Macronova horúčka rastie. Chce tiahnuť do Ruska ako Napoleon. Aby nedopadol rovnako
11 | 03 | 2024 I Dušan Janek

Rusi vytlačili Francúzov zo subsaharskej Afriky a pre Macrona to bola mimoriadna medzinárodná hanba. Navyše zostávala otázka, čo urobiť s tými skvele vycvičenými zabijakmi? Ako ich využiť? Aj čísla pred voľbami do Európskeho parlamentu zostávajú žalostne nízke v porovnaní s prudkým nárastom podpory strany Marine le Penovej, ktorá by, ak by sa dnes konali prezidentské voľby a Macron by ešte mohol kandidovať, ľahko zvíťazila. Zostáva teda len jedna možnosť: Do boja!

Európsky portál Politico priniesol podrobné informácie o výcviku špeciálnych jednotiek francúzskej cudzineckej légie, ktoré ich majú pripraviť na boj s nepriateľom, akým je Rusko, uvádzajú Parlamentné Listy.cz.

Francúzski vojaci trénujú na vražedných poliach Európy

"Svet odhalil svoju pravú povahu: je nestabilný, nebezpečný a nie každý je priateľ," povedal jeden z francúzskych plukovníkov.

Francúzski vojaci sa pripravujú na konflikt vysokej intenzity proti nepriateľovi, ktorý sa im môže vyrovnať palebnou silou - čo je veľká zmena pre armádu, ktorá uplynulé desaťročie strávila bojmi proti povstaleckých kampaniach na miestach ako Mali a Afganistan.

Bojové akcie na Ukrajine, ktoré trvajú už tretí rok, priniesli na kontinent totálnu vojnu, povedal plukovník Axel Denis, ktorý vedie centrum bojového výcviku (CENTAC) v Mailly-le-Camp na východe Francúzska.

"Svet odhalil svoju pravú povahu: je nestabilný, nebezpečný a nie každý je priateľ. Pripravujeme sa na kultúru ostražitosti, aby sme boli v krátkom čase pripravení," povedal pre Politico počas návštevy tábora. "CENTAC je jediné miesto (vo Francúzsku), kde môžete vidieť, ako vyzerá vojna."

Podmienky výcviku vojakov v CENTAC sa čo najviac približujú skutočnému bojisku. Reprodukuje sa zvuk, teplo a svetlo delostreleckej paľby, všade sú rozmiestnené falošné míny a rádiové spojenie môže byť prerušené bez predchádzajúceho upozornenia.

Tábor s rozlohou 120 kilometrov štvorcových je vo Francúzsku jedinečný. S rozlohou väčšou ako Paríž je jediným miestom, kde môžu spoločne cvičiť rôzne jednotky francúzskej armády - pechota, obrnené vozidlá, delostrelectvo a ženisti - ktoré sú zvyčajne roztrúsené po celej krajine. Je to tiež jediné miesto, kde sú celoročne v akcii dva tucty tankov Leclerc.

Dôstojníci nemenujú potenciálnych nepriateľov, ale výcvik je zameraný na prípravu vojakov na boj s nepriateľom, akým je Rusko.

Francúzski vojaci sa učia používať mapy a operovať bez elektronických zariadení

Po desaťročiach vojenských operácií v Afrike sa Francúzsko čoraz viac zameriava na východné krídlo Európy - a jeho ozbrojené sily musia byť dôveryhodné, povedal v januári šéf armády generál Pierre Schill. Do roku 2027 chce byť francúzska armáda schopná nasadiť jednu divíziu s približne 25 000 vojakmi za 30 dní.

"Nie sme v rovnakej situácii ako Ukrajina, ale sme súčasťou koalície, a to so sebou prináša záväzky," povedal. "Pojem dôveryhodnosti v kolektívnej obrane, najmä v NATO, je nevyhnutný."

Spojenecká vojna s použitím všetkých prostriedkov

V scenári určenom pre francúzskych stážistov je ich cieľom spomaliť nepriateľov, ktorých hrajú skúsení vojaci trvalo umiestnení v CENTAC. Nie je to ľahká úloha.

Hlavným ponaučením z Ukrajiny je podľa dôstojníkov CENTAC vyhnúť sa frontálnym útokom, ktoré vedú k obrovským stratám a nedokážu zatlačiť nepriateľa späť.

Namiesto toho musí pechota, obrnené jednotky, ženisti a delostrelectvo, integrované s novými technológiami, ako sú drony, ktoré sprostredkúvajú informácie vojakom a poskytujú smrtiacu silu na bojisku, bez problémov spolupracovať.

"Vojna na Ukrajine posilnila význam totálnej vojny. Je to jediný spôsob boja," povedal podplukovník Vincent, vedúci kancelárie koordinácie a velenia tábora. Jeho priezvisko nemôže byť z bezpečnostných dôvodov zverejnené.

Armády, ktoré nie sú schopné kombinovať tanky, delostrelectvo a pechotu, sú vystavené obrovskému riziku, ako to obe strany preukázali na Ukrajine.

Ukrajinskí vojaci, ktorí boli vycvičení na celom Západe, sa teraz učia takéto komplexné zručnosti.

Ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku

V čase, keď sa výcvik rozbieha, je nálada na veliteľstve CENTAC pochmúrna.

Počas aktualizácie stavu dôstojníci oznamujú, že nepriateľovi sa podarilo zničiť obrnené vozidlá - cvičiaci tak musia bojovať s menším množstvom techniky.

Záverečné cvičenie trvá 96 hodín. Vojaci spia v priemere štyri hodiny denne, zvyčajne v nepohodlných vojenských vozidlách. Každých päť minút sa musia presúvať, inak musia čeliť (falošným) výbuchom.

"Ak je ich reakcia neprimeraná, sú za to potrestaní," povedal plukovník Axel Denis. "Je to fyzická konfrontácia, ale predovšetkým je to o túžbe vydržať, bojovať, dominovať."

Cvičenci sa zapájajú do elektronického boja, zaoberajú sa logistickými a chemickými hrozbami a musia prijímať dôležité rozhodnutia, pričom sú nevyspatí.

Vojaci sa tiež učia pracovať s mapami namiesto počítačov a telefónov - v tzv. zníženom režime -, aby boli pripravení na situácie na bojisku, keď sú siete rušené protivníkom.

Výcvikový tábor CENTAC vo Francúzsku je väčší ako Paríž

V čase, keď je každý neustále hyperkonektívne pripojený, chcú inštruktori CENTAC-u, aby si vojaci uvedomovali riziká spojené s pobytom na internete.

"Smartfóny a sociálne médiá predstavujú pre vojakov skutočnú hrozbu," povedal podplukovník Vincent. Nepriateľské sily majú nástroje na detekciu signálov a delostreleckú paľbu na odkrytých miestach; jeden kapitán prišiel o celý svoj tím kvôli smartfónu.

Po výcviku vojaci dostanú hodnotenie výkonu a známku na stupnici od jednej do piatich.

"Nikdy sme nedali päťku," povedal podplukovník Vincent. Ako hovorí motto francúzskej cudzineckej légie: "Ťažký výcvik, ľahká vojna," dodal.

ŠIALENOSTI NA POKRAČOVANIE! Upozorňuje generál Jozef Viktorín
Šialenosti na pokračovanie. Tak označil generál Jozef Viktorín (hnutie Republika) posledné vyjadrenia francúzskeho prezidenta Macrona. Registruje ich ako „lapanie po čomkoľvek, o čo sa dá zachytiť, keď ako hlava štátu stráca pôdu pod nohami.... Čítať ďalej
09 | 03 | 2024 | Dušan Janek

J. V. Musíme si prestať klamať, že len Joe Biden je jastrab. Dnes vidíme militaristické túžby zaútočiť na Rusko po celom Pobaltí, od Švédska cez Fínsko a Estónsko až po Litvu, a Macron zo svojho zorného uhla pre militaristicky zmýšľajúcich politikov dokázal vzbudiť záujem, čo je vidieť aj u českého politika Alexandra Vondru, ktorý zrazu prepukol v obdiv a lásku k Macronovi. Vojna proti Rusku môže byť pre euroatlanticky zmýšľajúce politické strany atraktívnou volebnou témou. Dnes sa zatiaľ predpokladá, že posilnia protimainstreamové strany pre voľby do EP, ale môžu posilniť aj strany, ktoré si to chcú pred júnovými voľbami rozdať s Ruskom. Pred nami sú ešte mesiace napätého čakania. A bohužiaľ pre svojich voličov to Vondra presne vycítil.

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik