Taraba vysmial Sulíka: TOTÁLNA NEKOMPETENTNOSŤ! Rozumiete DPH rovnako, ako Remišová (VIDEO)
08 | 03 | 2024 I Eka Balaskova

Akoby ich jedna mater mala! Richard Sulík sa svojou nekompetentnosťou nebezpečne približuje Pallas Aténe Veronike Remišovej. Vo štvrtok 7. marca totiž Sulík (SaS) na svojej nástenke informoval o zvýšení cien vody o 20 percent a súčasnú vládu nazval populistickou a klamárskou. Minister životného prostredia Tomáš Taraba (SNS/Život-NS) mu vo video reakcii vysvetlil, ako to s tou cenou vody vlastne bude a odkázal mu, že tomu rozumie podobne, ako líderka Za ľudí.

Sulíkov status v piatok ráno zmizol, no podľa Tarabu v ňom „vypustil kačicu“ o zvyšovaní cien vody o 20 percent a nezabudol kompetentným ponadávať. Tomáš Taraba vo videu vysvetlil, že bežného spotrebiteľa žiadna zmena ani zvyšovanie cien nečaká, keďže voda je nakupovaná spoločnosťami, ktoré sú platcami DPH a tí, ktorí nie sú ich odoberateľmi, za vodu neplatia.

Status už nenájdete

„Pamätáte sa, ako Pellegrini sľuboval lacnejšie energie? Tak ceny plynu a elektriny ostali rovnaké, vodu zdražia o 20 percent. Populisti, klamári, šmejdi, Unterwassermani,“ nešetril vládu predseda SaS Richard Sulík. V piatok ráno okolo pol ôsmej svoj status zmazal.

MÁRIA KOLÍKOVÁ JE úplne BEZ SEBA! Zvoláva mimoriadne rokovanie!
Poslankyňa NR SR, Mária Kolíková (SaS) je zdá sa v panike! Reaguje na zvolenie nového námestníka SIS a zvoláva mimoriadne rokovanie výboru. Kolíková trvá na svojom a ohlasuje to na sociálnej sieti. "Ako predsedníčka kontrolného výboru pre SIS... Čítať ďalej
07 | 03 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Taraba vyvracia Sulíkovu kačicu

„Žiadnych 20 percent za mesiac, o dva, o tri pán Sulík vás nečaká na faktúre. Keď dnes otvoríte faktúru z vodárenskej spoločnosti vodu asi v Bratislave, tak je to BVS (Bratislavská vodárenská spoločnosť, pozn. red.) nájdete na tej faktúre cenu, ktorú máte zaplatiť plus DPH. Takto je to v Európskej únii nariadené, že DPH je tovar a za ten tovar sa má platiť,“vysvetľuje minister životného prostredia Tomáš Taraba. Ten všeobecne nesúhlasí s DPH-čkou na pre život dôležité komodity.

Ako funguje nákup vody

„Tá BVS, ktorá vám fakturuje nevlastní tú vodu, tú vodu ona odniekiaľ musí nakúpiť. Nakupuje ju od spoločnosti, ktorá sa volá Slovenský vodohospodársky podnik (SVP). Je to štátny podnik, ktorý spravuje pozemné, podzemné vody, úžitkové vody. Tento štátny podnik doteraz nefakturoval túto vodu, ktorá mimochodom 50 rokov nezmenila cenu a je približne v starej mene ešte na úrovni jednej koruny. To je nejakých 3,3 centov. Táto voda podľa rozhodnutia ministerstva financií, ktoré aplikuje nejakú smernicu Európskej únie, by tiež mala podľa všetkého byť fakturovaná s DPH, vysvetľuje Taraba proces nákupu vody.

Na koho bude mať dopad

Taraba vysvetľuje, že DPH funguje tak, že DPH na konečného spotrebiteľa dopad mať nebude, Na veľkoodberateľské právnické subjekty, ktoré majú spotrebu väčšiu, ako 50-tisíc hektolitrov vody, ktorých je podľa ministra osem a tiež sú platcami DPH, takže ani na nich to dopad nebude mať.

„Potom tu máte mestá, ktoré odoberajú z SVP. Drvivá väčšina miest na Slovensku sú platcovia dph, takže to nemá žiadny dopad. Potom máte na Slovensku aj ľudí, ktorí napríklad nemajú vodárenskú spoločnosť a tie si získavajú vodu v podstate či už z vrtov alebo podobne a tie neplatia faktúru na Slovensku, pretože na Slovensku je zákon, že do 50 000 hektolitrov neplatíte za vodu, spotreba slováka je 130 kubíkov vody,“dopĺňa Taraba s tým, že 50-tisíc hektolitrov vody je spotreba malého mestečka, takže ani títo ľudia nemajú čoho obávať.

RÝCHLA SPRÁVA: Námestníkom riaditeľa SIS sa stal Pavol Gašpar
Námestníkom riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) sa vo štvrtok stal Pavol Gašpar. Poverený bol výkonom práv, povinností a zodpovednosti riaditeľa SIS. TASR o tom informovala hovorkyňa SIS Katarína Némová. "Menovaný bol uvedeným dňom v... Čítať ďalej
07 | 03 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik