Aj bruselské POLITICO si všimlo: SLOVENSKÝ MINISTER OBRANY MÁ DOBRÝ NÁPAD!
12 | 03 | 2024 I Diana Zaťková

Namiesto toho, aby uvažovali o vyslaní jednotiek NATO na Ukrajinu, musia západní spojenci Kyjeva pomôcť ukrajinským mužom v odvodovom veku vrátiť sa domov, aby sa pridali k armáde krajiny, uviedol slovenský minister obrany Robert Kaliňák. Všimol si to aj bruselský liberálny plátok POLITICO.

„My [teda Západ] chceme poslať vojakov NATO na Ukrajinu namiesto toho, aby sme mysleli na všetkých utečencov z Ukrajiny, ktorých chránime, ktorým dávame miesto na život a prácu,“ povedal Kaliňák v rozprave na TA3.

Medzi týmito utečencami "je skupina, ktorá spadá pod ukrajinský zákon o mobilizácii, takže nie deti ani ženy, dokonca ani mladší či starší muži," dodal.

„Nič by nepomohlo ukrajinskej armáde viac ako návrat ukrajinských mužov v brannom veku schopných viesť vojnu,“ povedal Kaliňák, ktorý je zároveň podpredsedom vlády. "Sú dostatoční patrioti, takže ich musíme motivovať a poskytnúť prostriedky týmto mladým mužom, ktorí sú schopní slúžiť v ukrajinskej armáde, aby sa vrátili a urobili to. Určite je to lepšie, ako tam posielať vlastných vojakov."

Kaliňák uviedol, že od ruskej invázie vo februári 2022 opustilo krajinu približne 300 000 ukrajinských mužov, ktorí môžu byť legálne povolaní podľa existujúcich pravidiel mobilizácie.

ŠOKUJÚCE slová šéfa poľskej diplomacie: Vojaci NATO už sú na Ukrajine
Niektoré krajiny NATO už vyslali vojakov na Ukrajinu, povedal poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski v nedeľu na diskusii pri príležitosti 25. výročia vstupu krajiny do NATO, píše maďarský portál Index. "Vojaci NATO sú už na... Čítať ďalej
11 | 03 | 2024 | Ivan Mihale

Kaliňák v tom nie je sám

Nemci takisto uvažujú, či by mali byť ukrajinskí muži v odvodovom veku povzbudzovaní alebo prinútení ísť domov a bojovať, informuje Breitbart.

„Ukrajinská armáda naliehavo potrebuje nových vojakov,“ poznamenáva Die Welt. Chcú preskúmať počet ukrajinských mužov vo vojenskom veku, ktorí utiekli z krajiny v prvých dňoch vojny, a čo sa s nimi stalo.

Ukrajina sama za seba uviedla, že k takmer miliónu, ktorý v súčasnosti slúži, potrebuje pol milióna ďalších vojakov, čo je podľa všetkých štandardov výrazný nárast.

Vojaci NATO, foto: Getty Images

Vzhľadom na tajný charakter je ťažké presne vedieť, koľko ukrajinských mužov utieklo z vojenskej služby po druhej ruskej invázii v roku 2022. Kyjev trestne stíha sieť viac ako 100 vojenských náborových dôstojníkov, ktorí údajne predávali doklady o výnimke za veľké hotovostné alebo kryptomenové výplaty , a údaje oznámené minulý rok uvádzajú, že v roku 2022 bolo odhalených 20 000 ukrajinských mužov utekajúcich z brannej povinnosti, ktorí ilegálne prekročili hranice európskych štátov.

Welt uvádza, že v súčasnosti je v Nemecku 159 512 mužov vo veku od 27 do 60 rokov. Ak by sa zrealizoval plán prezidenta Volodymyra Zelenského znížiť vek brannej povinnosti na 25 rokov, toto číslo by sa v Nemecku zvýšilo na 167 854 mužov.

Viac v článku:

Kyjev potrebuje vojakov! Prinúti Nemecko ukrajinských mužov vrátiť sa na front?
Nemci uvažujú, či by mali byť ukrajinskí muži vo vojenskom veku povzbudzovaní alebo prinútení ísť domov a bojovať, informuje Breitbart. „Ukrajinská armáda naliehavo potrebuje nových vojakov,“ poznamenáva Die Welt – analógový denník The Times,... Čítať ďalej
08 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Kyjevský nový mobilizačný zákon, ktorý v parlamente zatiaľ prešiel len prvým čítaním, znižuje vek mobilizácie z 27 na 25 rokov, čo by umožnilo rotáciu vyčerpaných frontových vojakov Ukrajiny. Ukázalo sa však, že je to nepopulárne, keďže politici sa snažia získať verejnú podporu a viac peňazí pre novú vlnu vojakov.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik