Aj Hlavný denník prispel k výhre Ľ. Blahu nad Esetom, tvrdí mainstreamový portál Aktuality
12 | 03 | 2024 I Ivan Mihale

Podpredseda parlamentu Ľuboš Blaha (Smer-SSD) vyhral súd s technologickým gigantom už pred týždňom, no mainstream nad týmto rozsudkom stále zalamuje rukami. Ešte v lete 2019 Ľuboša Blahu žalovala firma Eset – o predstaviteľoch Esetu písal, že sú oligarchovia, ktorí si vytvorili vlastné „politicko-mediálno-aktivistické impérium“ a chcú prevziať moc. Už vtedy konštatoval, že boj, do ktorého sa technologický gigant pustil, sa im páčiť nebude. V marci 2024 prišiel rozsudok, ktorý potvrdil Blahove slová. Po viac ako štyroch rokoch dal súd za pravdu Blahovi a žalobu zamietol. K tomuto dôležitému verdiktu pomohli aj zdroje čerpané z Hlavného denníka a portálu  ZEM&VEK.

Portál aktuality.sk dnes napísal, že spravil analýzu tohto rozsudku. Uviedli, že “súd urobil z politika politológa, ktorý vraj nešíril nepravdy.” V ich analýze sa píše, že Blaha súdu predložil viacero internetových zdrojov, z ktorých vo svojich statusoch čerpal. Odvolávať sa mal aj na články ZEM&VEK a Hlavného denníka, ktoré Aktuality označili za konšpiračné a dezinformačné médiá. Slovné spojenie “internetové zdroje” pritom dali sarkasticky do úvodzoviek.

Nezabudli pri tom “so zdvihnutým prstom” upozorniť na skutočnosť, že šéfredaktor ZEM&VEK “Tibor E. Rostas bol právoplatne odsúdený z hanobenia národa.”

Súd však v odôvodnení svojho rozhodnutia ani raz neskonštatoval, že by Blaha vo svojich statusoch šíril nejaké dezinformácie. Naopak, poslanec podľa sudkyne zverejňoval odborné rozbory, analýzy či hodnotiace úsudky, ktoré vyvodzoval z verejne dostupných informácií. A toto vo svojej analýze napísali aj Aktuality.

“Jedným z argumentov prvostupňového súdu, prečo dal napokon za pravdu Blahovi, je, že má podľa judikatúry Európskeho súdu pre ľudské práva ako politik z hľadiska ochrany slobody prejavu privilegované postavenie. A naopak, Eset vraj musí strpieť tvrdšiu kritiku, keďže sa majitelia firmy rozhodli aktívne zapájať do verejného života,” uviedli Aktuality vo svojom článku.

„Súd rozhodol. Vyhral Ľuboš Blaha, prehral Eset. Dobrá správa pre slobodu slova a zlá správa pre všetkých oligarchov, ktorí nevedia zniesť legitímnu kritiku a namiesto toho útočia na ľavicových politikov,“ povedal Blaha vo svojom videu na sieti Telegram.

Eset avizoval odvolanie. Podľa nich je “boj proti dezinformáciám a ich šíriteľom behom na dlhé trate.”

Zdroj: Zem&Vek/ HD

Blaha odkazuje ufňukanej Dibákovej: KARMA JE ZDARMA, MOJA MILÁ!
Už celé týždne je neuveriteľne náročné vyskladať zostavu hostí tak, aby sme vôbec vedeli vysielať. Posťažovala sa Jana Krescanko Dibáková na sociálnej sieti. „Makepeaceová slovenského mainstreamu“ sa obáva, že prichádza čas, kedy budú v diskusných... Čítať ďalej
08 | 03 | 2024 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

ĎAKUJEME