Prezident má byť mediátor, má vzájomne komunikovať, obhajovať záujmy štátu a snažiť sa o suverenitu a mier
13 | 03 | 2024 I Dušan Janek

Po dosiahnutí výborných výsledkov vo voľbách sa strana Hlas-SD venovala svojej práci. Obsadil sedem ministerských kresiel a predsedníctvo v NR SR. O kandidatúre na prezidenta sa vtedy nehovorilo, hoci mnohí ľudia považovali práve Petra Pellegriniho za dobrú voľbu na tento post. Peter Pellegrini sa ľudí nestráni

„Pôvodne som o kandidatúre na prezidenta neuvažoval a ani som ju neohlasoval. Takže nič iné, ako tú pokoru z podpory ľudí za tým hľadať netreba,“ vyjadril sa Peter Pellegrini v rádiu Slovensko v relácii Z prvej ruky, ktorá prináša aktuálne debaty na politické, občianske a spoločenské témy, ktoré rezonujú v spoločnosti.

I keď zastával mnoho významných funkcií, vyvstala otázka, či je dobré zanechať všetko to, čo dosiahol. Aj funkcia, ktorú momentálne zastáva je pomerne vysoká a funkcia prezidenta sa môže zdať niektorým ľuďom skôr reprezentatívna. Peter Pellegrini sa ale k sugestívnej otázke moderátora Slovenského rozhlasu postavil inak.

„Prezident je reprezentatívny len do takej úrovne, akým reprezentatívny chce byť. Som presvedčený, že prezident s možnosťami ktoré má toho môže urobiť podstatne viac, ako sme toho boli doteraz svedkami...,“ neodpustil si skrytú iróniu na výkon prezidentky Zuzany Čaputovej. „Aj ja ako človek dospievam, dozrievam, prišiel som do veku, keď som si prešiel takmer všetkými politickými pozíciami. Domnievam sa, že za tých dvadsať rokov už som schopný zastávať aj najvyššiu politickú funkciu.“ Peter Pellegrini pripúšťa, že pustiť sa do boja o post hlavy štátu môže priniesť riziká, ale nakoniec všetko záleží od toho, akú priazeň mu prejavia voliči.

„V prípade, ak bude práca prezidenta úspešná, nemusí ju zastávať iba na rokov päť, ale dokonca i na desať. Každé voľby sú rizikom, ja idem do týchto volieb s obrovskou pokorou a s rešpektovaním názorov ľudí, no robím všetko preto, aby som ľuďom ponúkol svoju osobnosť. Pripomenul im seba takého, ako ma poznajú. Človeka pokojného, kľudného, tráviaceho svoju kariéru medzi ľuďmi, pretože politika, ak sa robí bez ľudí, nemá žiadny význam,“ prejavil svoje cítenie Peter Pellegrini.

Peter Pellegrini sa ľudí nestráni

„Podal som ruky tisícom ľudí, oni sa mi vysťažovali, porozprávali svoje príbehy. Viem, ako sa na Slovensku žije, akú majú ľudia problémy. Bol by som rád, ak by som im mohol ich problémy pomôcť riešiť i z postu prezidenta,“ povedal Pellegrini. O konsenze medzi stranami sa vyjadril Peter Pellegrini, ktorý tvrdí, že prezidentský palác by nemal byť iba sídlom, kde sa rozhoduje jeden človek, ale malo by to byť miesto, kde dochádza ku komunikácii s každou súčasťou spoločnosti. Miestom, kde sa bude o krajine hovoriť nadstranícky, bez náznaku nevraživosti. Parlament nie je dnes možné názorovo zjednotiť, vždy sa diskusia zvrhne v súboj a takéto niečo by Peter Pellegrini nechcel absolvovať aj pri spolupráci s politikmi i z pozície prezidenta. Prezident by mal viesť konzultácie o budúcnosti Slovenska pravidelne so všetkými. Kompromis je nutné hľadať hlavne tam, kde je to extrémne dôležité.

Pellegrini sa nemieni obklopovať iba podržtaškami, pritakávačmi a pochlebovačmi

V prípade, že by bol Peter Pellegrini prezidentom, rád by sa obklopil aj ľuďmi, ktorí majú iný názor, pokiaľ bude obohatením. Nechce mať okolo seba nohsledov, snažiacich sa mu zapáčiť za každú cenu. Nechce, aby sa opakovala predchádzajúca situácia, keď vzduchom lietali iba argumenty, ktoré práve vyhovovali buď pánovi prezidentovi Kiskovi, alebo pani prezidentke Čaputovej. „Ja by som bol rád, keby do prezidentského paláca chodili aj ľudia s inými názormi, aby sa snažili aj svojimi pádnymi argumentami prezidentský úrad presvedčiť, že pravda je možno aj niekde inde, alebo niekde v strede... život ma totiž naučil, že nie je všetko iba čierne a biele...“ vysvetlil svoju predstavu o pluralite názorov.

Peter Pellegrini však jednoznačne odmieta Korčokov čudný koncept protiváhy, ktorý sa nezakladá na racionálnych argumentoch a predstavuje iba akúsi formu zanovitosti, trucovitosti a kontraproduktívneho utvrdzovania si ega. Protiváhu symbolizuje v politike opozícia. Prezident má byť komunikátorom, stojacim nad všetkými. Ak si Ivan Korčok predstavuje prezidenta ako oponenta koalície, nechápe logiku politickej pyramídy.

Prezident nemá byť prezidentom koalície ani opozície, prezident má byť prezidentom, výsledkom ľudí.

„My nepotrebujeme prezidenta koalície alebo prezidenta opozície. My potrebujeme prezidenta ľudí. Prezident sa má na Slovensku starať o to, aby sa ľuďom lepšie, pokojnejšie a dôstojnejšie žilo,“ objasnil to najdôležitejšie, čo má prezident pre Slovensko robiť. „V prípade, že vláda ide správnym smerom, má jej napomáhať. Ak sa týmto cieľom spreneverí, prezident musí prísť s kritikou a musí vládu aj pokarhať. Ale dopredu stavať pozíciu prezidenta ako protiváhu je pre mňa neprijateľný koncept,“ povedal Peter Pellegrini.

Pri otázke, či by postupoval pri výkone svojej funkcie ako to robila prezidentka Čaputová odpovedal, že by to robil dokonca častejšie, pretože táto sa nezhostila svojej funkcie s prílišným zápalom. Hoci sa do ohlúpnutia hovorí o novele trestného zákona, Zuzana Čaputová sa prejavila ako aktívna príliš neskoro a nevenovala sa svojej činnosti plnohodnotne. Peter Pellegrini hovorí, že nestačí chodiť do parlamentu iba raz za rok a čakať na správu o stave republiky.

Pellegrini tiež tvrdí, že by sa prezident mal často zúčastňovať aj ako najvyšší branný činiteľ na rokovaniach ozbrojených síl, jednoducho byť aktívnejší, ako to doposiaľ robila napr. Zuzana Čaputová.

Prezident, ak vidí, že vláda podporuje občanov v sociálnej, právnej či ekonomickej činnosti, má ju podporovať, ak nie, má sa aktívne pričiniť, aby sa situácia zlepšila či úplne napravila.

Rozhodne však prezident nemá vyvolávať konflikty a má byť mediátorom aj medzi koalíciou a opozíciou. Iný postoj nemá zmysel.

Niektoré zákony, či legislatíva, ako je napr. odluka cirkvi od štátu, otázka sprísnenia interrupcií či lgbti+ požiadavky by mali zostať v takom štádiu, v akom sú. Zmena nie je podľa Petra Pellegriniho nutná.

Peter Pellegrini by si veľmi želal, aby srdce Európy bolo aj centrom, kde by sa stretávala politická špička sveta, kde by mohlo dochádzať aj k vzájomným dohovorom. Ak bude Slovensko robiť vyváženú zahraničnú politiku, mohla by naša malá krajina získať rešpekt a mohla by sa stať miestom stretnutí významných politických summitov.

Peter Pellegrini musel čeliť i dotieravým a účelovým tendenčným otázkam

Pri útoku zo strany moderátora, keď sa ho opýtal, či by od Juraja Blanára žiadal vysvetlenie, ak nie priam ospravedlnenie za to, že ako minister zahraničia komunikoval s jeho ruským kolegom Sergejom Lavrovom odpovedal, že by ho „nevyšetroval“, ale požiadal by ho o informácie zo vzájomnej diskusie. Pellegrini upozornil, že by nikoho nekarhal, iba by prejavil aktívny záujem o to, o čom štátnici diskutovali, pretože je to predovšetkým v prospech Slovenska. K vyjadreniu moderátora, ktorý sa vyjadril v tom zmysle, že sa celé Česko postavilo proti nám práve kvôli vzájomnej komunikácii Juraja Blanára so Sergejom Lavrovom sa Pellegrini vyjadril, že by sa určite nepostavil na druhú stranu, ale na stranu Slovenska. Napokon názor jedného politika neformuje názor celého národa.

„Ako prezident by som si bránil našu republiku a hlavne naše vlastné záujmy a snažil by som sa vysvetliť Českej republike, že trestať našu krajinu za to, že má iný postoj voči vojne a vyzbrojovaniu, že my hovoríme o mieri, pričom naši západní susedia chcú naďalej posielať na Ukrajinu zbrane a že my nechceme vyslať vojakov na Ukrajinu. Zároveň by som upozornil, že sami robia veľkú chybu, že nadraďujú ich politiku nad extrémne dobré vzťahy našich dvoch národov,“ vyjadril sa Peter Pellegrini.

Peter Pellegrini však vie, že dosiahnuť mier nie je jednoduché a v tomto nie je naivný

„Len máloktorá vojna sa ukončila definitívnou kapituláciou jednej strany. Väčšina sa ukončila mierom. Ak si niekto myslí, že jadrovú veľmoc akou je Rusko môže niekto poraziť bez hrozby katastrofy, tak nemá správny názor. V prvom rade by nám malo ísť o zastavenie paľby. Zastavenie zabíjania. Pápež František sa vyjadril v tom znení, že treba nájsť odvahu vytiahnuť bielu vlajku a začať vyjednávať. Len preto, aby sa ľudia prestali zabíjať. Rokovať sa dá až potom, ako sa zastaví krviprelievanie,“ zdôraznil Pellegrini. Až potom bude možné diskutovať o úplnom vyriešení konfliktu. Nepopiera, že aj po vzájomných rokovaniach môže dôjsť k obnove bojov, ale pokračovanie zabíjania kŕmením zbraní nemá podľa neho zmysel. Je však znechutený tým, že nevidel snahu žiadneho štátnika po zastavení paľby a nezaznamenal zo západu žiadnu snahu o rozvoj mierových rokovaní.

K otázke prezidentského veta sa vyjadril v tom znení, že je postačujúce, iba by sa s ním malo narábať rozumnejšie ako to robila prezidentka Čaputová doteraz.

K reforme v RTVS sa postavil Pellegrini obozretne. Táto reforma sa musí postupne dôkladne prerokovať. Mrzí ho však, že tým, že SaS odstránila koncesionárske poplatky klesla úroveň RTVS a z médiá, úplne závislého od štátneho rozpočtu posluhujúceho predstavám bývalej vlády nevzišlo z tohto rozhodnutia nič rozumné, pretože sa jej chopili ľudia, posluhujúci dnešnej opozícii a je nekorektne a jednostranne angažovaná a neobjektívna. Každopádne túto situáciu treba prejsť postupne a nie ukvapene.

Opozícia nie je schopná akceptovať výsledky volieb. Kydá na vládu a mainstream jej v tom výdatne pomáha
Andrej Danko (SNS) začal konštatáciu na tému 100 dní vlády úderom do rád opozície. Pozastavil sa nad faktom, ktorý je zjavný celému Slovensku. Neschopnosť rešpektovať výsledky volieb, hysterická snaha o obštrukcie a znemožnenie výkonu vlády... Čítať ďalej
13 | 03 | 2024 | Dušan Janek

Pri vymenovaní vlády by Peter Pellegrini postupoval tak, ako je to zatiaľ tradíciou a neexperimentoval by so svojim názorom a vkusom. Vládu má skladať víťazná strana, ak ale nenájde konsenzus so svojimi potenciálnymi partnermi, zákonite preberie vládu zoskupenie ďalších strán, ktoré nebolo priamym víťazom volieb.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik