Zvrat! MZVEZ SR predvolalo holandskú veľvyslankyňu a všetko je inak
07 | 03 | 2024 I Dušan Janek

Ministerstvo zahraničných vecí sa vyjadrilo, že je neprijateľné, aby do vnútorných záležitostí Slovenskej republiky zasahovali štáty, ktorých sa situácia na Slovensku netýka. Reagovalo tak na podujatie Centra pre informovanú spoločnosť k politickej situácii na Slovensku, ktoré sa malo uskutočniť na pôde Veľvyslanectva Holandského kráľovstva v Českej republike.

„Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky si predvolalo holandskú veľvyslankyňu na Slovensku Gabriellu Sancisiovú, aby jej tlmočilo výhrady voči podujatiu pripravovanému na pôde holandskej ambasády v Českej republike zameranému na hodnotenie politickej situácie na Slovensku,“ vyjadrili sa vo svojom statuse minister zahraničných vecí Juraj Blanár.

Prsty v intervenovaní do diplomacie Slovenska bude mať aj prezidentkin milý Juraj Rizman a Rastislav Káčer

Generálna riaditeľka sekcie európskych záležitostí rezortu diplomacie Iveta Hricová upozornila holandskú veľvyslankyňu na konanie Veľvyslanectva Holandského kráľovstva v Českej republike, na ktorého pôde sa má uskutočniť podujatie Centra pre informovanú spoločnosť k politickej situácii na Slovensku.

„Slovenský rezort diplomacie rázne odmieta takéto zasahovanie do vnútorných záležitostí Slovenskej republiky,“ zdôrazňuje Juraj Blanár.

„Zároveň vyjadruje vážne znepokojenie nad konaním organizátorov, ktorí na politicky orientované podujatie s cieľom hodnotenia politickej situácie na Slovensku pozvali diplomatických zástupcov členských krajín Európskej únie pôsobiacich v Českej republike s výnimkou Veľvyslanectva Slovenskej republiky v Českej republike,“ dodal šéf našej diplomacie.

„Ministerstvo považuje takýto krok, selekciu a vťahovanie diplomatického zboru členských krajín Európskej únie do jednostrannej politiky motivovanej k prezentácii Slovenskej republiky na pôde holandskej ambasády za neprijateľné,“ dodal tiež rezolútne Juraj Blanár.

Na podujatí Centra pre informovanú spoločnosť sa má zúčastniť exminister zahraničných vecí SR Rastislav Káčer a partner Zuzany Čaputovej, Juraj Rizman z organizácie Post Bellum.

MZVEZ SR vyjadrilo "vážne znepokojenie" nad konaním organizátorov. Tí podľa ministerstva pozvali na politicky orientované podujatie s cieľom hodnotenia politickej situácie na Slovensku diplomatických zástupcov členských krajín EÚ pôsobiacich v ČR, avšak s výnimkou Veľvyslanectva Slovenskej republiky v ČR. Rezort slovenskej diplomacie považuje takýto krok, selekciu a vťahovanie diplomatického zboru členských krajín EÚ do

Centrum sa vyjadrilo tiež. Nastal zvrat! Podujatie sa nakoniec uskutoční inde

Podľa informácií Denníka N sa stretnutie uskutoční, ale nakoniec bude usporiadané na inom mieste. "Odmietame, že by išlo o akciu, ktorá by mala akýmkoľvek spôsobom zasahovať do vnútorných záležitostí Slovenska," napísalo centrum na svojom profile na sociálnej sieti Facebook.

"Našu úlohu vnímame v súlade s poslaním organizácie a poslaním mimovládneho sektora v informovaní a hodnotení udalostí s dosahom na EÚ, ktoré sa dejú na Slovensku, nie ako zasahovanie do vnútorných záležitostí Slovenska, čo nebolo a nie je zámerom podujatia," dodala organizácia.

MZVEZ SR si predvolalo holandskú veľvyslankyňu! V "hre" exminister Káčer a prezidentkin partner Rizman
Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR si v stredu predvolalo holandskú veľvyslankyňu na Slovensku Gabriellu Sancisiovú. Tlmočilo jej výhrady voči štvrtkovému (7. 3.) pripravovanému podujatiu na pôde holandskej ambasády... Čítať ďalej
06 | 03 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik