Ukrajinské veľvyslanectvo vo Vatikáne reaguje na pápežove slová o vyvesení bielej vlajky
10 | 03 | 2024 I Gabriela Fedičová

Ukrajinské veľvyslanectvo vo Vatikáne odmieta pápežovu radu o mierových rokovaniach, informuje maďarský portál Mandiner. Ukrajinské veľvyslanectvo hovorí o tretej svetovej vojne.

Ukrajinské veľvyslanectvo vo Vatikáne v nedeľu odmietlo návrh pápeža Františka na mierové rozhovory s Kyjevom a zdôraznilo: ani mierové rozhovory s Hitlerom neboli ponúknuté počas druhej svetovej vojny.

"Dôslednosť je veľmi dôležitá. Keď hovoríme o tretej svetovej vojne, ktorá sa deje práve teraz, musíme sa poučiť z druhej svetovej vojny," uviedla diplomatická misia v správe zverejnenej na sociálnych sieťach a zdôraznila, že "ak chceme ukončiť vojnu, musíme urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme draka zabili".

Pápež František poskytol minulý mesiac rozhovor švajčiarskej televízii RSI, ktorého prepis a čiastočné video získala v sobotu tlačová agentúra Reuters. 

"Myslím si však, že silnejší je ten, kto rozumie situácii, myslí na ľudí, má odvahu na bielu vlajku a vyjednáva."

Podľa pápeža musia byť rokovania vedené s pomocou veľmocí.

Bolo to prvýkrát, čo pápež použil termíny "biela vlajka" a "porazený" v súvislosti s vojnou na Ukrajine, hoci v minulosti zdôraznil potrebu rozhovorov. Po pápežových poznámkach hovorca Svätej stolice Matteo Bruni zdôraznil: Hlava Cirkvi nehovorila o kapitulácii, ale o vyjednávaní. A symbolicky použil "bielu vlajku".

Celý rozhovor je naplánovaný na 20. marca.

Ukrajinská armáda medzitým v nedeľu oznámila, že ruské sily v noci obnovili útoky bezpilotných lietadiel na Ukrajinu a dodala, že protivzdušná obrana zničila 35 z 39 bezpilotných lietadiel Šáhid.

Drony sa zameriavali najmä na južnú Ukrajinu vrátane Odeskej oblasti, pričom nie sú známe žiadne obete. Ruská strana tiež zaútočila protilietadlovými raketami S-300 na severnú časť Charkovskej oblasti a Doneckú oblasť.

ZRUŠÍ ČESKO DIPLOMATICKÉ VZŤAHY AJ S VATIKÁNOM? Pápež František vyzýva Ukrajinu na KAPITULÁCIU
Ukrajina by mala mať odvahu na vyvesenie bielej vlajky a rokovania o ukončení vojny s Ruskom. Povedal to podľa agentúry Reuters pápež František v rozhovore, ktorý má švajčiarska televízia RSI odvysielať 20. marca. Pápež naznačil, že konflikt sa pre... Čítať ďalej
10 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik