Minister Blanár potvrdil, že sa robí zahraničná politika na štyri svetové strany
10 | 03 | 2024 I Gabriela Fedičová/TASR

Rozhodnutie českého kabinetu odložiť medzivládne konzultácie so Slovenskom je nepochopiteľné. Myslí si to minister zahraničných vecí Juraj Blanár (Smer-SD). Považuje to za vstup do kampane pred prezidentskými voľbami. Poslanec Národnej rady (NR) SR Martin Dubéci (PS) to odmieta. Krok českej vlády je podľa neho štandardným diplomatickým nástrojom. Vyplýva to z ich vyjadrení v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

"Je to jasný diplomatický signál, je to zhoršenie česko-slovenských vzťahov. (...) Je to dosah tzv. suverénnej zahraničnej politiky," skonštatoval Dubéci. Zároveň poukázal na kritiku zahraničnej politiky SR aj zo strany iných štátov. "Míľovými krokmi ideme do izolácie," doplnil.

Minister reagoval, že robia zahraničnú politiku na štyri svetové strany

Nesúhlasí s tvrdeniami o izolácii. V tejto súvislosti pripomenul, že česká vláda zrušila len jedno stretnutie. "Jedným dychom dodali, že V4 pokračuje ďalej," povedal. Slovensko a Česko majú podľa neho nadštandardný vzťah a rozhodnutie českej vlády na tom nič nezmení.

Dubéci tiež skritizoval kroky slovenskej vlády v rámci zahraničnej politiky. Odmietol napríklad stretnutie Blanára s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom. Blanár reagoval, že to bolo súčasťou diplomatického fóra. "Povedal som mu, že vojna na Ukrajine je porušením medzinárodného práva a že je potrebné hľadať mierové riešenie," podotkol. Rokovať mali aj o mierovom pláne ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Ten podľa ministra nemá šancu na úspech.

Blanár zároveň potvrdil, že Slovensko nepozvali na telekonferenciu o Ukrajine vo Francúzsku. Označil to za pochopiteľné. "Pochopili, že náš názor je, že nebudeme podporovať toto vojnové štváčstvo," uzavrel. Poslanec za tým vidí znak izolácie.

Minister Kaliňák doslova "posadil" Dubéciho z PS na zadok. Ten chce pomáhať Ukrajine muníciou
Predseda poslaneckého klubu opozičného Progresívneho Slovenska (PS) Martin Dubéci volá po odtajnení doplnenia štatútu Slovenskej informačnej služby (SIS). Minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) v diskusnej relácii TA3 V politike reagoval, že v... Čítať ďalej
10 | 03 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik