ŽIADNE PRÍMERIE! Zelenskyj odmietol návrh Erdogana
09 | 03 | 2024 I Diana Zaťková

Erdogan sa pokúša sprostredkovať prokovania o mieri. No podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Rusi nesmú dostať ako darček žiadne prímerie, inak obnovia svoje sily a zaútočia na slobodný svet s ešte väčšou intenzitou, informujú české Parlamentní Listy.

Prímerie by prospelo iba Rusku

Turecký prezident Erdogan prišiel s návrhom, že by mohol sprostredkovať rokovania o mieri, na ktorom by sa zúčastnilo aj Rusko, ale ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ihneď varoval, že takéto prímerie by len Rusom dalo čas na preskupenie síl, na nákup ďalších rakiet i delostreleckých granátov, prípadne ešte viac posilniť svoje vojnové priemyselné kapacity, čo rozhodne nie je v záujme žiadnej krajiny, ktorá stojí o skutočný mier. Rusi by onedlho udreli znova.

Washingtonský Inštitút pre štúdium vojny (ISW) dáva Zelenskému za pravdu. „ISW naďalej hodnotí, že akékoľvek prímerie na Ukrajine by Rusku prospelo, pretože by mu poskytlo čas na obnovu a preskupenie síl pre budúce útočné operácie, optimalizáciu velenia a riadenia, implementáciu skúseností z Ukrajiny a doplnenie zásob ruských síl spôsobom, ktorý je nesmierne náročný, keď prebiehajú boje vysokej intenzity,“ uviedol inštitút.
Zelenskyj rozdával byty

Zelenskyj vo svojom ďalšom prejave poďakoval všetkým svojim spoluobčanom, ktorí robia všetko pre to, aby ruskému barbarstvu všetci spoločne odolali. „A ešte pár vecí pre dnešok. Mal som tú česť odovzdať certifikáty bytu Hrdinom Ukrajiny a rodinám padlých Hrdinov. Toto je naša nová tradícia špeciálne ctiť každého bojovníka, ktorého statočnosť sa stala vzorom,“ zdôraznil ukrajinský prezident.  

„Chcel by som poďakovať všetkým našim ľuďom v regiónoch susediacich s Ruskom – Sumy, Černihiv, Charkov. Každý, kto chráni tieto regióny pred podvratnými skupinami a nepriateľským ostreľovaním, kto zachraňuje ľudí. To je nesmierne dôležité a my si to vážime. Každý z vás, kto robí všetko pre zachovanie normálneho života. Rusko dnes zahájilo ďalší útok na Sumy. Sú tam zranení. Bohužiaľ, sú tam mŕtvi. Úprimnú sústrasť všetkým, ktorí prišli o svojich blízkych. Ruský štát sa za toto zlo rozhodne bude zodpovedať. Naši bojovníci zaistia zodpovednosť teroristov,“ povedal Zelenskyj.

Ukrajinský konflikt môže prerásť v totálnu vojnu v Európe
Ukrajinský konflikt môže prerásť v totálnu vojnu v Európe, dokonca i tretiu svetovú, ako sa vyjadril premiér Robert Fico. Pravdepodobnosť, že sa ruské sily zapoja do nového stretu neustále narastá, ako sa vyjadril člen ruskej dôstojníckej akadémie... Čítať ďalej
09 | 03 | 2024 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik