SP*DLI PÁPEŽA… hovoriť o mieri na Ukrajine sa nesmie! No víťazstvo Kyjeva sú iba chiméry
12 | 03 | 2024 I Diana Zaťková

Zatiaľ čo časť európskych a amerických politických elít uvažuje o ďalšej eskalácii vojnového konfliktu na Ukrajine, pápež František sa odvážil povedať svoj realistický názor na vojnu na Ukrajine, ktorý sa západným mainstreamovým médiám nepáči. V rozhovore poskytnutom švajčiarskej televízii RSI, ktorý má byť odvysielaný 20. marca, pápež František povedal, že konflikt sa pre Ukrajinu nevyvíja dobre, a hovoril v tejto súvislosti dokonca o jej možnej porážke. Pápež nie je ďaleko od prady, upozorňuje český expremiér Jiří Paroubek.

"Podľa môjho názoru nie je pápež ďaleko od pravdy. Má určite dobré informácie od siete svojich duchovných i veriacich na Ukrajine. Nesporne tak pozná veľmi dobre aj názorovú hladinu v rámci svojej cirkvi (a cirkvi gréckokatolíckej)," myslí Jiří Paroubek.

Prezident Zelenský sníva svoj sen

Pápež sa vyjadril jednoznačne, že preferuje rokovania o mieri medzi znepriatelenými stranami, a to za účasti svetových mocností, s tým, že je ochotný sprostredkovať rokovania. Všetci, ktorí chcú vnímať realisticky vojenskú situáciu na Ukrajine, dobre chápu, že ukrajinská armáda je, mierne povedané, v defenzíve a ruská armáda prevzala na bojisku strategickú iniciatívu. Z tejto základnej analýzy vychádza pápež, ktorého hovorca vo Vatikáne sa ohradil aj proti ostrým slovám, ktoré zazneli z Kyjeva, keď povedal, že „vyjednávanie nikdy nie je kapituláciou“.

"Prezident Zelenský sníva svoj sen o tom, že na jar vo Švajčiarsku prebehne mierový summit, kde by Ukrajina predstavila mierový plán, ktorý spracuje alebo spracováva so svojimi partnermi. Tento plán by neskôr predstavila Rusku. Zdôraznil, že plán predpokladá odchod ruských vojakov z celej Ukrajiny a obnovu jej štátnych hraníc v pôvodnom rozsahu, teda vrátane Krymu. Zdá sa, že takýto plán nemá šancu na to, aby o ňom Rusko vôbec uvažovalo, nieto o ňom rokovalo," prízvukuje Paroubek.

Pápež vyzval Ukrajinu na vztýčenie BIELEJ vlajky. Zelenský zúri, reagoval aj Kremeľ
Zelenskyj odmieta pápežovu výzvu vztýčiť bielu vlajku a vyjednávať. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom videoposolstve z noci na pondelok kritizoval pápežovu výzvu na rokovania medzi Kyjevom a Moskvou. Stanica RFE/RL pripomenula,... Čítať ďalej
12 | 03 | 2024 | Ivan Mihale

Prvý krok k jadrovému konfliktu

Najnovšie sa za eskaláciu konfliktu na Ukrajine vyslovil aj český prezident Petr Pavel, ktorý vo svojom bilančnom rozhovore k prvému výročiu svojho pôsobenia v prezidentskej funkcii vyjadril, že bude možné, aby sa na Ukrajine objavili vojaci z krajín NATO. Avšak svoje slová sa snažil zmierniť tým, že by vojaci krajín NATO plnili len akúsi „asistenciu“ ukrajinskej armády. "To je taká reč, ako oblečená, neoblečená, podobne ako u francúzskeho prezidenta Macrona."

Je samozrejmé, že vojaci krajín NATO by museli byť na Ukrajine ozbrojení napríklad ľahkými zbraňami. Ale boli by ozbrojení. A ak by Rusi došli k názoru, že ide o podporu, ktorá umožňuje ukrajinskej armáde využívať sofistikovanejšie druhy zbraní, bol by to prvý krok k jadrovému konfliktu. Rusi by v určitej fáze mohli použiť taktické jadrové zbrane. A to už by bola cesta, ktorá by sa nedala zastaviť. Ľudstvo by sa dostalo do smrtiaceho jadrového konfliktu, predpovedá expremiér.

Paroubek, zdroj: ČTK

Víťazstvo Ukrajiny sú iba chiméry
"Z tohto hľadiska oceňujem vyjadrenie pápeža Františka, ktorý na rozdiel od väčšiny politikov Západu nehovorí o vojne, ale o potrebe mieru. Aj dnes ešte počujeme nerealistické slová o nevyhnutnosti víťazstva Ukrajiny v konflikte s Ruskom. Sú to iba chiméry," prízvukuje Paroubek.
 

Na jednej strane sa na Západe spochybňujú schopnosti ruskej armády a jej veliteľov, ekonomický a zbrojný potenciál Ruska a schopnosti jeho vodcov. Na druhej strane sa na Západe hovorí o tom, že Rusko chce obsadiť krajiny východnej a strednej Európy. Jedno s druhým nejde dohromady.

Pápežova mierová iniciatíva je krokom správnym smerom, uzavrel Paroubek.

TAK ČO, AJ PÁPEŽ JE RUSKÝ AGENT, VY FARIZEJI? 
Pápež František vyzýva Ukrajinu, nech zastaví zabíjanie a rokuje o mieri. Donald Trump zase vyhlasuje, že ako prezident USA nepošle na Ukrajinu ani cent. Ja len tak premýšľam, čo si teraz počnú naši pravičiari. Bude KDH o pápežovi vykrikovať, že je... Čítať ďalej
12 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik