TOTO SME NEČAKALI! Ohromná podpora z ČESKA
08 | 03 | 2024 I Diana Zaťková

Bratia a sestry spoza Moravy, ďakujeme! Česi stále dokazujú, že česko-slovenské vzťahy sú oveľa hlbšou a trvalejšou hodnotou ako jedno klbko hadov, a tak ako ich nedokázal zničiť Matovič, nedokáže ich zničiť ani Fiala. Skonštatoval to na sociálnej sieti politický analytik Eduard Chmelár.

"Neverím, že tento hanebný krok protektorátnej vlády nebol koordinovaný s Parížom, keďže len deň predtým bol v Prahe Emmanuel Macron, ktorý vo voľbách otvorene podporil progresivistickú opozíciu na Slovensku. Rovnako, ako neprekvapuje, že v tejto otázke si tak dojímavo porozumeli dve marketingovo vyrobené figúrky Zuzana Čaputová a Petr Pavel, ktorý považuje postoj Fialovej vlády za správny," zamyslel sa v statuse politológ. 

"O to viac si vážime podporu tých českých priateľov, ktorí si uvedomujú, pod akým obrovským tlakom sa Slovensko pre svoje suverénne postoje nachádza. Žijeme ťažké časy a vzájomnú podporu ešte budeme potrebovať. Lebo ako povedal Milan Rastislav Štefánik: "Zvíťazíme len vtedy, ak budú Česi a Slováci vždy stáť bok po boku. Ak sa niekomu podarí nás rozdeliť, potom bude zle. Prvou zásadou nášho boja za národnú slobodu je jednota a svornosť. To si, bratia, pamätajme."," zacitoval Chmelár.

A pripomína: "Inak je tragikomické, že práve v čase, keď sa chystá spoločné zasadnutie slovenskej a ukrajinskej vlády, tá česká zrušila stretnutie so slovenskou kvôli Ukrajine. Nie je to jediné absurdum tejto situácie."

Snaha zasiahnuť do marcových prezidentských volieb?

Hajtman Pardubického kraja Martin Netolický si kladie otázku, či bolo načasovanie česko-slovenského sporu premiérom Fialom náhodné. Samozrejme, možno uvažovať o snahe zasiahnuť do marcových prezidentských volieb. Netolický ale pripomína ešte jeden aspekt. Premiér totiž obrat ohlásil v predvečer výročia narodenia zakladateľa spoločného štátu Tomáša Garrigua Masaryka, informujú české Parlamentní Listy.

„Neviem, či práve toto bol motív predstaviteľov našej vlády, alebo to len nedomysleli. Je mi z toho smutno,“ uviedol hajtman.

Slováci podľa neho boli a sú a budú našimi najbližšími politickými spojencami i osobnými priateľmi. Spoločná minulosť je pre obe strany zaväzujúca, bez ohľadu na to, kto je práve toho času na čele jedného alebo druhého štátu.

„Premýšľali naši predstavitelia, ako bude záležitosť komunikovaná a vnímaná ľuďmi na Slovensku?“ pýta sa Netolický. Vzhľadom na blízke prezidentské voľby podľa neho vyzerá komentovanie slovenskej politiky z pražského pohľadu veľmi nevhodne.

VYBUCHLI INTERNETY! OPOZÍCIA na čele s prezidentkou ide do boja!
Nie iba poslankyňa NR SR, Mária Kolíková (SaS) je zdá sa v panike! Ale celá opozícia na čele s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Všetci reagujú na zvolenie nového námestníka SIS. Prezidentka Zuzana Čaputová Zmenou štatútu Slovenskej informačnej... Čítať ďalej
07 | 03 | 2024 | Gabriela Fedičová

„Nie je to náhodou to, čo Slovákov tak štvalo v minulosti a čo viedlo k rozpadu spoločného štátu pred 31 rokmi?“ pripomína. Nemusí sa nám páčiť súčasná zahraničná politika Slovenska alebo zmeny trestného zákonníka, ale nemusíme robiť gestá, ktoré môžu poškodiť naše vzťahy na dlhú dobu.

Pardubický kraj má dlhodobo partnerstvo s východoslovenským krajom Prešovským. „Aj preto, že krok českej vlády považujem mierne povedané za neobratný, oficiálne kontaktujem svojho kolegu z partnerského kraja a potvrdíme si aspoň videorozhovorom, že naše vzťahy nie sú nijako narušené a pokračujeme tak ako doteraz, bez ohľadu na to, čo sa deje medzi predstaviteľmi vlád oboch krajín,“ sľubuje.

„Z môjho pohľadu všetko ‚markeťáci' vlády prehnali. Pri česko-slovenských vzťahoch mnohonásobne platí – dvakrát meraj, raz rež,“ uzatvára hajtman Netolický.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Janka Krescanko Dibáková to balí. Každý má jej majstrovstiev sveta v skoku do reči plné zuby
„Dnes reláciu Na hrane TV JOJ neuvidíte,“ informuje vo svojom statuse Makepeacová mainstreamových relácií Na hrane a Analýzy na hrane, Janka Krescanko Dibáková. Bum! Majsterka sveta bunjee-jumping skokov do reči asi skočila príliš hlboko a rozbila... Čítať ďalej
07 | 03 | 2024 | Dušan Janek

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik