VYBUCHLI INTERNETY! OPOZÍCIA na čele s prezidentkou ide do boja!
07 | 03 | 2024 I Gabriela Fedičová

Nie iba poslankyňa NR SR, Mária Kolíková (SaS) je zdá sa v panike! Ale celá opozícia na čele s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Všetci reagujú na zvolenie nového námestníka SIS. 

Prezidentka Zuzana Čaputová

Zmenou štatútu Slovenskej informačnej služby (SIS) vláda obišla menovaciu právomoc prezidentky a prevzala plnú zodpovednosť za fungovanie SIS. V reakcii na to, že Pavol Gašpar sa stal vo štvrtok námestníkom SIS, to v stanovisku uviedla hlava štátu Zuzana Čaputová. Stanovisko pre TASR poskytol jej hovorca Martin Strižinec.

"Je zjavné, že zmenou štatútu SIS vláda obišla menovaciu právomoc prezidentky. Na takýto poľutovaniahodný postup neexistoval žiaden dôvod a, žiaľ, neexistuje naň ani účinný právny prostriedok nápravy. Týmto krokom vláda prevzala plnú zodpovednosť za fungovanie SIS," reagovala prezidentka.

Progresívne Slovensko

Progresívne Slovensko (PS) listom požiada Slovenskú informačnú službu (SIS), aby jej aktuálne vedenie odtajnilo vládou schválenú zmenu štatútu, ktorá má súvisieť práve so zmenami vo vedení tajnej služby. Podá aj podnet na Generálnu prokuratúru (GP) SR, aby preverila zákonnosť zmien. PS hovorí o obchádzaní zákona a riziku izolácie slovenskej tajnej služby v medzinárodnom kontexte. Predstavitelia hnutia tak reagovali na informáciu, že Pavol Gašpar sa stal námestníkom SIS a dostal poverenie tajnú službu riadiť.

Poslankyňa Národnej rady SR za PS Zuzana Števulová tvrdí, že verejnosť má právo na informácie o personálnych zmenách vedenia tajnej služby. "Preto sme pripravili žiadosť pre SIS," informovala na tlačovej konferencii s tým, že ju v piatok (8. 3.) podajú a oficiálne požiadajú o odtajnenie zmeny štatútu SIS. "Dávame podnet aj na GP, aby preskúmala, či doplnenie štatútu nie je v rozpore so zákonom o SIS. V prípade, že to bude potrebné, obrátime sa v tejto veci aj na Ústavný súd SR," dodala.

"Dozvedeli sme sa, že spravodajská služba, hlavná najvýznamnejšia spravodajská služba republiky, má nového riaditeľa. Nedozvedeli sme sa to na základe menovacieho ceremoniálu v prezidentskom paláci, tak ako predpokladá zákon. Dozvedeli sme sa to cez tlačovú správu," reagoval predseda poslaneckého klubu PS Martin Dubéci. Kritizoval spôsob výmeny, pochybuje aj o Gašparových odborných predpokladoch.

SIS vo štvrtok informovala, že Gašpar sa stal námestníkom riaditeľa a vo funkcii získal kompetencie riaditeľa tajnej služby. Za šéfa SIS ho navrhla vláda ešte vo februári. Prezidentka SR Zuzana Čaputová informovala, že zvažuje prenechanie menovania nového riaditeľa na svojho nástupcu. Vláda následne schválila zmenu štatútu SIS a v stredu (6. 3.) Gašpara odvolala z pozície štátneho tajomníka Ministerstva spravodlivosti SR.

Mária Kolíková (SaS)

"Ako predsedníčka kontrolného výboru pre SIS zvolávam mimoriadne rokovanie výboru na pondelok o 13:00, aby sa členom výboru predstavil nový námestník SIS Pavol Gašpar, ktorý bol poverený riadením Slovenskej informačnej služby a rovnako, aby predstavil svoje ciele pri vedení SIS," uviedla Mária Kolíková na sociálnej sieti.

"Trvám na presvedčení, že zmena štatútu, na základe ktorej je P. Gašpar poverený vedením SIS je v rozpore so zákonom a očakávam, že príslušné orgány v dohľadnej dobe urobia v tejto súvislosti nápravu," dodala Kolíková.

František Majerský (KDH

Poslanec parlamentu František Majerský (KDH) v súvislosti so zmenami vo vedení Slovenskej informačnej služby (SIS) podporí zvolanie mimoriadneho kontrolného výboru na činnosť SIS. Bude požadovať jasné vysvetlenie, ako mohol Pavol Gašpar získať previerku a dostať sa do vedenia SIS. TASR o tom informovala hovorkyňa KDH Lenka Halamová.

"Svojím rozhodnutím obísť prezidentku, zmeniť štatút SIS a natlačiť Pavla Gašpara do vedenia SIS vláda Smeru, Hlasu a SNS opäť raz ničí našu reputáciu v zahraničí a do funkcií dosadzuje lojálnych ľudí bez skúseností, miesto odborníkov," dodal Majerský.

Člen vedenia KDH Viliam Karas zároveň podotkol, že koalícia pokračuje v znižovaní dôvery v inštitúcie tak na medzinárodnej, ako aj vnútroštátnej úrovni. Pýta sa, ako možno od občanov žiadať, aby rešpektovali zákony a dôverovali tomu, že si štátne orgány budú riadne plniť svoje povinnosti.

SIS vo štvrtok informovala, že Gašpar sa stal námestníkom riaditeľa a vo funkcii získal kompetencie riaditeľa tajnej služby. Za šéfa SIS ho navrhla vláda ešte vo februári. Prezidentka SR Zuzana Čaputová informovala, že zvažuje prenechanie menovania nového riaditeľa na svojho nástupcu. Vláda následne schválila zmenu štatútu SIS a v stredu (6. 3.) Gašpara odvolala z pozície štátneho tajomníka Ministerstva spravodlivosti SR.

Námestníkom SIS sa vo štvrtok stal Pavol Gašpar. Vo funkcii získal kompetencie riaditeľa spravodajskej služby. Gašpara vláda vo februári navrhla na riaditeľa SIS. Prezidentka vtedy informovala, že zvažuje prenechanie menovania nového riaditeľa tajnej služby na svojho nástupcu. Vláda následne schválila zmenu štatútu SIS.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik