôveru dvoch percent ľudí. Dôverujú jej už len jej priami príbuzní. A mám pocit, že aj oni od nej utekajú. Znie logicky, že väčšina ľudí s týmto krokom nebude súhlasiť," myslí si Havlíček.

"Vláda môže povedať, že s niečím nesúhlasí, ale nemala by to robiť tým aktivistickým spôsobom, keď pražská kaviareň zdvihne varovný prst a poučuje Slovákov, to nie je správna cesta. Tomu by sme sa mali vyhnúť, vláda by mala konať na diplomatickej úrovni," dodal podpredseda Poslaneckej snemovne.

Karel Havlíček však robí zo seba tiež hrdinu...

Stretol by sa minister zahraničných vecí pod vedením Havlíčka ako premiéra so šéfom ruskej diplomacie Lavrovom, ako to urobil slovenský minister zahraničných vecí začiatkom marca? "Nie," odpovedal Karel Havlíček bez váhania.

Bokom nezostali ani pohnuté udalosti okolo Havlíčkovho straníckeho šéfa Andreja Babiša. Kvôli jeho komunikácii sa na budúci týždeň uskutoční mimoriadna schôdza snemovne. Po tom, čo minister Lipavský v nedeľných Otázkach Václava Moravca povedal, že Babiš sa svojimi výrokmi stáva bezpečnostnou hrozbou pre Českú republiku. V odpovedi na otázku ČTK bývalý premiér označil Pirátov za hrozbu pre českú bezpečnosť a suverenitu a vyžiadal si "spis" na Lipavského prostredníctvom e-mailu, ktorý poslal na nesprávnu adresu. Špekuluje v ňom aj o Lipavského rodine.

Havlíček na platforme X napísal, že niet týždňa, aby provládni politici vulgárne a nepravdivo neohovárali svojich oponentov. Zo súkromného rozhovoru, za ktorý sa už dotyčný ospravedlnil, chcú v snemovni urobiť drámu.

Teraz dodal: "Každý, kto si e-mail prečítal, musel pochopiť, že cieľom nebolo lynčovať niekoho deti, to, či niekto má alebo nemá deti, si môžete zistiť na prvom mieste vo vyhľadávači. ANO sa chce spýtať členov vlády, či by boli ochotní poslať svoje deti do vojny za predpokladu, že by sa vojská NATO zúčastnili na manévroch na Ukrajine."

Andrej Babiš sa k intrigám neuchýlil

Odmietol, že by Babiš hľadal kompromitujúce informácie na Lipavského: "Je úplne normálne, že niekto chce informácie o svojich oponentoch. Keď sa pozriete, čo chcel predseda Pirátov Bartoš od svojich kolegov, aby hľadali informácie o tom, s kým Babiš spolupracuje. Jediný rozdiel vidím vo forme, za ktorú sa Andrej Babiš ospravedlnil. Opakujem, ak chce niekto vedieť, či má oponent deti, je to normálna informácia, nie je to vyťahovanie detí, ich využívanie alebo zneužívanie, čo sa stalo v prípade Andreja Babiša mladšieho," pripomenul Havlíček.

Moderátorka argumentovala, že Andrej Babiš sám zatiahol svoje deti do politiky, a Havlíček citoval vyjadrenie jeho syna, ktoré mala k dispozícii a v ktorom o tom hovorí.

TOTO SA FIALOVI PÁČIŤ NEBUDE! Slovensko-česká spolupráca pokračuje
Štátny tajomník Marek Eštok na rokovaní v Prahe: Aj keď sa celkom nezhodujeme vo všetkých otázkach, naša vzájomná koordinácia na pôde Európskej únie pretrváva. Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej... Čítať ďalej
13 | 03 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

"Nehnevajte sa na mňa, ja s vami teraz fatálne nesúhlasím, to je vážne chorý človek," zdôraznil Havlíček, ktorého hnevalo, že pokračuje presne v tom, čo robili novinári z béčka, céčka. "Nešírte to okolo seba. Toto je zneužívanie chorého človeka," povedal značne rozhorčený Havlíček.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik