Česi píšu: Facka Ficovi? Skôr si ju dal Fiala sebe...
10 | 03 | 2024 I Gabriela Fedičová

Česká vláda tento týždeň prerušila spoločné stretnutia so slovenskou vládou, najmä pre rozdielne názory na vojnu na Ukrajine. Bývalý minister zahraničných vecí Jan Kavan to v rozhovore pre To Be Clear opísal ako niečo veľmi nezvyčajné v diplomacii. Podľa neho sa česká vláda strápnila a stala sa komickou. Poukázal na to, že Ficove postoje nie sú vo svete ojedinelé.

Kavan považuje kroky českej vlády voči slovenskému kabinetu za kontraproduktívne. "Česká vláda niečo také neurobila, ani keď sme mali výrazné nezhody s vtedajším premiérom pánom Mečiarom. Nepamätám si, že by som sa niekedy dostal do tohto bodu. Považujem to za mimoriadne kontraproduktívne," povedal s odkazom na vzájomnú prepojenosť vzťahov medzi oboma krajinami, potrebu spolupráce v energetike, doprave, obchode a ďalších oblastiach.

"Prerušenie spoločnej schôdze, hoci len na krátky čas, považujem pre českú vládu za veľmi nešťastné. Som rád, že premiér Fico na to reagoval veľmi pozitívne a dal jasne najavo, že slovenská vláda neohrozí československé vzájomné vzťahy. Stále dúfam, že česká vláda si uvedomí, že toto nie je riešenie, musíme rokovať," pokračoval bývalý diplomat v relácii "Aby to bolo jasné".

Je rád, že Fico bojuje za mierové riešenie na Ukrajine, pretože už dávno je jasné, že tento rusko-ukrajinský konflikt nemá vojenské riešenie.

"Treba hľadať kompromis. Vráťme sa k dohode, na ktorej sa dohodli Ukrajina a Rusko v marci 2022 a ktorú potom zastavil Boris Johnson a americký prezident," povedal Kavan s tým, že ho veľmi mrzí, že česká vláda naďalej posiela zbrane na Ukrajinu, ale stále prerušuje vzťahy so slovenskou vládou, ktorá k vojne na Ukrajine zaujala veľmi rozumný postoj.

V diplomatickom svete je to úplne nevhodné správanie

"Predpokladám, že po najbližších parlamentných voľbách dôjde k zmene vlády, a keď bude v opozícii koalícia Spolu alebo Fialova ODS, dúfam, že nová vláda vyhlási, že takéto rokovania nie sú možné. Bohužiaľ, táto skratkovitá, emocionálna, absurdná reakcia môže skutočne ohroziť československé vzťahy," obáva sa Kavan s tým, že československé vzťahy musia byť nadštandardné, bez ohľadu na to, kto je pri moci.

Médiá a umelci hovoria, že česká vláda dala slovenskej vláde facku

Kavan to však číta trochu inak: "Nemyslím si, že Fialova vláda dala Ficovi facku. Ficova reakcia dala jasne najavo, že to tak nebral, reagoval veľmi štátnicky, rozumne a pokojne. Myslím si, že česká vláda sa strápnila a stala sa komickou. Ak sa pozriete na reakciu na Slovensku, s výnimkou opozície, nikto iný to nebral ako facku. Naopak. Myslím si, že v očiach voličov premiéra Fica, ktorých je väčšina, môže táto reakcia len podporiť jeho stanovisko. Česká vláda si do veľkej miery dala facku," povedal Kavan a odporučil vláde, aby od tejto nenávistnej rétoriky čo najskôr upustila.

Divákom pripomenul, že Ficova pozícia nie je vo svete ojedinelá. "Pozícia premiéra Fica už nie je úplne ojedinelá vo svete a je čoraz viac snáh o nájdenie mierového riešenia na Ukrajine a dúfam, že Slovensko v tom zohrá pozitívnu úlohu. Turecko, Čína, India, Brazília to tiež chcú. S týmto postojom sa Česká republika dostáva do úplnej medzinárodnej izolácie," uzavrel Jan Kavan.

Český expremiér: Na pomoc k svojmu hysterickému útoku na Slovensko si vzala Fialova vláda Šimečku
Česká vláda pod vedením premiéra Fialy spustila ďalší veľmi kontroverzný krok. Prerušila vzťahy na najvyššej úrovni so slovenskou vládou. A to až do doby než slovenská vláda pochopí, že nemôže robiť úplne samostatnú a suverénnu politiku.... Čítať ďalej
10 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik