Fico povedal, čo Slovensko potrebuje. A Veronika zase mraučí
12 | 03 | 2024 I Eka Balaskova

Na Slovensku potrebujeme reálny boj proti korupcii a nie zástupný politický boj proti vláde! Súčasný boj proti korupcii nám pripomína čínske tieňové divadlo. Máme pocit, že vidíme realitu, vnímame siluety, počujeme výkriky a heslá, ale nemáme poňatia o realite. Boj proti korupcii je ako pokus o mediálne uhranutie verejnosti, aby prestala rozmýšľať, kto a prečo to hovorí. Musíme s korupciou bojovať realisticky a apoliticky a nerobiť z nej mediálny cirkus, konštatoval premiér Robert Fico (Smer-SSD) na záverečnej konferencii k projektu s názvom Integrita verejnej správy s veľvyslankyňou Nórskeho kráľovstva a hosťom z OECD. A Remišová reaguje.

Projekt „Zlepšovanie integrity verejnej správy v Slovenskej republike“ získal grant z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska v sume 1,275 mil. EUR prostredníctvom Grantov EHP a Nórskych grantov. Projekt bol spolufinancovaný v sume 225 tis. EUR z prostriedkov štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Podujatie je zavŕšením štvorročného úsilia.

Jarjabek: Všetko to, čo sa deje okolo RTVS, zapríčinila SÚČASNÁ OPOZÍCIA
Ak opozícia obviňuje zo snáh o zoštátnenie verejnoprávnej RTVS, mala by obviňovať samu seba. Pre TASR to uviedol poslanec Národnej rady SR a člen parlamentného výboru pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek (Smer-SD). "Bola to práve súčasná opozícia,... Čítať ďalej
12 | 03 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Podľa Fica sme sa na Slovensku dostali v boji s korupciou do extrémneho stavu, čo sa prejavuje vo viacerých úrovniach. Jednou z nich je strach úradníkov prijímať rozhodnutia. A práve v tom tkvie neúspech Slovenska v čerpaní eurofondov.

„Potom je tu druhý extrém represívneho nasadenia proti akýmkoľvek prejavom korupcie, ktoré v rokoch 2020-2023 končili tragickými udalosťami. Nechcem sa k tomu vracať, ale spôsob zasahovania – vykopávanie dverí, zatváranie a obviňovanie ľudí bez dôkazov, toto všetko spôsobilo na ľuďoch na Slovensku obrovské škody,“ upozornil premiér vo svojej úvodnej reči.

Fico tiež skonštatoval, že súčasná atmosféra v spoločnosti prináša aj fakt, že akékoľvek rozhodnutie urobí ktorýkoľvek člen vlády, hneď je opozíciou a médiami označený za zlodeja.

MARKÍZA PRERAZILA ĎALŠIE DNO: Odkaz žumpe z Markízy! Žiadam OSPRAVEDLNENIE, prehovorila Pavlíková (VIDEO)
MARKÍZA PRERAZILA ĎALŠIE DNO! To, čo sa strhlo po nedeľnej reportáži Markízy, zrejme nečakala ani samotná redaktorka Martina Tőrőková. Tá parodické video kandidátky do eurovolieb za Republiku Lívie Pavlíkovej, ktorá ho natočila preto, aby... Čítať ďalej
12 | 03 | 2024 | Eka Balaskova

„Hovorte o tom a skúste ponúknuť z tejto konferencie podporu ľuďom, ktorí prijímajú vážne rozhodnutia,“vyzval premiér prítomných účastníkov konferencie.

K represiám skonštatoval, že nemôžeme mať drakonické tresty, ktoré v konečnom dôsledku nepôsobia ako prevencia, nemajú odstrašujúci účinok. Ako príklad uviedol davy ľudí, ktoré sa prizerali na popravy vreckových zlodejov, v ktorých chodili iní vreckoví zlodeji, okrádajúci prizerajúcich sa. Preto sa on sám, ako trestný právnik tiež zasadzuje za restoratívnu justíciu.

Hovoriť by sa však malo aj o veľkom tlaku, ktorý je na verejnú správu vyvíjaný v súvislosti so zákonom o verejnom obstarávaní. Samosprávy budú mať väčšiu voľnosť v rozhodovaní o tovaroch a službách. „A čo počúvame? Čo čítame? Budú kradnúť,“ konštatuje premiér, ktorému sa nepáči, že budeme automaticky urážať primátorov, či starostov len preto, lebo urýchlia inak roky trvajúce procesy.

„Ak sa prijíma zákon, ktorý uvoľňuje ruky, tak nie preto, aby sme otvárali prostredie pre korupciu, ale preto, aby sme rozbehli ekonomiku, ktorá potrebuje najmä v tomto období pomoc,“ konštatuje premiér.

Ak však má o obrovských sumách rozhodovať človek s nízkym platom, je len logické, že je veľmi opatrný. Bez akéhokoľvek zaváhania preto premiér nedávno prijal rozhodnutie o paušálnych náhradách pre členov vlády. Vyzval preto, aby sme sa slovenskej verejnosti naučili hovoriť, že kto nesie zodpovednosť, musí byť primerane odmenený. Dnes sme v situácii, že platy riaditeľov sekcií na ministerstvách sú niekoľkonásobné oproti platu ministra.

Na príhovor Roberta Fica na sociálnej sieti reagovala aj poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO/Za ľudí).

FB Veronika Remišová | Remišovej reakcia na úvodný príhovor premiéra Roberta Fica

NEUVERÍTE! KORČOK SA ZASE RAZ PREDVIEDOL
V utorok popoludní sa uskutoční tlačová konferencia občianskeho kandidáta na prezidenta SR Ivana Korčoka. A hoci tento obracač kabátov v poslednom čase tak zbrojí za demokraciu a slobodu slova, keď príde na činy - ako hovoria Česi - "skutek... Čítať ďalej
12 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik