Expremiér Paroubek: HANEBNÉ ROZHODNUTIE FIALOVEJ VLÁDY!
08 | 03 | 2024 I Diana Zaťková

Premiér Fiala a jeho vláda rozhodli na svojom stredajšom zasadnutí, že až na ďalšie zrušia medzivládne rokovania so slovenským kabinetom Roberta Fica. Snaha poslať Slovensko do izolácie je vopred odsúdená na neúspech. Práve preto, že existuje niečo, ako je ľudová diplomacia.Pre Parlamentní Listy to skonštatoval český expremiér Jiří Paroubek. Jeho názor vám prinášame v plnom znení.

Rozhodla sa tak vraj preto, že nesúhlasí so zmierlivou rétorikou Ficovej vlády vo vzťahu k Rusku a tiež preto, že sa slovenský minister zahraničných vecí, Juraj Blanár, v tureckej Antalyi zišiel s ruským ministrom zahraničia Sergejom Lavrovom.

Vláda R. Fica zastavila vojenskú pomoc Ukrajine zo štátnych zásob a podľa českej vlády Fico opakovane kritizoval západné krajiny kvôli ich postoju ku konfliktu na Ukrajine. A Európsku úniu za to, že nepredstavila žiadny mierový plán riešenia konfliktu na Ukrajine.

Je to podivné rozhodnutie českej vlády, ktoré znamená na nejaký čas stopku v česko-slovenských vzťahoch. Niečo podobné tu bolo naposledy za Slovenského štátu a nemeckej okupácie Českých krajín.

Aj Fialova vláda skončí... A dosť nehanebne, vzhľadom na jej doterajšie výkony

Avšak v súčasnej dobe žijeme v iných podmienkach, takže sa môžu spolu stýkať rodiny, priatelia z oboch strán, podnikatelia, ľudia z kultúry, z biznisu a v podstate ukázať českej vláde, aký majú na celú vec názor.

Pritom existuje celý rad otázok mimo vojny na Ukrajine, na ktoré by si česká a slovenská vláda mohli vymieňať názory a najmä koordinovať v inštitúciách EÚ spoločné stanoviská.

Snaha poslať Slovensko do izolácie je vopred odsúdená na neúspech. Práve preto, že existuje niečo, ako je ľudová diplomacia. A tá sa neriadi, našťastie, hlúpymi rozhodnutiami nejakej vlády. Tie prichádzajú a odchádzajú, a ako to vyzerá aj Fialova po nasledujúcich voľbách skončí. A ako sa zdá, dosť nehanebne, vzhľadom na jej doterajšie výkony. A potom príde iná vláda, ktorá bude schopná nadviazať znovu rozumné vzťahy so slovenskými kolegami, nech už bude v tom čase v Bratislave vládnuť ktokoľvek.
Paroubek, zdroj: ČTK
Neobratný pokus, ako ovplyvniť slovenské prezidentské voľby

Obávam sa, že vyhlásenie bojkotu vzťahov so slovenskou vládou je niečím podobným, ako bolo v stredoveku uvrhnutie niekoho do kliatby. Je to podľa môjho názoru aj neobratný pokus, ako ovplyvniť slovenské prezidentské voľby, kde je zatiaľ ich favoritom exponent vládnych strán, teda Smeru, Hlasu a SNS, predseda slovenského parlamentu Pellegrini.

Je zrejmé, že česká vláda a koniec koncov aj niektorí naši veľkí zahraniční priatelia, aby som priamo nemenoval USA, majú záujem na tom, aby prezidentom Slovenska bol niekto iný ako reprezentant vládneho tábora.

Ako ale poznám Slovákov, majú svoju vlastnú hlavu a rozhodnú sa vo svojom vlastnom záujme tak, aby to pre nich bolo to najlepšie.
Prezident Klaus ide do Bratislavy zachraňovať poškodené česko-slovenské vzťahy
Fiala svojou hlúposťou a zlomyseľnosťou narobil neplechu! Dobré česko-slovenské vzťahy som vždy považoval za pevný bod a základ našej nielen zahraničnej politiky. Vzhľadom na historické okolnosti, mám nárok práve teraz niečo povedať. Skonštatoval... Čítať ďalej
08 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik