ZRUŠÍ ČESKO DIPLOMATICKÉ VZŤAHY AJ S VATIKÁNOM? Pápež František vyzýva Ukrajinu na KAPITULÁCIU
10 | 03 | 2024 I Diana Zaťková

Ukrajina by mala mať odvahu na vyvesenie bielej vlajky a rokovania o ukončení vojny s Ruskom. Povedal to podľa agentúry Reuters pápež František v rozhovore, ktorý má švajčiarska televízia RSI odvysielať 20. marca. Pápež naznačil, že konflikt sa pre Ukrajinu nevyvíja dobre a hovoril v tej súvislosti o porážke. To sú oveľa tvrdšie výroky oproti výzvam na diplomatické rokovania od premiéra Roberta Fica. Ako si s tým česká vláda poradí? Odmietne sa baviť aj s Vatikánom?

Pontifik povedal nahlas to, čo si mnohí len šuškajú

Pápež František sa s tým nebabral a označil Ukrajinu za porazenú stranu vo vojne s Ruskom. Povedal, že by mala nájsť odvahu priznať to a pristúpiť na rokovania.

Pápeža sa v rozhovore opýtali na jeho postoj v debate medzi tými, ktorí hovoria, že by sa Ukrajina mala vzdať, pretože nie je schopná vypudiť ruské sily, a tými, ktorí tvrdia, že by to legitimizovalo počínanie silnejšieho. Pýtajúci v rozhovore použil termín „biela vlajka“.
Keď vidíte, že ste porazený...

„To je jedna interpretácia, to je pravda,“ povedal František podľa prepisu rozhovoru a jeho čiastočného záznamu, ktoré má Reuters k dispozícii. „Ale domnievam sa, že najsilnejší je ten, kto zhodnotí situáciu, pomyslí na ľudí a má odvahu k bielej vlajke a koná,“ povedal pápež a dodal, že rokovania by sa mali konať s pomocou svetových mocností. Na otázku, či je pripravený rokovanie sprostredkovať, odpovedal: „Som tu.“

„Slovo konať je odvážne slovo. Keď vidíte, že ste porazený, že veci sa nevyvíjajú dobre, musíte mať odvahu na konanie,“ povedal František.

Podľa Reuters je to zrejme prvýkrát, čo pápež použil pojmy ako „biela vlajka“ alebo „porazený“ v debate o vojne na Ukrajine, hoci už v minulosti hovoril o potrebe rokovaní.

TOTO SME NEČAKALI! Ohromná podpora z ČESKA
Bratia a sestry spoza Moravy, ďakujeme! Česi stále dokazujú, že česko-slovenské vzťahy sú oveľa hlbšou a trvalejšou hodnotou ako jedno klbko hadov, a tak ako ich nedokázal zničiť Matovič, nedokáže ich zničiť ani Fiala. Skonštatoval to na sociálnej... Čítať ďalej
08 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Zelenskyj rokovania odmieta

František rozhovor poskytol už minulý mesiac a Reuters ho dostal k dispozícii až v sobotu.

V piatok turecký prezident Recep Tayyip Erdogan po rokovaní s ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským povedal, že Turecko je ochotné zorganizovať mierový summit za účasti Ruska. Zelenskyj povedal, že najskôr je nutné vypracovať mierový plán a až potom začať rokovania s Moskvou. Zdôraznil pritom, že sa nemieni vzdať akéhokoľvek územia.

Zelenskyj má vlastný mierový plán, ktorý predpokladá odchod ruských vojakov z celej Ukrajiny a obnovu jej štátnych hraníc. Kremeľ mierové rokovania za podmienok požadovaných Kyjevom vylučuje.

Viac v článku:

ŽIADNE PRÍMERIE! Zelenskyj odmietol návrh Erdogana
Erdogan sa pokúša sprostredkovať prokovania o mieri. No podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Rusi nesmú dostať ako darček žiadne prímerie, inak obnovia svoje sily a zaútočia na slobodný svet s ešte väčšou intenzitou, informujú české... Čítať ďalej
09 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Čo na to Česi?

V reakcii na kroky slovenskej diplomacie vo vzťahu k Rusku ukončila Česká republika spoločné zasadnutia kabinetov oboch krajín. Podľa premiéra Fialu "nie je možné skrývať výrazné rozdiely" v kľúčových zahraničnopolitických témach.

Fialovej päťkoalícii, ktorá má, mimochodom, najnižšiu podporu od občanov na svete, sa nepáčia Ficove výzvy na diplomatické ukončenie vojny na Ukrajine. A poslednou čerešničkou vraj bolo stretnutie najvyšších diplomatov Ruska a Slovenska - Lavrova a Blanára - v Turecku.

Len pre poriadok - v predvečer rozhodnutia českej vlády o zrušení spoločných medzivládnych konzultácií so Slovenskom navštívil Prahu francúzsky prezident Emmanuel Macron. Spolu s Fialom podpísal akčný plán strategického partnerstva medzi Českou republikou a Francúzskom na obdobie rokov 2024 až 2028. Podľa českého premiéra dokument stanovuje „jasné ciele na posilnenie európskej bezpečnosti a podporu Ukrajiny“. Je to len náhoda?

No, tak sa zdá, že ak si chce česká vláda zachovať aspoň kožu na tvári, mali by okamžite podniknúť kroky aj voči Vatikánu. Takto z mosta do prosta, ako pápež František, totiž situáciu na Ukrajine ešte nikto nepomenoval. Môžeme teraz len čakať, ako sa k tomu Fiala postaví. A čo slovenská opozícia? Budú čušať ako voš pod chrastou. Na to sme už zvyknutí.

Sebavedomý Robert Fico: Suverenita nám svedčí!
Premiér Robert Fico (Smer-SD) vyhlásil, že necíti potrebu meniť svoju rétoriku a že suverenita Slovensku svedčí. Urobil tak na štvrtkovej tlačovej konferencii v súvislosti so zahraničnou politikou a rozhodnutím českej vlády odložiť česko-slovenské... Čítať ďalej
07 | 03 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

AKTUALIZOVANÉ

Vatikán objasnil pápežove slová

Podľa vedúceho tlačového strediska rímskokatolíckej cirkvi Mattea Bruniho tému vlajky nenastolil pontifik, ale autor rozhovoru. Otázka na pápeža znela: “Na Ukrajine sú ľudia, ktorí žiadajú odvahu vzdať sa, bielu vlajku. Iní však hovoria, že to legitimizuje najsilnejších. Čo si o tom myslíte vy?”

František odpovedal: “To je interpretácia. Ale ja si myslím, že najsilnejší sú tí, ktorí vidia situáciu, tí, ktorí myslia na ľudí, tí, ktorí majú odvahu vyvesiť bielu vlajku a vyjednávať. A dnes sa to dá vyjednať s pomocou medzinárodných mocností.”

Na základe tohto citátu teda pápež nevyzýval Ukrajinu na kapituláciu, ale na rokovania o ukončení vojny. Teda presne na to, na čo vyzýva aj premiér Fico.

Rajchl napísal Ficovi otvorený list: Bratské puto a idiotský Fialov krok. NA VÁCLAVÁK SLOVENSKÉ VLAJKY!
Šéf strany PRO Henrich Rajchl napísal otvorený list predsedovi Slovenskej republiky Robertovi Ficovi. "Dlho ma nič tak nenazdvihlo ako zásadné narušenie našich vzťahov so Slovenskom, ktoré by som sa aj napriek tomu, že nerád siaham k silným slovám,... Čítať ďalej
08 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik