Ďalší šialenec sa vyhráža streľbou na českých univerzitách. Požaduje výkupné
11 | 03 | 2024 I Dušan Janek

Polícia po celej Českej republike sa zaoberá anonymným vyhrážaním zatiaľ neznámeho páchateľa. Ten sa vyhráža, že v prípade nesplnenia jeho podmienok pôjde a začne strieľať v budovách univerzít. Podľa Univerzity Karlovej požaduje výkupné. Policajti v rôznych krajoch prijímajú bezpečnostné opatrenia, ktoré nechcú bližšie špecifikovať.

„Rôzne krajské riaditeľstvá, ktorých sa vyhrážanie týka, zaistia na univerzitách bezpečnostné opatrenia,“ vyjadrila sa pre Novinky.cz hovorkyňa pražskej polície Eva Kropáčová. Čo páchateľ požaduje, polícia neuviedla.

Hovorca Univerzity Karlovej Václav Hájek povedal, že hromadný email prišiel o deviatej hodine rannej do šiestich škôl s tým, že páchateľ požaduje výkupné. „Vedenie Univerzity Karlovej informovalo Políciu Českej republiky, ktorá oznámila, že bezprostredné nebezpečenstvo nehrozí,“ uviedol Hájek. Streľbou hrozil na neuvedenom mieste.

Policajné orgány vyšetrujú aj v oblasti Plzne

Policajti strážia priestory a pracoviská Západočeskej univerzity v Plzni (ZČU). Informáciu potvrdila jej hovorkyňa Andrea Čandová. Hliadky postupne prišli do hlavného internátu na Boroch i do budov v centre mesta. Vedenie ZČU celú vec konzultuje s políciou a je s ňou v kontakte. „Ochranka bola upozornená na možné nebezpečenstvo a požiadaná o zvýšenú opatrnosť pri kontrole vstupu osôb do objektu univerzity,“ dodala Čandová.

Policajné prezídium na sociálnej sieti X informovalo o možnej potenciálnej hrozbe. „Po oznámení o tejto hrozbe smerujúcej k niekoľkým univerzitám, v ktorej sa anonym vyhráža streľbou, sme ihneď začali vykonávať kroky k zaisteniu bezpečnosti všetkých možných dotknutých objektov,“ uviedli funkcionári Policajného prezídia.

Režim vyučovania zostáva nezmenený

„Ohrozenie bezpečnosti nehrozí, evakuácia podľa Polície Českej republiky nie je odporučená. Zostávame v normálnom režime vrátane výuky. Ďalšie informácie dodáme,“ napísal prostredníctvom emailu bezpečnostný odbor rektorátu Právnickej fakulty Univerzity Karlovej Otomar Sláma. Škola aktívne spolupracuje s políciou.

Decembrová streľba v Prahe: Prehovoril knihovník!
Filozofická fakulta Karlovej univerzity zverejnila dokument, týkajúci sa streľby z 21. decembra 2023. Ten svedčí o veľkom fiasku polície. Knihovník fakulty tvrdí, že ho policajti v hlavnej budove fakulty oslovili medzi 14.00 a 14.20 hod. Strieľať... Čítať ďalej
12 | 01 | 2024 | Eka Balašková

21. decembra vlaňajšieho roka sa na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej stala tragédia. Aktívny strelec David K. začal strieľať do ľudí. Zanechal po sebe 14 mŕtvych a 25 zranených. Polícia od tej doby podobné hrozby berie vážne a po páchateľoch aktívne pátra. U ľahších cieľov, medzi ktoré sa zaraďujú aj školy a univerzity, zabezpečuje zvýšenú ochranu.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik