ZELENSKYJ SA ZBAVUJE RIVALA! Ukrajinci by totiž za prezidenta volili Zalužného
10 | 03 | 2024 I Diana Zaťková

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oficiálne podporil vymenovanie bývalého vrchného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl Valerija Zalužného za budúceho veľvyslanca v Británii. To je krok všeobecne považovaný za pokus odsunúť na vedľajšiu koľaj prezidentovho najväčšieho politického rivala, informuje Breitbart.

Nahradí neposlušného Prystaika

Prezident Zelenskyj vo vyhlásení tento týždeň oznámil, že podporuje generála Zalužného, ​​aby slúžil ako ďalší diplomat krajiny v Spojenom kráľovstve po tom, čo bol začiatkom tohto roka odvolaný zo svojho najvyššieho vojenského postu po neúspechoch protiofenzívy proti Rusku v minulom roku.

Gen. Valerij Zalužnyj mi povedal, že toto je smer, ktorým by sa chcel uberať – diplomacia,“ povedal Zelenskyj a dodal: „Naše spojenectvo s Britániou by sa malo len posilniť.

Po pravdepodobnom schválení Londýna by Zalužnyj nahradil Vadyma Prystaika, ktorý bol pozbavený funkcie vlani v júli po miernej verejnej kritike prezidenta Zelenského.
Poliaci menia rétoriku: ZRAZU DOSTALI CHUŤ NA VOJNU!
Poľský minister zahraničných vecí povedal, že prítomnosť síl NATO „nie je nemysliteľná“ a že oceňuje francúzskeho prezidenta za to, že túto myšlienku nevylúčil, informuje americký portál Breitbart. Radek Sikorski to uviedol počas piatkovej... Čítať ďalej
09 | 03 | 2024 | Diana Zaťková
Stratil dôveru
Zalužnyj si získal všeobecný rešpekt na Ukrajine aj v medzinárodnom meradle za to, že viedol úspešný odsun Rusov z Kyjeva počas začiatku vojny v roku 2022. Zdá sa však, že stratil dôveru vlády po toľko ohlasovanej, no napokon neúspešnej protiofenzíve v minulom roku. Poslednou kvapkou bolo zdanlivo jeho verejné priznanie, že vojna sa zvrhla do patovej situácie v štýle prvej svetovej vojny, pričom o tri mesiace bol  odvolaný z pozície hlavného veliteľa.
 

Hoci pôjde o významný prepad funkcie, Zalužnyj bude pravdepodobne slúžiť ako jedna z popredných medzinárodných osobností Ukrajiny, ktorá lobuje v západných mocnostiach, aby pokračovali v zásobovaní krajiny zbraňami a peniazmi, pričom Spojené kráľovstvo je jedným z popredných finančných a vojenských podporovateľov Kyjeva na medzinárodnej scéne.

Generál Valerij Zalužnyj, foto: Shutterstock

Skutočnosť je iná
Pozorovatelia si však rýchlo všimli, že tento krok v skutočnosti vylúči Zalužného z domáceho politického prostredia na Ukrajine, pričom generál je všeobecne považovaný za hlavného politického rivala Zelenského, ak by sa vo vojnou zmietanej krajine opäť konali voľby.

Ukrajinský politológ Mykola Davydiuk v rozhovore pre New York Times povedal: "To je politický krok... Pre Zelenského je motiváciou zablokovať ho v médiách, že odtiaľto zmizne, že už nie je aktívny."

Len niekoľko dní pred oznámením vymenovania Zalužného do funkcie v Londýne prieskum uskutočnený kyjevskou firmou SOCIS zistil, že bývalý vrchný veliteľ má v potenciálnom prezidentskom súboji značnú výhodu oproti Zelenskému.

Podľa prieskumu v prvom kole hlasovania 41 percent respondentov uviedlo, že by podporilo Zalužného, ​​v porovnaní s iba 23,7 percentami, ktorí podporili Zelenského, uviedol Newsweek.

Ukrajinské volebné pravidlá stanovujú, že ak žiadny kandidát nezíska väčšinu v prvom kole, uskutoční sa druhé kolo volieb. Podľa tohto scenára prieskum ukázal, že 67,5 percenta voličov by podporilo Zalužného, ​​pričom sa predpokladá, že súčasný prezident získa len 32,5 percenta hlasov.
Zelenskyj voľby radšej zrušil

Zatiaľ čo prvé Zelenského prezidentské obdobie sa malo skončiť tento rok, voľby boli zrušené, pričom podľa ukrajinských zákonov je  protiústavné  organizovať prezidentské voľby, keďže v krajine platí stanné právo. 

Zelenskyj predtým vyjadril ochotu usporiadať voľby bez ohľadu na to – ak ich Spojené štáty a EÚ zaplatia –, ale neskôr to odvolal a v novembri uviedol, že by bolo „ absolútne nezodpovedné “ usporiadať voľby, kým je krajina vo vojne.

ŽIADNE PRÍMERIE! Zelenskyj odmietol návrh Erdogana
Erdogan sa pokúša sprostredkovať prokovania o mieri. No podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Rusi nesmú dostať ako darček žiadne prímerie, inak obnovia svoje sily a zaútočia na slobodný svet s ešte väčšou intenzitou, informujú české... Čítať ďalej
09 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik