Hlas ľudu: Všetko najlepšie k sviatku, milé ženy!
08 | 03 | 2024 I Mária Škultétyová

Aj keď myšlienka sláviť Medzinárodný deň žien vznikla v istých sociálnych a politických podmienkach, aj keď nám tento sviatok zaváňa feminizmom, do dnešného sveta patrí.

Obzvlášť, ak si uvedomujeme, že sú krajiny, kde ženy nevedia čítať a písať,  denne sú vystavené domácemu násiliu, sú beztrestne znásilňované a za neveru a  znásilnenie ich možno ukameňovať.  Sú krajiny, kde  ženy majú  od kyseliny zohyzdenú tvár; majú hlboké jazvy na duši, lebo im to urobili tí, čo ich mali chrániť a dávať im lásku. V krajinách tretieho sveta ženy nedosahujú postavenie hodné človeka, sú tovarom, s ktorým sa obchoduje.

Ťažko sa o tom hovorí aj nám, ktorým je nedôstojné zaobchádzanie so ženami vzdialené. Ale netvárme sa, že sa nás to netýka. Svetový problém je aj naším problémom.  Hoci nie vo veľkej miere, predsa sa aj v našich zemepisných šírkach  stretneme s domácim násilím. A vraj ženu ani kvetinou neudrieš.

Básnik by povedal, že žena je stvorená pre lásku a pre krásu.  O žene vznikli najkrajšie ľúbostné básne. Žena je stvorená preto, aby priviedla na svet deti.  Materstvo je najkrajším jej poslaním. No ona okrem starostlivosti o rodinu chodí aj do práce. V škole sa postaví za katedru, v nemocnici si oblieka biely plášť. Pracuje na poli, vo fabrike, v úrade i v obchode. 

Ženy sú všade a stihnú toho veľa. Zaslúžia si našu pozornosť a vďaku. Napriek tomu  sa Medzinárodný deň žien po roku 1989 z nášho kalendára  vytratil. Mnohým bol na posmech. A mne sa vidí, že aj na červený karafiát, ktorý sa stal kvetom MDŽ, dnes niekto hľadí s averziou. Nech už je pohľad na tento deň akýkoľvek, spolitizovaný alebo bez politickej príchute,  hľadajme a nájdime v ňom predovšetkým ľudský rozmer. Pozerajme naň ako na deň, ktorým  vyjadríme ženám úctu. Nie preto, že sa to patrí, ale preto, lebo to tak cítime.

Nuž teda,  všetko najlepšie k sviatku, milé ženy!  Aspoň symbolicky  vám posielam kytičku snežienok. Lebo žena a kvety patria k sebe.

FIALA SI AKURÁT STRELIL DO VLASTNEJ NOHY!
Český premiér Petr Fiala sa rozhodol, že vyučí Roberta Fica. Zrušil spoločné zasadnutie českej a slovenskej vlády. A vinu hodil, samozrejme, na Fica. Príliš sa vraj bratríčkuje s Ruskom. Lenže Fiala si akurát strelil do vlastnej nohy. Skonštatoval... Čítať ďalej
08 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik