Blanár: Nech to opozícia prekrúca, ako chce, žiadna izolácia sa nekoná (VIDEO)
12 | 03 | 2024 I Eka Balaskova

Česká vláda vstúpila do predvolebnej prezidentskej kampane na Slovensku. Nech to opozícia prekrúca, ako chce, slovensko-česká spolupráca pokračuje ďalej a žiadna izolácia sa nekoná. Divákov o tom ubezpečil aj minister zahraničia Juraj Blanár (Smer-SSD) v relácii O 5 minút 12 v nedeľu (10. marca) na poludnie.

V diskusii s Martinom Dubécim sa Blanár venoval nie len kroku českej vlády, ktorá má veľmi slabú podporu u svojich občanov, ale aj tomu, o čom rokoval s ruským ministrom zahraničia Lavrovom. Výsledky tohto rokovania budú dôležité aj pre dvojstranné rokovanie slovenskej a ukrajinskej vlády, ktoré sa uskutoční v apríli v Michalovciach.

Legitimita českej vlády

„Je to vyjadrenie českých kolegov, ktorí teraz nemajú veľkú dôveru v rámci Českej republiky. Dôvera českej vlády je na úrovni sedemnástich percent, čo je asi dôvera predchádzajúcej Matovičovej vlády,“ poukazuje minister zahraničia na váhu slov vlády Petra Fialu.

NIEČO SA CHYSTÁ! Robert Fico a bývalý prezident Českej republiky spoločne prehovoria
Predseda vlády SR Robert Fico sa v pondelok 11. marca stretne v priestoroch historickej budovy Úradu vlády SR v Bratislave s bývalým prezidentom Českej republiky Václavom Klausom. Približne o 13.00 h sa uskutoční spoločné vyhlásenie pre... Čítať ďalej
10 | 03 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Zásah do prezidentskej kampane

„My neurobíme žiaden krok, ktorý by bol bilaterálny natoľko, aby sme zhoršili tieto unikátne vzťahy, ktoré sme si zadefinovali aj do Programového vyhlásenia vlády. To, že máme na niektoré veci rozdielny názor, to hovoríme úplne otvorene a suverénne, ale v mnohých veciach sa aj zhodujeme,“upozorňuje Blanár a medzi to, v čom sa vlády zhodujú, radí, že na Ukrajine ide o porušenie medzinárodného práva. Zhodujú sa tiež na potrebe pomoci Ukrajine, no nezhodujú sa na forme pomoci.

Pripravované stretnutie vlád

„Hovorili sme to jasne aj pred voľbami a hovoríme to aj po zostavení vlády, že nebudeme dodávať zbrane zo skladov Ozbrojených síl SR na Ukrajinu, ale budeme pomáhať humanitárnou pomocou, rovnako aj pri odmíňovaní, ale aj v množstve iných vecí, ktoré máme pripravené na spoločné zasadnutie ukrajinso-slovenské, ktoré sa uskutoční 11. apríla tohto roku,“ pripomína Blanár s tým, že stretnutie vlád Slovenska a Ukrajiny v Michalovciach už dávnejšie avizoval aj Robert Fico.

Tradícia spoločných stretnutí

Spoludiskutérovi pripomenul, že spoločné zasadnutia vlád Česka a Slovenska sú tradíciou, ktorú založila jedna zo starších Ficových vlád.

„Je to niečo, čo bolo nadštandardné, všetky ostatné veci bežia. Ak tu bolo niečo zrušené zo strany českej vlády, tak to bolo iba toto zasadnutie. Jedným dychom dodali, že V4-ka pokračuje ďalej,“ poznamenal Blanár, čím vyvrátil tvrdenie, že tieto stretnutia majú tradíciu ešte z čias Mečiara. Pokračovanie V4-ky v normálnom režime Blanár potvrdil tým, že on sám ide po dvadsiatom marci na zasadnutie ministrov tohto zoskupenia.

Minister Blanár potvrdil, že sa robí zahraničná politika na štyri svetové strany
Rozhodnutie českého kabinetu odložiť medzivládne konzultácie so Slovenskom je nepochopiteľné. Myslí si to minister zahraničných vecí Juraj Blanár (Smer-SD). Považuje to za vstup do kampane pred prezidentskými voľbami. Poslanec Národnej rady (NR) SR... Čítať ďalej
10 | 03 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Ešte k stretnutiu s Lavrovom

Blanár rovnako, ako premiér tvrdí, že tento konflikt, hoci je porušením medzinárodného práva, nevedie k vojenskému riešeniu, preto je nutné hľadať diplomatické riešenie.

„Toto som komunikoval úplne jasne aj pánovi ministrovi Lavrovovi – je to porušenie medzinárodného práva a je potrebné hľadať mierové riešenie. Debatovali sme o Zelenského návrhu, rovnako o čínskom návrhu a sám pán minister Lavrov hovorí ešte o ďalších aktivitách, asi desiatich mierových iniciatívach,“ dopĺňa Blanár. Niektoré sú utajované a mali by viesť k mierovému riešeniu. Lavrov teda podľa jeho slov pripustil rokovania, no musia na ne byť pozvaní. Ani aktivita, ktorá sa chystá v Davose nebude úspešná, pokiaľ k nej nebude prizvané Rusko. 

Slovenské záujmy

Rokovanie s Blanára s Lavrovom obsahovalo aj témy energií, keďže z Ruska stále odoberáme aj plyn a jadrové palivo – komodity, na ktoré sankcie uvalené neboli. V tejto súvislosti bude plyn a jadrové palivo dôležitou témou aj na rokovaní s ukrajinskou vládou. Ruská strana je totiž pripravená dodržať kontrakty, ktoré sú uzavreté minimálne do r. 2028.

 „Ľudia slabého ducha.“ ČTV označuje ľudí protestujúcich proti vláde ako českých dezolátov
Česká televízia by sa mala veľmi hanbiť a dlho sa ospravedlňovať za vulgárnosť tohto týždňového pseudodokumentu Obchod so strachom, ktorý útočí na samotnú podstatu demokracie. Slovenský premiér Robert Fico v reakcii na krok českej vlády ukončiť... Čítať ďalej
11 | 03 | 2024 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik