Minister práce: Rodičovské dôchodky čakajú zmeny
11 | 03 | 2024 I Eka Balaskova

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) v pondelok 11. marca informoval o osude rodičovských dôchodkov. Hoci hrozilo, že tento typ dôchodkov bude zrušený, v roku 2024 bude pokračovať. Minister informoval aj o sumách, ktoré môžu naši seniori očakávať v najbližšom výplatnom termíne.

Podľa ministra je však tento typ dôchodku diskriminačný, preto vyzýva na odbornú diskusiu o tom, ako bude pokračovať. Keďže ide o ústavný zákon, na jeho zmenu k spravodlivejšej forme, budú potrebné aj hlasy opozície. Dovtedy sa však nič nemení.

Viac, ako tristo miliónov

Minister Tomáš uviedol, že v roku 2024 bude na rodičovských dôchodkoch vyplatených 307 025 825 eur už v júni pre 908 043 poberateľov.

Ak túto sumu spriemerujeme, rodičia pracujúcich detí si prilepšia o 28,20 eur mesačne, čo u niektorých seniorov môže priniesť do ročného rozpočtu takmer 340 eur.

PS podalo podnet na GP pre zmenu vedenia SIS
Poslanci Národnej rady (NR) SR za PS podali v pondelok podnet na Generálnu prokuratúru (GP) SR v súvislosti so zmenou vedenia Slovenskej informačnej služby (SIS). Žiadajú, aby prokuratúra preskúmala zákonnosť doplnenia štatútu tajnej služby. Hnutie... Čítať ďalej
11 | 03 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Diskusia o zmene ústavy

„Naďalej však toto opatrenie vyvoláva polemiku. Jednak z hľadiska jeho finančnej udržateľnosti a tlaku na rozpočet Sociálnej poisťovne, ako aj polemiku o tom, že je diskriminačný voči určitej skupine seniorov. Teda voči seniorom, ktorí deti nemajú, ktorým deti zomreli, ktorých deti sú zdravotne ťažko postihnuté alebo ktorých deti pracujú v zahraničí,“upozornil minister práce. Aj vládny kabinet potvrdil diskriminačný charakter tohto zákona.

Rezort práce chce rozbehnúť diskusiu o alternatívnych riešeniach. Tie nebudú diskriminovať ani bezdetnýc seniorov, či tých, ktorých deti nemôžu svojim rodičom pomôcť týmto spôsobom.

„Toto riešenie, ako je už známe, by si však vyžadovalo zmenu ústavy, pretože rodičovský dôchodok je zakotvený v ústave, a teda, potrebovali by sme samozrejme dosiahnuť ústavnú dohodu naprieč politickým spektrom v parlamente. Čiže nie len v koalícii ale aj v opozícii by s tým museli niektorí poslanci súhlasiť,“dopĺňa Tomáš.

Zatiaľ teda žiadna zmena

„Kým takáto celopolitická ale aj celospoločenská dohoda nevznikne, tento náš zákon ostane len v šuplíku a nepredložím ho do parlamentu a my budeme naďalej v júni vyplácať rodičovský dôchodok a v decembri riadny 13. dôchodok,“ uzavrel Tomáš.

Prezidentka svojim konaním rozbúrila vody. Prekročila všetky čiary?
Premiér Robert Fico chce podľa prezidentky Zuzany Čaputovej testovať hranice demokracie snahou o reorganizáciu súdnictva a útokmi na Ústavný súd. V interview pre britské periodikum sa vyjadrila kriticky na Ficovu adresu kvôli jeho snahe o... Čítať ďalej
11 | 03 | 2024 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydenni