Ajaj. Nemcom chýbajú miliardy. V armáde sa všetko „prežerie“
12 | 03 | 2024 I Diana Zaťková

Nemecko tento rok od roku 1990 prvýkrát splní aliančný záväzok dvoch percent HDP na obranu. Lenže to tiež môže byť naposledy. Podľa denníka Bild je na budúci rok na obranu vyčlenených "len" 52 miliárd eur, a to nestačí. V rozpočte Bundeswehru vraj zíva diera o veľkosti 4,5 až 6 miliárd eur a nemecký minister obrany už bije na poplach. Zatiaľ ale zbytočne, ministerstvo financií nechce povoliť, ibaže by sa škrtalo v sociálnych výdavkoch. To ale nemecká SPD nechce pripustiť, informujú ParlamentníListy.cz.

Ako je známe, s členstvom v NATO prichádza aj záväzok dávať dve percentá HDP na obranu. Ten ale väčšina krajín neplní. Začiatok vojny na Ukrajine však niektoré z nich prinútil sa začať o niečo viac snažiť v tomto ohľade.

Napríklad Nemecko. Ako informovala agentúra Reuters, tento rok prvýkrát krajina splnila tento záväzok od roku 1990. Podľa Reuters tento rok na obranu vynaloží 71,8 miliardy eur (1,8 bilióna korún).

To je rok 2024. Ale čo ten budúci?

Podľa denníka Bild už minister obrany Boris Pistorius bije na poplach. Armáde totiž bude budúci rok chýbať až 6 miliárd eur (151 miliárd korún). A pokiaľ sa nenájdu, tak Nemecko opäť nebude plniť aliančné záväzky, v rozpore so sľubom, ktorý dal kancelár Olaf Scholz.

Lenže to nejde dokopy s rozpočtom, ktorý zostavil minister financií za FDP, Christian Lindner. Na rok 2025 je v ňom podľa Bildu priradených Bundeswehru 52 miliárd eur. Lenže podľa rozpočtárov na ministerstve obrany treba o 4,5 až 6 miliárd eur viac. Okrem toho, denník uvádza ďalšie detaily.

Napríklad že väčšina rozpočtu padne na prevádzku, teda na platy vojakov, kúrenie v kasárňach či opravu tankov. Ak zostane na úrovni 52 miliárd, tak na investície do nových zbraní bude zostávať len 500 miliónov eur (12,6 miliardy korún). A v roku 2026, kedy je podľa plánu pre Bundeswehr tiež priradených „len“ 52 miliárd by už na investície nezostávalo vôbec nič.

Klaus zo Slovenska: Pravý dôvod, prečo Fiala zháňa granáty pre Ukrajinu (VIDEO)
Prezident Klaus v pondelok navštívil Slovensko. Okrem iného hovoril s premiérom Robertom Ficom a bol tiež hosťom v televízii TA3, kde vyhlásil, že Fialova vláda robí veľkú chybu, pokiaľ kvôli politickému kalkulu narúša vzťahy so slovenskými... Čítať ďalej
12 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Tu sú príklady projektov, na ktoré podľa Bildu teraz nie sú peniaze. Chýbajú napríklad dve miliardy na nový kolový tank, pri ktorom sa navyše očakáva, že sa projekt o 700 miliónov eur predraží. Náklady na renováciu letiska Büchel, aby bolo schopné obsluhovať lietadlá F-35, sa tiež predražili o 700 miliónov eur. Bundeswehr by mal mať nasadenú brigádu v Litve. Náklady budú vraj minimálne päť miliárd eur, ale zatiaľ nie je nič naplánované. A ďalších cca 5 miliárd by prehltla piata vlna Eurofighterov, ale u tej vraj zatiaľ nebolo nič pridelené.
Brutálne vyjednávania

Podľa informácií Bildu už o tejto situácii boli šéfovia trojfarebnej koalície informovaní, rovnako ako kancelár Scholz. Rokovania s ministerstvom financií prebiehajú, ale zatiaľ bezvýsledne. Christian Lindner informoval svojich kolegov, že limity na míňanie stále platia a že by rozpočty ministerstiev mali poslať do 19. apríla. Pritom aj bez požiadaviek Bundeswehru je vraj v rozpočte diera 25 miliárd eur, takže sú podľa Bildu vyjednávania „brutálne“.

Lindner vraj už navrhol, že by sa ďalšie financie pre armádu dali nájsť tak, že by sa osekali výdavky na sociálne služby. S tým však podľa denníka u sociálneho demokrata Scholza narazí, kancelár dal v koalícii jasne najavo, že dve percentá na armádu budú splnené a že v sociálnych výdavkoch sa šetriť nebude. Poslanec SPD Andreas Schwarz (odborník na zostavovanie rozpočtu) Bildu povedal, že Nemecko ctí svoje záväzky k spojencom, takže bude rozpočet o niekoľko miliárd navýšený, ale nebudú žiadne škrty v sociálnych výdavkoch. "Nikdy proti sebe nepostavíme sociálne istoty a bezpečnosť," vyhlásil.

Podľa nemeckej centrálnej banky je pritom nemecká ekonomika v recesii.

Aj bruselské POLITICO si všimlo: SLOVENSKÝ MINISTER OBRANY MÁ DOBRÝ NÁPAD!
Namiesto toho, aby uvažovali o vyslaní jednotiek NATO na Ukrajinu, musia západní spojenci Kyjeva pomôcť ukrajinským mužom v odvodovom veku vrátiť sa domov, aby sa pridali k armáde krajiny, uviedol slovenský minister obrany Robert Kaliňák. Všimol si... Čítať ďalej
12 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik