Andreja Babiša považujú za bezpečnostnú hrozbu. Kvôli postojom k Ficovi
10 | 03 | 2024 I Dušan Janek

Bývalý český premiér Andrej Babiš (ANO) je podľa českého ministra zahraničných vecí Jana Lipavského (Piráti) "svojimi výrokmi" bezpečnostnou hrozbou pre Českú republiku.

"Spôsob, akým podkopáva obranyschopnosť a medzinárodnopolitické postavenie našej krajiny, sa stáva bezpečnostnou hrozbou pre túto krajinu," poukázal Lipavský na Babišove "mierové príspevky" v Otázkach Václava Moravca, ktoré boli venované ukončeniu česko-slovenských medzivládnych konzultácií. 

V reakcii na rozdielne názory slovenského kabinetu Roberta Fica na zahraničnopolitické otázky sa česká vláda tento týždeň rozhodla zmeniť vzťahy medzi oboma krajinami a dočasne zrušila česko-slovenské medzivládne konzultácie. O ochladení vzťahov so Slovenskom informoval premiér Petr Fiala (ODS) s tým, že "nie je možné ignorovať zásadné názorové rozdiely v kľúčových zahraničnopolitických otázkach, akou je aj stretnutie slovenského ministra zahraničných vecí s ministrom zahraničných vecí Ruskej federácie".

Lipavský tento krok obhajoval v nedeľných Otázkach Václava Moravca. "Na to, aby sa konalo medzivládne stretnutie, v ktorom je veľa spolupatričnosti a symboliky, nie je v tomto momente vhodná chvíľa," povedal.

"Našej vláde ide nanajvýš o bezpečnosť tejto krajiny a každý, kto sleduje ruskú agresiu voči Ukrajine za posledné dva roky vidí, že Ukrajina je tou hrádzou proti ruskému vplyvu," povedal a dodal, že konanie členov slovenskej vlády "proti tejto politike" považuje za "kľúčový moment".

"Česká vláda bola obvinená z podpory vojny na Ukrajine - to je absolútne absurdné," povedal Lipavský o tom, čo vadilo českému kabinetu v rámci rétoriky, ktorá prichádza z vlády slovenského premiéra Roberta Fica.

MIMORIADNE PÁTRANIE! POMÔŽTE PRI PÁTRANÍ PO NEZVESTNOM MILANOVI (FOTO)
Milan (31) z okresu Prievidza, ktorý odišiel zo sociálneho zariadenia, je nezvestný už štvrtý deň. Pátrači pracujú s verziou, že išiel do prírody, márne po ňom pátrajú desiatky profesionálov aj dobrovoľníkov. Polícia sa so žiadosťou o pomoc... Čítať ďalej
10 | 03 | 2024 | Gabriela Fedičová

Je politika slovenského premiéra ohrozením pre Českú republiku?

"Ohrozuje vláda Roberta Fica bezpečnosť Českej republiky?" spýtal sa po Lipavského slovách moderátor Václav Moravec, ktorý ho požiadal, "aby to takto neformuloval". "Tak neohrozuje," mal moderátor po tejto odpovedi jasno. "Nemôžeme povedať, že slovenská vláda ohrozuje bezpečnosť Českej republiky," dostal napokon Moravec odpoveď od šéfa českej diplomacie.

Hneď nato Lipavského argumenty skritizoval exminister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek (SOCDEM), ktorý pripomenul, že v koncepcii zahraničnej politiky snemovne sa uvádza, že základom našej diplomacie a zahraničnej politiky sú susedské vzťahy. Podľa Zaorálka Ficova vláda neohrozuje len bezpečnosť Českej republiky, ale aj naše záujmy v Aliancii a Európskej únii. Uviedol, že Ficova vláda nielenže nespochybnila balík finančnej pomoci pre Ukrajinu, ale podporila aj vstup Fínska a Švédska do NATO.

"Nesúhlasím s Robertom Ficom a súhlasím s pánom Lipavským, že mu tie slová vadia," priznal Zaorálek, ale odmietol, aby sa kvôli Ficovým kontroverzným výrokom oslabila spolupráca s Bratislavou, čo by podľa neho ovplyvnilo aj spoluprácu na iných úrovniach, vrátane Vyšehradskej štvorky (V4).

Fiala nás vracia o 30 rokov späť
Hoci Václav Klaus a Vladimír Mečiar pochádzali z rôzneho politického a ideového prostredia, súhlasili iba v máločom, dokázali sa nad rozpormi českej a slovenskej politickej reprezentácie povzniesť. Aj preto sa Česi a Slováci rozišli v dobrom.... Čítať ďalej
09 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Na to reagoval aj europoslanec Alexandr Vondra (ODS) s kritikou, ktorá prišla od predsedu opozičného hnutia ANO Andreja Babiša na adresu kroku Fialovej vlády, v ktorej bývalý premiér povedal, že to, že sa s niekým prestaneš baviť, ak sa správa zle, platí možno na ihrisku a nie v medzinárodnej politike. Vondra na tieto slová reagoval slovami, že za éry Andreja Babiša "tu žiadna zahraničná politika nebola". "Prezident Miloš Zeman robil svoju politiku Ruska a Číny a Andrej Babiš robil svoju politiku podpory svojich obchodných záujmov a minister zahraničných vecí Petříček sa vmiešaval a mlčal," povedal Vondra, ktorého bývalý prezident Zeman začiatkom tohto týždňa nazval "idiotom".

Tak ako tak, Babišovi narastajú percentá

Ako však ukázal februárový volebný model agentúry Kantar pre Českú televíziu, Babišovo hnutie napriek kritike naďalej posilňuje. Jeho náskok v prieskume je viditeľný popri druhej ODS a možnej koaličnej SPOLU. V porovnaní s ňou by dosiahlo takmer dvojnásobný zisk. Ak by strany kandidovali samostatne, do Poslaneckej snemovne by sa dostalo šesť subjektov.

Andrej Danko sa pustil do liberálov otvorene...(VIDEO)
Umelcom sa nepáči, že Ministerstvo kultúry SR dalo stop ich kvázi umeleckej produkcii. Doterar parazitovali na financiách, ktoré sa podľa ministerstva kultúry dajú využiť oveľa lepšie. Napríklad na podporu folklóru, zvýšenia povedomia a... Čítať ďalej
10 | 03 | 2024 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik