Česi píšu! PORIADOK! FICO zasiahol do otázky rušenia Slovenskej televízie
14 | 03 | 2024 I Gabriela Fedičová

Nezaujíma nás, čo píšu médiá, ale zodpovedáme za Rozhlas a televíziu Slovenska (RTVS). Takto reagoval slovenský premiér Robert Fico na pobúrenie nad návrhom zrušiť verejnoprávnu televíziu a rozhlas a obnoviť ho. Sľúbil, že dá do poriadku aj ostatné inštitúcie. "Dostali sme sa do bodu, keď je politicky nekorektné hovoriť pravdu," povedal.

O situácii na Slovensku informuje český portál Parlamentní listy.

"To, čo sa deje v slovenskej televízii, je bezprecedentné. Je mi jedno, čo hovorí Markíza. Nemá žiadny vplyv na našich voličov. Naučili sme sa, že alternatívne médiá sú nesmierne dôležité. Vieme, že stretávanie sa s ľuďmi je nesmierne dôležité. Prosím, nepodceňujte to. Ak niekto povie: "Ak máte stretnutie, kde príde 1 000 ľudí, je to pekné," a tak ďalej, je to 1 000 ľudí. Máme analýzy, ktoré potvrdzujú, že stretnutie s 1 000 ľuďmi ovplyvní 80 000 ľudí. Títo ľudia vytvárajú reťaz. Prídu domov a rozprávajú príbehy," povedal Fico.

"Samozrejme, so sociálnymi sieťami sa nám darí celkom dobre. Celkovo sme atraktívni. Samozrejme, ak opakujete ako papagáj to, čo opakujú liberálne médiá, nikto to nechce počúvať. Ale ak máte odvahu povedať iné veci, funguje to. Existujú veľmi vážne veci hospodárskeho a sociálneho charakteru, ale verejnosť príliš nerušia. A jediné, čo spôsobí nejakú traumu, bude naše rozhodnutie vo vzťahu k RTVS," povedal Fico s tým, že chce robiť aj inventúry v rôznych organizáciách.

"V RTVS nesieme priamu politickú zodpovednosť za kvalitu tohto média. Ak sme pred voľbami sľúbili poriadok, tak je to v RTVS o to potrebnejšie, že tendenčný mediálny obraz, ktorý vytvára, sa veľakrát ani nepriblížil realite," povedal Fico.

V rozhovore Fico tiež povedal, že je jeho povinnosťou mať korektné vzťahy, pokiaľ ide o EÚ a NATO.

"Sme tam a chceme tam byť. Členstvo v EÚ je pre nás životný príbeh, musíme bojovať o svoje miesto v EÚ. Pokiaľ ide o reformy, prídu ťažké časy. Vážime si, že sme súčasťou bezpečnostného tímu a plníme si svoje povinnosti," dodal Fico.

"Dostali sme sa do pozície, keď je politicky nekorektné hovoriť pravdu. Je politicky nekorektné komunikovať s ruskými partnermi. Juraj Blanár – našťastie sme na Slovensku, keby český minister zahraničných vecí urobil to, čo urobil, tak pravdepodobne by český minister zahraničných vecí stretnutie s Lavrovom neprežil. Ale Slováci majú racionálnejší pohľad na tento konflikt," povedal Fico.

Väčšina postov pod Ficovým postom podporuje slovenského premiéra, ale nájdu sa aj takí, ktorí ho očierňujú. "Hlavná vec je, že ste kvalitný zlodej, mafián a v neposlednom rade vrah so svojím gangom," komentoval jeden používateľ.

"Bože môj, to je rýchlosť. Robíte niečo iné ako zmeny na nastolenie autoritárskeho režimu? Hold Slovensko nemá žiadne iné problémy. Nie," poznamenal ďalší.

Do diskusie vstúpila aj europoslankyňa Katarína Konečná

Do diskusie pod Ficovým príspevkom vystúpila aj europoslankyňa Kateřina Konečná (Komunistická strana Čiech a Moravy). "Bohužiaľ, aj v Českej republike si niektorí novinári začali mýliť objektívne informácie s tým, že ľuďom hovoria, čo si majú myslieť. O to viac sa však snažíme komunikovať s ľuďmi na sociálnych sieťach a osobných stretnutiach. Čoskoro budeme hovoriť plateným, zaujatým novinárom a ich platiteľom 'Dosť'," povedala.

A okrem iného sa stretol s ostrou reakciou. "Samozrejme. Zakážte to, správne. Radi by ste ovládali médiá. Prasaťu sa to nepáči," píše používateľ.

Česi citovali aj Šimečku

Opozičný politik Michal Šimečka z Progresívneho Slovenska sa postavil proti Ficovým plánom na svojom facebookovom profile.

"Je to také hlúpe a absurdné. Robert Fico a jeho ministerka Šimkovičová chcú prevziať kontrolu nad RTVS v čase, keď EÚ prijíma legislatívu, ktorá chráni nezávislé médiá. Za normálnych okolností sa teraz, v týchto hodinách a dňoch, schvaľuje európsky zákon o slobode médií. Slovensko bude povinné transponovať tieto európske pravidlá do národnej legislatívy. A Ficovi "skúsení politici" teraz navrhujú niečo, čo je proti nim. Žiadni skúsení politici. Sú to amatéri, dabléri, ctižiadostiví autokrati a totalitári. Skutočná škoda. Nesmieme dopustiť, aby sa to stalo. Budeme proti tomu bojovať v parlamente, v Bruseli, v médiách a na námestiach. Pridajte sa k nám, musíme brániť slobodné médiá," uviedol Šimečka.

Vyzýva tiež na účasť na piatkovej demonštrácii. "Ficova vláda postupuje presne podľa scenárov autokratov. Podmaniť si verejnoprávne médiá, zastrašiť nezávislé, prevziať kontrolu nad políciou a tajnými službami. To nesmieme dopustiť. Budeme požadovať stiahnutie škodlivej legislatívy o RTVS, informovať našich partnerov v EÚ a na ďalšom zasadnutí odvoláme aj ministerku kultúry Šimkovičovú. A potrebný je aj najvyšší možný verejný tlak. Poďte a postavte sa im s nami na protest. Tento piatok o 18:00 na Námestí slobody v Bratislave," povedal Šimečka.

Prezident má byť mediátor, má vzájomne komunikovať, obhajovať záujmy štátu a snažiť sa o suverenitu a mier
Po dosiahnutí výborných výsledkov vo voľbách sa strana Hlas-SD venovala svojej práci. Obsadil sedem ministerských kresiel a predsedníctvo v NR SR. O kandidatúre na prezidenta sa vtedy nehovorilo, hoci mnohí ľudia považovali práve Petra Pellegriniho... Čítať ďalej
13 | 03 | 2024 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik